Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Muž v Londýne vrazil s dodávkou na FOTO do ľudí: Útočník je z grófstva a má štyri deti

Dodávka narazila do moslimov odchádzajúcich z londýnskej mešity Zobraziť galériu (14)
Dodávka narazila do moslimov odchádzajúcich z londýnskej mešity

LONDÝN - Jednu obeť a zranenia ďalších desiatich ľudí si vyžiadal teroristický útok na dav moslimských veriacich vychádzajúcich z mešity v londýnskom Finsbury Parku. Útočník do nich v pondelok krátko po polnoci narazil dodávkou. Úrady krátko po tomto čine začali hovoriť o teroristickom útoku a postupne začalo byť zrejmé, že útok nebol vybavovaním si účtov medzi priaznivcami šiitskej a sunnitskej odnože islamu, k akým dochádza v niektorých krajinách Blízkeho východu.

Z mešity Finsbury Park Mosque práve vychádzali veriaci po skončení večerných modlitieb konaných počas ramadánu.  

Dodávka narazila do moslimov
Zobraziť galériu (14)

Dodávka narazila do moslimov
Zobraziť galériu (14)

Podľa správ svedkov bol za volantom dodávky beloch, ktorý do ľudí pred mešitou vrazil zámerne. Na zemi zostali údajne ležať minimálne piati ľudia. Vodiča následne obklopil rozhorčený dav. Podľa nepotvrdených správ svedkov z dodávky vyskočili ešte ďalšie osoby, ktoré z miesta činu utiekli. 

Dodávka narazila do moslimov
Zobraziť galériu (14)

Dodávka narazila do moslimov
Zobraziť galériu (14)

O zámernom útoku hovorí aj Moslimská rada Británie (MCB). Na mieste zasahovalo najmenej desať policajných áut a viacero sanitiek a hasičských áut. Moslimská rada Británie (MCB) vyhlásila, že išlo o "teroristický útok voči veriacim odchádzajúcim z modlitieb", ktorý bol zrejme motivovaný islamofóbiou. Súčasne požiadala britské úrady, aby okamžite posilnili bezpečnosť v okolí mešít. 

Muž v Londýne vrazil
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Twitter)

Muž v Londýne vrazil
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Twitter)

Polícia zatkla 48-ročného muža, ktorý riadil dodávku; následne bol prevezený do nemocnice, informovala agentúra AP. V nemocniciach skončili aj ôsmi zranení. 

Dodávka v blízkosti mešity
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP)

Britská premiérka Theresa Mayová označila udalosť z Finsbury parku za "hrozný incident" a ubezpečila, že myslí na všetkých postihnutých a ich rodinných príslušníkov.Vodca opozičných labouristov Jeremy Corbyn vyhlásil, že ho celá udalosť "totálne šokovala".

Útok v Londýne vyšetrujú ako teroristický čin

Britské úrady po incidente neďaleko mešity v londýnskej časti Finsbury Park "okamžite" začali vyšetrovanie pre podozrenie zo spáchania teroristického útoku. Uviedla to dnes britská ministerka vnútra Amber Ruddova.

"V myšlienkach som so všetkými, ktorých sa dotkol tento odpudivý incident vo (štvrti) Finsbury Park," uviedla Ruddova. "Som v kontakte s londýnskou políciou, ktorá potvrdila, že vec vyšetruje jej protiteroristická jednotka," dodala ministerka vnútra.

Metropolitná polícia: Útok pri mešite má všetky známky teroristického činu

Útok dodávkou na moslimských veriacich pred mešitou v londýnskej štvrti Finsbury Park mal všetky známky teroristického činu, oznámila dnes londýnska Metropolitná polícia. Polícia ďalej vyzvala obyvateľstvo, aby zachovalo pokoj, do ulíc mesta totiž bude nasadené zvýšené množstvo policajných hliadok. Štyridsaťosemročný muž, ktorý riadil dodávku, bol zatknutý pre podozrenie z pokusu o vraždu, uviedol na dnešnom tlačovom brífingu Neil Basu z veliteľstva londýnskej polície.

Na snímke dodávka
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/AP)

"Bol to útok na všetkých Londýnčanov a mali by sme sa všetci spoločne postaviť extrémistom, bez ohľadu na ich príčiny," pokračoval Basu.Basu ďalej uviedol, že podozrivý útočník konal s najväčšou pravdepodobnosťou osamote. "Vyšetrovanie sa momentálne nachádza na prvom stupni, iných podozrivých sme však dosiaľ neidentifikovali ani neboli hlásení polícii, nemáme ani informácie o tom, že by niekto utrpel bodné zranenia nožom," zhodnotil Basu.

Európsky židovský kongres považuje útok v Londýne za zradu britských hodnôt

Európsky židovský kongres odsúdil dnes atak dodávkou v nedeľu večer pred mešitou v Londýne ako "nehanebný útok" počas posvätného mesiaca ramadán. Tento čin podľa vyhlásenia citovaného spravodajskou stanicou BBC "zradil britské hodnoty tolerancie, úcty a láskavosti, na ktorých je naša spoločnosť postavená".

"Odsudzujeme tento útok a snahu eskalovať napätie v Spojenom kráľovstve a v čase po tomto útoku stojíme pevne po boku našich moslimských bratov a sestier," dodal prezident Európskeho židovského kongresu Moše Kantor.

"Útok na jedno náboženstvo je útokom na všetky náboženstvá a všetci ľudia a náboženstvá sa musia spoločne postaviť proti terorizmu."

Mayová útok odsúdila

Britská premiérka Theresa Mayová odsúdila útok dodávkou, ktorá v noci nadnes vrazila pred mešitou v londýnskej štvrti Finsbury Park do moslimských veriacich. Tento čin zároveň opísala ako "ohavný pokus" zničiť slobody, na ktorých stojí Británia - ako napríklad slobodu vierovyznania.  

Mayová dnes pred svojím premiérskym sídlom na Downing Street č. 10 zároveň povedala, že útočník, ktorý dodávkou vrazil do veriacich odchádzajúcich z večerných modlitieb, konal podľa prvotných zistení polície sám. Dodala, že vodiča dodávky, 48-ročného bieleho muža, najprv odvážne zadržali ľudia priamo na mieste a následne ho zatkla polícia, informovala televízia Sky News.

Jedna osoba zahynula priamo na mieste útoku a ďalších desať utrpelo zranenia. Desať zo zranených hospitalizovali. Polícia momentálne prešetruje, či muž, ktorý zomrel v čase, keď mu bola poskytovaná prvá pomoc, skutočne skonal na následky útoku alebo bolo príčinou jeho úmrtia niečo iné. 

Zranených je desať ľudí

Polícia síce v súlade so zaužívanými pravidlami o identite páchateľa mlčí, britské médiá ale píšu, že v dodávke útočil "biely muž". V médiách sa objavila kritika, že s označením útoku za terorizmus váhali úrady oveľa dlhšie, ako keď teroristický čin spácha moslim. Premiérka Theresa Mayová to odmieta a tvrdí, že polícia prišla na miesto útoku po jednej minúte a čin klasifikovali ako teroristický útok po ôsmich minútach.

Mayová zvolala na pondelok v súvislosti s útokom aj krízové rokovanie vlády. "Nenávisť a zlo tohto druhu nikdy nezvíťazí," vyhlásila premiérka v prejave prenášanom britskými spravodajskými televíziami.

Televízia Sky News informovala, že imám z mešity, na ktorú páchateľ zaútočil, nabádal bezprostredne po útoku moslimských veriacich, aby útočníka nebili a nechali ho na pokoji. Štyridsaťosemročný páchateľ utrpel pri útoku tiež zranenia a previezli ho do nemocnice.

Podľa Toufika Kacimiho z londýnskej organizácie Dom islamskej prosperity je jednoznačné, že úmyslom útočníka bolo zabiť čo najviac moslimov. "Máme svedka, ktorý hovorí, že vodič dodávky, ktorý tento čin spáchal, povedal 'vykonal som svoje', čo znamená, že nebol mentálne narušený a bol pri vedomí. Spravil to úmyselne, s cieľom zabiť čo najviac moslimov. Takže je to terorista," citujú britské médiá Kacimiho.

Mayová vo svojom vyhlásení pre médiá reagovala aj na výčitky niektorých moslimov, podľa ktorých londýnska polícia nezasiahla dostatočne rýchlo. Premiérka v tejto súvislosti uviedla, že polícia na incident reagovala do minúty, pričom za "teroristický útok" ho vyhlásila v priebehu ôsmich minút. Mayová podľa agentúry AP dodala, že takejto nenávisti a zlu sa nikdy nepodarí zvíťaziť a že britská vláda sa v snahe poraziť extrémizmus nezastaví pred ničím. Premiérka zároveň uviedla, že britská polícia sa po útoku rozhodla zvýšiť počet policajtov hliadkujúcich pred mešitami. 

Páchateľa zachránil imám

Lídri náboženských spoločenstiev v Británii velebia imáma Mohammeda Mahmouda, ktorý zabránil v noci nadnes rozvášnenému davu v zlynčovaní muža stojaceho za útokom na moslimov neďaleko Finsbury parku v severnej časti Londýna, informovala agentúra AP.  "Nebol som to len ja sám - boli tam aj ďalší bratia. Boli pokojní a rozvážni a podarilo sa im upokojiť ľudí a uhasiť všetky prejavy hnevu," povedal podľa televízie Sky News duchovný, ktorý dnes predstúpil pred médiá. 

Mahmoud následne spoločne so svojimi "bratmi" muža zadržiaval až do príchodu polície a davu zabránil v tom, aby ho zlynčoval. Podľa imáma sa im útočníka podarilo ochrániť "s božou milosťou". Mahmoud dodal, že útočník mu nič nepovedal. Iný moslimský duchovný však uviedol, že útočník rozprával tesne predtým, ako ho Mahmoud s ďalšími zadržal. Údajne hovoril vety ako "Prispel som svojou troškou" a "zaslúžili ste si to".

K útoku došlo v noci nadnes, keď dodávka vrazila do davu moslimov, ktorí sa zúčastňovali na večerných modlitbách konaných počas pôstneho mesiaca ramadán. Útočníka, 47-ročného belocha, zrejme z dodávky vytiahol rozvášnený dav, uviedla AP. Jeden muž zomrel priamo na mieste, nie je však doposiaľ jasné či skonal na následky útoku alebo bolo príčinou jeho úmrtia niečo iné. Zranenia pri útoku zároveň utrpelo desať ľudí. Deväť z nich hospitalizovali v dovedna troch nemocniciach. 

Útočník pochádzal zo severu grófstva

Pravdepodobného útočníka, ktorý v noci nadnes vrazil s dodávkou do moslimských veriacich pred mešitou neďaleko Finsbury parku v severnej časti Londýna, obvinili z terorizmu. Oznámila to dnes londýnska Metropolitná polícia. Polícia spresnila, že 47-ročného muža pôvodne zatkli pre podozrenie z pokusu o vraždu. Neskôr ho však obvinili zo "spáchania, prípravy a nabádania" na teroristické činy "vrátane vraždy a pokusu o vraždu", uviedla s odvolaním sa na vyhlásenie polície agentúra DPA. 

"V tejto fáze vyšetrovania sa predpokladá, že podozrivý konal sám, prešetrujeme však samozrejme všetky okolnosti, ktoré k útoku viedli," vyhlásila polícia, ktorá dnes v súvislosti s útokom uskutočnila domovú prehliadku v meste Cardiff. Spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedla, že útočníkom bol 47-ročný Darren Osborne, ktorý pochádza z mesta Weston-super-Mare na severe grófstva Somerset neďaleko Cardiffu a má štyri deti. 

K útoku došlo v noci nadnes, keď muž s dodávkou z požičovne vrazil do davu moslimov, ktorí sa zúčastňovali na večerných modlitbách konaných počas pôstneho mesiaca ramadán. Útočníka, 47-ročného belocha, zrejme z dodávky vytiahol rozvášnený dav, uviedla AP. Jeden muž zomrel priamo na mieste, nie je však doposiaľ jasné či skonal na následky útoku alebo bolo príčinou jeho úmrtia niečo iné. Zranenia pri útoku zároveň utrpelo desať ľudí. Deväť z nich hospitalizovali v dovedna troch nemocniciach.

Viac o téme: MoslimMešitaDodávkaLondýnFinsbury Park
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu