Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump opäť terčom vtipov: Zo mňa sa zahraniční lídri smiať nebudú!

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON – Americký prezident Donald Trump pred dvoma týždňami po návrate zo svojej prvej zahraničnej cesty povedal, že pod jeho vedením sa už zahraniční lídri nebudú viac smiať zo Spojených štátov. Odvtedy si však už zažartovalo niekoľko štátnikov – avšak nie na účet Spojených štátov, ale priamo na účet šéfa Bieleho domu. Upozornil na to americký denník Washington Post.

"Odvtedy bol terčom vtipov v hlavných mestách na celom svete," napísali noviny s tým, že svetoví lídri Trumpa zároveň využívajú napísali noviny. Washington Post pripomenul tri nedávne prípady kritiky a zosmiešnenia – zo strany austrálskeho premiéra Malcoma Turnbulla, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a bývalého mexického prezidenta Vincenteho Foxa.

Austrálsky premiér tento týždeň parodoval Trumpa na plese pre novinárov – napodobnil jeho gestikuláciu, spôsob vyjadrovania a slovník. Použil napríklad Trumpove obľúbené slová a jeho časté opakovanie tých istých slov.

"Donald a ja vyhrávame a vyhrávame v prieskumoch verejnej mienky. Vyhrávame s veľkým náskokom. Vyhrávame ako nikdy predtým. Vyhrávame v prieskumoch, vyhrávame. Nie v tých falošných prieskumoch. Nie v tých falošných prieskumoch! V tých nevyhrávame. Vyhrávame v tých naozajstných prieskumoch. Viete, v online prieskumoch. Tie je také ľahké vyhrať. Tie je také ľahké vyhrať!"

Turnbull tým narážal na niekoľkonásobnú kritiku Trumpa voči veľkým a v USA uznávaným prieskumom verejnej mienky, ktoré neboli v jeho prospech. V takých prípadoch na svojom twitterovom účte neraz odkázal na menšie prieskumy, ktoré boli v jeho prospech.

Austrálsky premiér sa dotkol aj Trumpovej aféry s Ruskom a údajného ovplyvňovania volieb. "Poznám takého ruského chlapíka. Verte mi, je to pravda. Je to pravda," povedal Turnbull. Predmetné podujatie bolo neverejné a nahrávka jeho prejavu sa nemala dostať na verejnosť. Po tom, ako sa to stalo, austrálsky premiér povedal, že to bol dobromyseľný žart, a že si predsa strieľal aj sám zo seba.

Úplne otvorene a verejne si ale zo šéfa Bieleho domu vystrelil bývalý mexický prezident Vicente Fox. Na portáli Youtube zverejnil 7. júna video s názvom "Odkaz pre Donalda Trumpa od bývalého mexického prezidenta Vincenteho Foxa," v ktorom ostro kritizuje Trumpa za snahu postaviť na hranici s južným susedom múr. Bývalý prezident dokonca použil hrubé nadávky.

"Viem, že keď si prišiel s tou myšlienkou, všetci experti si mysleli, že bude fungovať. Ale `bad hombres` sa odvtedy stali sofistikovanejšími, svoje plány zdieľajú dokonca na internete. Pozri sa na túto schému, ktorú som stiahol z temného webu. Je to rebrík, Einstein. Za 25 miliárd dolárov postavíš múr, ktorý môže byť porazený rebríkom za 25 dolárov?" pýta sa Fox. Trumpovi ďalej odporučil, ako lepšie použiť dané financie, a odkázal, že Mexiko za múr v žiadnom prípade nezaplatí.

"Pozri sa na tento dizajn, na tieto špecifikácie, ktoré si zadal: múr má byť vysoký najmenej šesť metrov, hlboký dva metre a má vyzerať ľúbivo z americkej strany. No tak, Donald, chlape. Aký by to malo pre nás zmysel platiť za niečo nádherné, keď to nemôžeme ani vidieť? To by bolo ako oženiť sa za modelku, ktorá ani nespí v tom istom meste ako ty," pokračuje vo videu Fox.

Žarty si urobil aj z toho, že Trumpa nemá rada väčšina jeho krajiny, a že nie je prezidentom občanov, ale len zboru voliteľov. Odkázal mu, že hoci vyhlasuje, že má rád tacos, v skutočnosti ani nevie, ako pravé mexické špeciality vyzerajú. Na záver amerického prezidenta pozdravil ruským "Do svidania, comrade". Video si už pozrelo takmer pol milióna ľudí.

Oveľa viac ľudí, vyše 13 miliónov, si pozrelo videoodkaz francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona z 1. júna. Ten nevtipkuje, ale veľmi seriózne kritizuje Trumpa za odstúpenie od parížskej klimatickej dohody. "Rešpektujem toto rozhodnutie, ale myslím si, že je to skutočná chyba – pre Spojené štáty aj pre našu planétu," povedal Macron.

Založil dokonca webovú stránku a účty na sociálnych sieťach s názvom "Urobme našu planétu opäť skvelou", čím narážal na slogan z Trumpovej predvolebnej kampane "Urobme Amerikou opäť skvelou".

Podľa Washington Post zahraničí lídri už od predvolebnej kampane zápasia s tým, ako sa vyrovnať s Trumpovou normy rúcajúcou rétorikou. Počas predvolebnej kampane sa podľa novín väčšina z nich zdráhala priamo sa vložiť do kampane, pretože vedeli, že po voľbách musia produktívne pracovať s kýmkoľvek, kto vyhrá. "Netrvalo však dlho, kým niektorí lídri začali zosmiešňovať Trumpov testosterónom nabitý prístup k vládnutie," dodal denník.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu