Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Macron sa môže tešiť: Oficiálne výsledky potvrdili pre jeho tábor jasnú parlamentnú väčšinu

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: TASR/AP)

PARÍŽ - Politický tábor francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona obsadí v 577-člennej dolnej komore parlamentu 350 kresiel. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré dnes - po skončení nedeľňajšieho druhého kola parlamentných volieb - zverejnilo francúzske ministerstvo vnútra.

 Macronova centristická strana Republika v pohybe (LREM) bude mať v novom parlamente 308 poslancov a jej spojenci z Demokratického hnutia MoDem 42. Hlavnou opozičnou silou budú konzervatívni Republikáni (LR) so 113 kreslami. Za nimi - čo do počtu mandátov - nasleduje donedávna vládnuca Socialistická strana (PS) s 29 a stredopravá Únia demokratov a nezávislých (UDI) s 18 kreslami. 

Ultraľavicové Nepokorené Francúzsko bude v dolnej komore zastupovať 17, Komunistickú stranu Francúzska 10 a pravicovo-populistický Národný front (FN) osem poslancov, uvádzajú oficiálne výsledky zverejnené na webovej stránke francúzskeho rezortu vnútra. Francúzsky premiér Édouard Philippe označil výsledky parlamentných volieb za prejav dôvery občanov voči súčasnému vedeniu krajiny na čele s prezidentom Macronom.  Zároveň však vyjadril nespokojnosť s nízkou účasťou na voľbách, ktorá dosiahla len približne 42,6 percenta.  

Mimoriadne nízka volebná účasť poznačila aj prvé kolo parlamentných volieb z 11. júna. K volebným urnám sa v vtedy dostavilo len 48,7 percenta zo 47,5 milióna oprávnených voličov, čo je rekordne málo v novodobých dejinách Francúzska.

Prezident Macron pozmení zloženie vládneho kabinetu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa chystá urobiť zmeny vo vláde po tom, ako jeho nová centristická strana zvíťazila v parlamentných voľbách. Premiér Édouard Philippe podá "v najbližších hodinách" demisiu a k vymenovaniu novej vlády dôjde v nasledujúcich dňoch, uviedol dnes hovorca vlády Christophe Castaner. Keďže Macronova strana Republika v pohybe (LREM) získala v 577-člennom Národnom zhromaždení absolútnu väčšinu, podľa hovorcu budú zmeny v kabinete "technické a nie ďalekosiahle". Odmietol pritom uviesť, či ministri, na ktorých padol tieň podozrenia z korupcie, zostanú vo funkciách.

Mnohí z nových poslancov z víťaznej strany nikdy nezastávali verejnú funkciu. Do Národného zhromaždenia začali prichádzať už dnes, pričom prvá parlamentná schôdza bude na budúci týždeň. Macronova centristická strana LREM bude mať v novom parlamente 308 poslancov a jej spojenci z Demokratického hnutia MoDem 42. 
    

Viac o téme: VoľbyFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu