Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vďaka Bohu za ramadán! Moslimovia zachraňovali životy susedov z horiaceho pekla v Londýne

Požiar si zatiaľ vyžiadal 12 obetí. Zobraziť galériu (6)
Požiar si zatiaľ vyžiadal 12 obetí. (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Niektorí obyvatelia horiaceho londýnskeho vežiaka sa rozhodli utiecť pred ohňom na vlastnú päsť a zostupovali hustým dymom okolo plameňov napriek hroziacemu nebezpečenstvu. Mnoho životov podľa svedkov zachránili moslimskí chlapci, ktorí v noci bdeli kvôli ramadánu a klopaním na dvere zburcovali ostatných susedov. Príčina požiaru v 24-poschodovom dome Grenfell Tower, ktorý sa nachádza v londýnskej štvrti Kensington, stále nie je známa. Na otázku, či mohlo ísť o teroristický čin, však metropolitná polícia odpovedala záporne.

Spovede uväznených ľudí z ohnivého pekla! 12 mŕtvych, obrovská pomoc ľudí

Najmenej 12 ľudí zomrelo pri jednom z najtragickejších požiarov posledných rokov, ktorý v noci na stredu z doposiaľ nezistených príčin zachvátil obytnú budovu v západnej časti Londýna. Ďalších viac ako sedem desiatok zranených bolo ošetrených v londýnskych nemocniciach, kde zostáva 18 ľudí v kritickom stave. Úrady predpokladajú, že počet obetí ešte porastie.

Vďaka Bohu za ramadán!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa svedkov mohol požiar, ktorý vypukol zhruba hodinu po polnoci, skončiť ešte väčšou katastrofou nebyť moslimov, ktorí zachránili životy ľudí. "Bežali okolo a klopali na dvere. Vďaka Bohu za ramadán," uviedla miestna žena pre HuffPost UK.

Rashida tiež verí, že ich zachránil ramadán.
Zobraziť galériu (6)
Rashida tiež verí, že ich zachránil ramadán.  (Zdroj: Sky News)

Khalid Suleman Ahmed (20) sa nedávno presťahoval do Grenfell Tower so svojou tetou a býval na ôsmom poschodí. Povedal, že zvyčajne nebýva hore uprostred noci, ale tentokrát čakal na posledné jedlo, ktoré si môže dať, než sa začne opäť postiť.

"Neboli spustené žiadne poplašné hlásiče a žiadne varovanie. Hral som PlayStation, čakal na jedlo a potom som zacítil dym. Vstal som, pozrel sa z okna a uvidel som, že sa zo siedmeho poschodia dymí. Prebudil som tetu, obliekol šaty a začal búchať susedom na dvere," vysvetlil Ahmed.

Vďaka Bohu za ramadán!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Celá chodba bola čierna od hustého dymu. Nemyslela som si, že je to niečo vážne a moja teta to považovala za izolovaný incident, ale kvôli bezpečiu sme odišli. Ľudia vychádzali von pokojne, ale keď si uvedomili, že nevedia, kde sú ich príbuzní, začali panikáriť," dodal mladík, podľa ktorého v obytnom dome žije veľa moslimov, ktorí o tomto nezvyčajnom čase bdeli a práve to bolo faktorom pre záchranu mnohých životov.

Požiar výškovej budovy v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na mieste zasahovalo okolo 200 hasičov a desiatky zdravotníkov. Hasiči už prehľadali takmer celú budovu, z ktorej vyslobodili 65 preživších, ďalší sa zachránili na vlastnú päsť. Expert kontrolujúci stabilitu vyhorenej budovy konštatoval, že jej zrútenie nehrozí.

Vďaka Bohu za ramadán!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zúfalú situáciu vnútri domu opísal médiám aj jeden zo zasahujúcich hasičov, ktorému požiar pripomínal zábery z horiacich budov po teroristických útokoch v New Yorku 11. septembra 2001. "Aby sme sa vôbec dostali do budovy, museli sme sa ukryť pod štítmi zásahovej policajnej jednotky, pretože dole padalo veľa horiacich trosiek. Hore sme sa dostali všetci po jedinom malom schodisku. Pripomínalo to obrázky z 11. septembra," povedal BBC hasič Terry, ktorý pri požiari strávil osem hodín.

Viac o téme: LondýnGrenfell Tower
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu