Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kolonizácia Marsu už o pár rokov: Detaily plánu ako premiestniť milión ľudí zo Zeme

Dočkáme sa kolonizácie Marsu? Zobraziť galériu (2)
Dočkáme sa kolonizácie Marsu? (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Známy vizionár a miliardár ukázal novú víziu, ako si predstavuje kolonizáciu červenej planéty Mars. Predstavil detaily štúdie, podľa ktorej chce prepraviť až milión ľudí na túto planétu. Ambiciózny cieľ je veľmi drahý a riskantný, no Američan sa nevzdáva.

Kolonizovať Mars predostrel vizionár, miliardár a investor Elon Musk (45) ešte v septembri minulého roku. Firma SpaceX je známa svojim vesmírnym programom. Jej riaditeľ Musk je presvedčený, že už o niekoľko desaťročí rokov budú ľudia žiť v kolónii na jednej z planét našej slnečnej sústavy.

„Keď sa Zem stane neobývateľnou, ľudia budú mať alternatívy,“ obhajuje nový vesmírny projekt Musk, ktorý odprezentoval na medzinárodnom astronautickom kongrese v mexickej Guadalajare ešte minulý rok.

Pred pár dňami svoje plány posunul zase o kúsok ďalej. Musk chce prepraviť milión ľudí na Mars. Preprava jedného človeka by stála od 100 do 200 tisíc dolárov. Tieto myšlienky publikoval v akademickom časopise Nový Vesmír. Aby jeho zámery boli ekonomicky výhodnejšie, plánuje opakovane využívať rakety na vesmírne lety, čo by znížilo cenu tisícnásobne.

Rekordné supermotory

Raketu s obývacím priestorom by poháňal motor SpaceX s názvom Raptor. Na jeho vývoji sa stále pracuje. Bude však trojnásobne výkonnejší ako motor Merlin, ktorý poháňal raketu Falcon 9, ktorá havarovala.

Predstavte si teraz 42 týchto motorov Raptor, ako vzlieta zo zeme. Ich sila bude schopná uniesť 300 ton na orbit Zeme. Pre porovnanie súčasný rekord drží raketa NASA, ktorá vyniesla asi 135 ton na orbit Zeme. Raketa by mala vyniesť vesmírnu loď na obežnú dráhu, a čo je najzaujímavejšie, vrátiť sa na miesto odletu a takto vynášať ďalších pasažierov do vesmíru.

Viac použiteľné rakety

Každá raketa by mohla absolvovať asi tisíc letov. Vynesené vesmírne lode by mali počkať na orbite do momentu, keby sa polohy Zeme a Marsu mali dostať do výhodnej pozície na cestu. Táto situácia nastáva každých 26 mesiacov. Jedna loď by mohla odniesť až 100 pasažierov. Vzhľadom na hore popísané detaily, milión ľudí by Musk dopravil na Mars v horizonte 50 až 100 rokov.

Zaujímavé je tiež, že aj tieto vesmírne lode by sa vracali späť na Zem. Kedy môžeme byť najskôr svedkami vesmírneho divadla? Musk tvrdí, že najskôr o desať rokov.

Medziplanetárny transportný systém podľa SpaceX

Cieľom projektu je vytvorenie udržateľnej kolónie na Marse. Ak pôjde technologický vývoj podľa plánu, prvá vesmírna loď by mohla na Marse pristáť už za 80 dní, postupne by sa však čas cestovania mal skracovať. „Ľudstvo by sa stalo medziplanetárnym druhom,“ mieni Musk.

Pre naozajstných nadšencov je celý Muskov plán dostupný na tomto linku v angličtine.

Viac o téme: MarsSpaceXElon Musk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu