Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Identita muža, ktorému pripisujú tragédiu v Londýne! Úkryt v luxusnej vile, dom horel ako papier

Raymond Bailey Zobraziť galériu (7)
Raymond Bailey (Zdroj: FB)

LONDÝN - Okrem samotnej príčiny vzniku stredajšieho tragického požiaru londýnskeho bytového domu je predmetom špekulácií tiež dôvod, prečo plamene zachvátili takmer celú budovu počas veľmi krátkej doby. Niektoré zdroje hovoria o 15 minútach. Najčastejšie sa názory prikláňajú k horľavému oplášteniu, ktoré bolo na bytový dom inštalované pri rekonštrukcii v roku 2015. Tú podľa denníka Daily Mail realizovala firma Harley Facades Limited, ktorej riaditeľ Raymond Bailey (58) sa teraz radšej ukrýva pred svetom vo svojej honosnej anglickej rezidencii.

Vďaka Bohu za ramadán! Moslimovia zachraňovali životy susedov z horiaceho pekla v Londýne

Televízna stanica BBC Two informovala, že časť obloženia fasády Grenfell Tower bola vyrobená z materiálov, ktoré boli kritizované aj v prípade ďalších podobných požiarov. Vonkajšiu vrstvu opláštenia londýnskeho mrakodrapu údajne tvorili dva hliníkové plechy, ktoré obaľujú jadro z plastu, konkrétne polyetylénu. Podľa BBC bol tento typ opláštenia spájaný so šírením požiarov výškových budov vo Francúzsku, Spojených arabských emirátoch a Austrálii.

Identita muža, ktorému pripisujú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa expertov oslovených BBC sú opláštenia s minerálnym jadrom viac ohňovzdorné ako výrobky s plastovým jadrom. Nájomníci obecných bytov už počas nedávnej rekonštrukcie upozorňovali na možné bezpečnostné problémy, napríklad na údajnú nefunkčnosť protipožiarnych systémov.

Identita muža, ktorému pripisujú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Rekonštrukcia zahŕňala podľa agentúry AP inštaláciu vonkajšieho izolačného plášťa, dvojitých okien a napojenie na obecný systém vykurovania. Denník Daily Mail uviedol, že opláštenie mala na starosti spoločnosť Harley Facades Limited z East Sussexu, ktorej majiteľ Raymond Bailey zinkasoval za zákazku 2,6 milióna libier (cca 3 milióny eur).

Raymond Bailey
Zobraziť galériu (7)
Raymond Bailey  (Zdroj: FB)

Chudoba verzus bohatstvo

Zatiaľ čo o strechu nad hlavou prišli stovky ľudí, on spolu s manželkou bývajú v luxusnej rezidencii v Crowborough a určite netrpia núdzou. Svedčia o tom fotografie Baileyho ženy Belindy na sociálnych sieťach, na ktorých ju vidno na exotických dovolenkách či lyžiarskych výletoch. Rodina má pritom k dispozícii nielen bazén, ale aj niekoľko drahých vozidiel.

Identita muža, ktorému pripisujú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB)

Dvojica tragický prípad nechce komentovať, ale Raymondova matka Janet sa pre The Sun vyjadrila, že o požiari počula, ale nevedela, že sa to nejako týka synovej firmy. "Ale vždy treba nájsť nejakého vinníka, no nie?" dodala.

Identita muža, ktorému pripisujú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB)

Zatiaľ 30 mŕtvych

Po požiari 24-poschodévho bytového domu v Londýne, ktorý si v noci z utorka na stredu vyžiadal podľa polície najmenej 30 mŕtvych, je nezvestných 65 ľudí, napísal denník The Sun. Šéf londýnskej polície Stuart Cundy na otázku, či je podľa neho možné, že si požiar vyžiadal vyše 100 obetí, vo štvrtok odpovedal: "Dúfam, že sa počet obetí nevyšplhá k trojciferným číslam."

Identita muža, ktorému pripisujú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Jeden z preživších denníku popísal, ako s rodinou z domu utekali. "V momente, keď sme otvorili dvere, zachvátil nás dym. Nemali sme však na výber, pretože plamene začali šľahať cez okná," povedal s tým, že museli zísť z 21. poschodia a nevideli nič pred sebou. "Spolu s malými dcérami a mojou tehotnou ženou, ktorá je v siedmom mesiaci, sme museli po ceste prekračovať telá," dodal.

Teplota 1000 stupňov

Väčšina ľudí v najvyšších poschodiach domu podľa The Sun požiar pravdepodobne neprežila. Teplota žiaru prekročila 1000 stupňov Celzia. V šiestich nemocniciach sa lekári údajne starajú o 74 obetí požiaru, 18 ľudí je vo vážnom stave.

Hasiči a polícia v Londýne pokračujú v práci na likvidácii následkov nešťastia. Britská premiérka Theresa Mayová nariadila, aby bol požiar dôkladne vyšetrený. V obecných bytoch žilo podľa britských médií 400 až 600 ľudí z prevažne sociálne slabších vrstiev.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu