Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obrovský požiar v Londýne: NAŽIVO Výšková budova v plameňoch, prvé obete na životoch!

Londýnska budova v plameňoch. Zobraziť galériu (7)
Londýnska budova v plameňoch. (Zdroj: Foto: London Fire Brigade)

LONDÝN - Vo štvrti Kensington v západnej časti britskej metropoly Londýn prebieha evakuácia obytnej výškovej budovy Grenfell Tower, ktorú zachvátil mohutný požiar. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Podľa londýnskych hasičov si požiar vyžiadal niekoľko obetí na životoch.

Budova sa nachádza medzi stanicou metra Latimer Road a nákupným centrom Westfield. Na mieste zasahuje približne 200 hasičov. 

V dome vraj uviazli ľudia

V dôsledku požiaru v západnom Londýne už hospitalizovali 50 ľudí, ktorých umiestnili v piatich nemocniciach. Polícia a hasiči budovu evakuovali, očití svedkovia však tvrdia, že v dome, ktorý úplne pohltili plamene, uviazlo vo svojich bytoch viacero ľudí.

Podľa svedkov zostalo v horiacej budove uväznených množstvo ľudí. Jeden z nich pre BBC povedal, že v niektorých bytoch videl za oknami ľudí a kričal na nich, aby okamžite dom opustili. Odpovedali mu, že nemôžu, pretože chodby sú plné dymu. Vyslovil domnienku, že zostali vo vnútri, pretože si mysleli, že ich vyslobodia hasiči.

Obyvateľka výškovej budovy povedala televízii Sky News, že poplach bol spustený až po pol hodine od vypuknutia požiaru. Ona a jej rodina sa zachránili iba vďaka susedovi, ktorý im zabúchal na dvere. Dodala, že v budove došlo pred niekoľkými rokmi k "malému požiaru".

Príčina požiaru domu, v ktorom podľa denníka The Guardian žije vyše 200 ľudí, zatiaľ známa nie je. Londýnsky starosta Sadiq Khan požiar označil za vážnu udalosť. Podľa BBC panujú obavy, že by sa budova mohla zrútiť.

Požiar výškovej budovy v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Z fotografií na twitteri je zrejmé, že požiar zasiahol celú stavbu, z okien vo všetkých poschodiach šľahajú plamene. "Horí od druhého až po najvyššie poschodie," uviedli hasiči na twitteri s tým, že budova má 27 podlaží. Médiá informujú o 24 podlažiach.

Požiar výškovej budovy v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Bulvárny denník Daily Mail na svojom webe napísal, že ľudia z okien volali o pomoc a že niektorí obyvatelia sa snažili z bytov dostať s pomocou improvizovaných lán spletených z prestieradiel.

Požiar výškovej budovy v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Videli sme padať trosky z budovy, počuli explózie, počuli zvuky rozbíjajúceho sa skla," uviedol spravodajca BBC s tým, že polícia sa snaží držať ľudí mimo okolia požiaru, pretože sa obáva zrútenia budovy. Požiar bol v noci podľa médií viditeľný zo vzdialenosti niekoľkých kilometrov.

Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach bolo vidno mohutný požiar, ktorý zachvátil viacero podlaží 27-poschodovej budovy. 

Budova prešla nedávno rekonštrukciou

Grenfell Tower bol podľa BBC postavený v roku 1974. Len minulý rok prešiel rekonštrukciou za desať miliónov libier. Dom dostal okrem iného nové vonkajšie izolačné obloženie, nové okná s dvojitými sklami a nový vykurovací systém. Rekonštrukcia bola súčasťou väčšej investície v tejto oblasti Londýna vo výške 67 miliónov libier.

Viac o téme: PožiarPlameneLondýnGrenfell Tower
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu