Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Britské ministerstvo preukázalo solidaritu pozostalým požiaru: Voľná cesta zo Sýrie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Britskí predstavitelia pomáhajú sýrskej rodine prvej oficiálne potvrdenej obete požiaru v 24-poschodovej londýnskej výškovej budove Grenfell Tower, aby mohla pricestovať do Británie. Informovalo o tom v sobotu neskoro večer ministerstvo vnútra.

Ministerstvo uviedlo, že "za týchto nesmierne smutných okolností zariadi rodine Muhammada al-Hadžalího cestu do Spojeného kráľovstva". Dvadsaťtriročný sýrsky utečenec al-Hadžalí je jedinou obeťou požiaru v obytnej budove Grenfell Tower, ktorú oficiálne menovali, pričom náročný proces identifikácie ľudských pozostatkov pokračuje. Rodina mladíka uviedla vo vyhlásení, že al-Hadžalí "prišiel do Spojeného kráľovstva, lebo mal svoje vytúžené ciele a plány do života aj plány pre dobro rodiny".

Smútiaci priatelia povedali pre denník Telegraph, že al-Hadžalí ušiel pred režimom Asada (sýrskeho prezidenta) aj pred vojnou a prišiel do Británie "za lepším životom", ale tá sa stala jeho záhubou. Al-Hadžalí študoval stavebné inžinierstvo na University od West London.

Muhammad sa podľa denníka oddelil od staršieho brata Umara na schodisku, keď sa snažili ujsť pred plameňmi, ktoré zachvátili londýnsku budovu. Muhammad kráčal za bratom, ale pohltil ho hustý dym. Vrátil sa do ich bytu na 14. poschodí, kde zostal uväznený dve hodiny. Telefonoval odtiaľ priateľom a rodine domov do Sýrie zmietajúcej sa vo vojne, potom poslal poslednú správu: "Oheň je už tu, zbohom."

Britské ministerstvo preukázalo solidaritu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Britská polícia informovala, že potvrdená alebo predpokladaná je smrť najmenej 58 ľudí, ale tento údaj pravdepodobne ešte v nasledujúcich dňoch stúpne. Ďalšie obete menovali ich vlastné rodiny.

Britská vláda sa aj dnes snažila zmierniť politické dopady londýnskeho požiaru. Premiérka Theresa Mayová, dosiaľ ostro kritizovaná za nedostatočnú reakciu po požiari, oznámila, že pošle ďalšiu pomoc na miesto nešťastia a preživším ľuďom, aby sa mohli vyrovnať s tragédiou a nájsť si náhradné bývanie.

"Nariadila som, aby bol do oblasti vyslaný ďalší personál v odeve s vysokou viditeľnosťou, nech je ho možné ľahko nájsť. Personál bude dávať rady a informácie a zaistí, aby bola poskytovaná tá správna pomoc," povedala Mayová. Okrem toho britské zdravotnícke úrady budú poskytovať dlhodobé psychologické poradenstvo tým, ktorí stratili v požiari blízkych. Poradcovia už pracujú s 52 rodinami.

Viac o téme: LondýnGrenfell Tower
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu