Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mal byť spravodlivý, namiesto toho ide do basy: Sudcu odsúdili za členstvo v extrémistickej organizácii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

ISTANBUL - Sudcu OSN v Turecku odsúdili na sedem a pol roka väzenia za členstvo v "ozbrojenej teroristickej organizácii", uviedla dnes agentúra AP. Aydin Sefa Akay, niekdajší veľvyslanec a sudca pôsobiaci v Mechanizme pre medzinárodné trestné tribunály (MICT), je podľa súdu napojený na exilového duchovného Fethullaha Gülena.

 Tureckého občana Aydina Sefu Akaya zadržali vlani v septembri v rámci rozsiahlych čistiek zameraných voči Gülenovým stúpencom. Podľa tureckých úradov stojí práve Gülen za vlaňajším neúspešným pokusom o vojenský prevrat v Turecku, čo však on sám rozhodne popiera. Verdikt nad Akayom vyniesol v stredu súd v Ankare. Po vynesení rozsudku ho prepustili z väzby; musí však zostať pod súdnym dohľadom a nesmie opustiť turecké územie. 

Theodor Meron, predseda MICT so sídlom v Haagu, vo svojom vyhlásení uviedol, že turecké orgány týmto rozhodnutím porušujú chránený status sudcu vyplývajúci z medzinárodného práva. Súd OSN v januári nariadil tureckým úradom, aby Akaya - vzhľadom na jeho diplomatickú imunitu - prepustili na slobodu. To sa však nestalo, takže predseda MICT predložil celú kauzu Bezpečnostnej rade OSN. 

Viac o téme: TureckoOSNExtrémistická organizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu