Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Český vynálezca prekonáva slovenský aeromobil: FOTO Ukázal oveľa lacnejší spôsob ako na to

Vírnik GyroDrive Zobraziť galériu (4)
Vírnik GyroDrive (Zdroj: YouTube)

PRAHA – Český pilot a známy priekopník paraglidingu u našich západných susedov vymyslel niečo unikátne. Dvojmiestny dopravný prostriedok, ktorý lieta aj jazdí po cestách. Mnohí ľudia považovali jeho zanietenie ako stratu času, on sa však nevzdal a oplatilo sa.

Pavel Březina je zanietený paraglajdista a pilot, ktorý sa odhodlal a aj napriek odhováraniu sa pustil do konštruovania virníku. Čo to znamená? Jednoducho ide o stroj, ktorý nemá krídla, no aj napriek tomu lieta. Spojenie vrtuľníka a lietadla je to, čo tento vynález dokáže opísať. Nie je to ale všetko, hybrid totiž okrem lietania aj jazdí po cestách.

Český vynálezca prekonáva slovenský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Paradoxom je, že Březinovým cieľom nebolo vyrobiť lietajúce auto. Od začiatku sa snažili vyrobiť certifikovaný vírnik. Pre mnohých ľudí bolo Březinove odhodlanie stratou času, on však mal iný názor a nenechal sa odhovoriť. Myšlienka sa zmenila na realitu a svetu sa postupne predstavuje dvojmiestny hybridný GyroDrive.

Český vynálezca prekonáva slovenský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Rýchlosť a cena vírnika

Skromný stroj potrebuje na svoje vzlietnutie plochu kratšiu ako 100 metrov. Vo vzduchu dokáže dosiahnuť najvyššiu rýchlosť až 180 km/h. Vo vzduchu dokáže pobudnúť 4 hodiny, jeho dolet je totiž až 600 km. Maximálna rýchlosť počas jazdy na zemi nie je až taká ohurujúca. Dosahuje iba 40 km/h.

Český vynálezca prekonáva slovenský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Cena špeciálneho stroja nie je až taká závratná, ako by asi každý očakával. Březinova firma NirvanaSystems nastavila cenu za GyroDrive a začína na úrovni 57 – tisíc eur. Rozdiel medzi AeroMobilom a vírnikom je teda niekoľkonásobný. Cena strojov, ktoré financuje aj slovenská vláda, by sa mala pohybovať okolo 1,2 až 1,5 milióna eur. 

Viac o téme: VynálezČRVírnikBřezina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu