Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Opoziční aktivisti na úteku z Ruska: Stúpencov Navaľného vyšetrujú, chcú azyl na Ukrajine

(Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

KYJEV - Dvaja aktivisti z Protikorupčnej nadácie (FBK) ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného utiekli na Ukrajinu po tom, ako ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) spustila voči nim vyšetrovanie.

Vladislav Zdolnikov, konzultant FBK pre informačné technológie, a aktivista Alexander Brusencev prekročili ukrajinské hranice vo štvrtok, informovala v piatok spravodajská stanica Slobodná Európa. Muži tvrdia, že ich Roskomnadzor podozrieva z ilegálneho zablokovania prístupu k niekoľkým webovým stránkam. Ukrajinská pohraničná stráž uviedla, že aktivisti požiadali na Ukrajine o politický azyl. Podľa ich vlastných slov tam plánujú zostať iba dočasne, kým sa vyjasní otázka okolo ich obvinenia.

Navaľnyj a najmenej 1500 demonštrantov bolo 12. júna v Moskve a iných ruských mestách zatknutých za účasť na vlne nepovolených protikorupčných protestov. Navaľného uväznili na 30 dní, odvolací súd dnes sadzbu znížil na 25 dní.

Navaľnyj chce na budúci rok vo voľbách bojovať o funkciu prezidenta Ruskej federácie. Jeho kandidatúra je však po nedávnom verdikte súdu v korupčnej kauze Kirovles otázna. Podľa zákona o voľbách ruského prezidenta sa totiž Navaľnyj o prezidentský úrad nemôže uchádzať najbližších desať rokov, ak ho súd nezbaví viny i trestu.

Viac o téme: OpozíciaRuskoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu