Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kolízia dvoch lodí sa zmenila na záchrannú akciu: Po nezvestných námorníkoch pátra aj armáda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

TOKIO - Americké a japonské plavidlá a vzdušné sily dnes pokračovali v pátraní po siedmich amerických námorníkoch. Tí sú nezvestní po tom, ako sa ich torpédoborec zrazil pred úsvitom so štyrikrát väčšou kontajnerovou loďou približne 100 kilometrov od pobrežia Japonska. Torpédoborec USS Fitzgerald už medzitým pritiahli do jeho domovskej námornej základne v Jokosuke dva ťažné člny.

Torpédoborec USS Dewey pomohol stabilizovať poškodený torpédoborec, ktorý sa zrazil s plavidlom registrovaným na Filipínach, a neskôr sa zapojil do pátrania po nezvestných. Zranenia utrpeli najmenej traja americkí námorníci. Siedma americká flotila uviedla, že zrážka poškodila dve kabíny na spanie, strojovňu a miestnosť pre rádiovú komunikáciu. Väčšina z 200 námorníkov na palube v tom čase spala vo svojich kabínach.

Kapitána Brycea Bensona previezli letecky do americkej námornej nemocnice v Jokosuke so zranením hlavy, ale jeho stav je stabilizovaný. Ďalší dvaja členovia posádky utrpeli škrabance a pomliaždeniny a tiež ich evakuovali. Zatiaľ nie je známe, koľko ďalších námorníkov mohlo byť ešte zranených.

Začalo sa vyšetrovanie príčin zrážky. Japonská pobrežná stráž vypočúvala posádku filipínskej lode a ako jednu z možných príčin pripúšťa profesionálne zlyhanie. Filipínska kontajnerová loď, ktorá je 222-metrov dlhá a váži 29.000 ton, neutrpela vážnejšie škody a všetkých 20 členov posádky je v poriadku. 

Viac o téme: Japonsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu