Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ruské celoštátne televízie opäť neinformovali o protivládnych protestoch

Protest v Rusku
Protest v Rusku (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Federálne televízne kanály v Rusku opäť neinformovali o protestoch, ktoré sa v pondelok konali v mnohých mestách krajiny. Uskutočnili sa v deň, keď sa tam slávil sviatok Deň Ruska. Riaditeľ Národného centra na výskum televízneho a rozhlasového vysielania Alexej Samochvalov dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice Echo Moskvy vyhlásil, že "Kremeľ (im) dal pokyn mlčať".

Samochvalov vyslovil súhlas s tým, že keď sa v Moskve konajú masové protesty opozície a federálne televízne kanály informujú len o úradne povolených mítingoch, je to "komická situácia". Poukázal pritom na to, že tieto akcie sa často konajú na paralelne idúcich uliciach. Podobný prístup - nevysielať reportáž z protestných akcií opozície - zvolili federálne televízne okruhy v Rusku aj v marci. Na margo tohto prístupu televízií hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov vysvetlil, že  Kremeľ "netvorí informačnú politiku televíznych kanálov". 

"Televízne kanály vysielajú to, čo považujú za dôležité a významné," vyhlásil. Spresnil, že občania majú tiež široké spektrum informačných zdrojov a môžu ich slobodne využívať. Tlačová služba ruského ministerstva vnútra dnes informovala, že počas pondelkového protivládneho protestu bolo v Moskve zadržaných 150 ľudí a ďalších vyše 500 zatkla polícia v Petrohrade. Najmenej 32 z nich strávilo v policajnej cele aj noc. Protestné akcie sa konali aj v ďalších mestách Ruska.

Medzi zadržanými je aj organizátor akcií, opozičný politik a bloger Alexej Navaľnyj. Polícia ho zadržala vo vchode jeho domu, ešte pred odchodom na miesto mítingu na Tverskej ulici v Moskve. Následne ho súd odsúdil na 30 dní väzenia za porušenie pravidiel konania verejných zhromaždení. Jeho advokáti uviedli, že sa proti verdiktu súdu odvolajú.

Pôvodne sa míting Navaľného prívržencov mal konať na Sacharovovom prospekte. Navaľnyj však v nedeľu informoval, že zhromaždenie jeho prívržencov sa tam neuskutoční. Ako dôvod uviedol, že po nátlaku radnice na dodávateľské firmy nemajú ako zabezpečiť pódium pre svoju akciu a jej ozvučenie. Namiesto toho Navaľnyj vyzval svojich prívržencov, aby prišli na Tverskú ulicu v centre Moskvy.

Viac o téme: ProtestRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu