Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Na protivládnych protestoch v Rusku zatkli vyše tisíc ľudí: Navaľnyj dostal basu

Alexej Navaľnyj Zobraziť galériu (4)
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Na protivládnych demonštráciách v Rusku zatkli v pondelok vyše tisíc ľudí, vrátane opozičného lídra Alexejeho Navaľného, ktorého zadržali ešte pred jeho domom, keď odchádzal na protest do centra Moskvy.

Súd Navaľného ešte v ten istý večer poslal na 30 dní za mreže za opätovné porušenie zákona o verejnom zhromažďovaní. Navaľnyj trest potvrdil aj prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter, kde tiež zažartoval, že nestihne koncert Depeche Mode v Moskve.

Podľa agentúry AP zadržala polícia v Moskve vyše 800 ľudí a v Petrohrade viac ako 500. Demonštrácie sa konali aj v mnohých ďalších ruských mestách, na Navaľného webstránke boli zverejnené napríklad fotografie z protestov vo Vladivostoku a Chabarovsku, na ktorých sa zúčastnilo niekoľko stoviek demonštrantov. Na protestoch v Moskve sa podľa odhadov zúčastnilo zhruba päťtisíc ľudí a demonštrácia v Petrohrade údajne pritiahla až 10-tisíc ľudí. Informácie o počte účastníkov sa však rôznia.

Protest v Rusku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pri protestoch, ktoré Navaľnyj organizoval v Moskve 26. marca, zatkli policajti tiež viac ako tisíc demonštrantov. Sám Navaľnyj strávil po tejto demonštrácii vo väzení dva týždne. Krátko po prepustení ho navyše neznámy útočník polial takzvanou "zeľonkou", dezinfekčným prostriedkom, ktorý je už tradičnou zbraňou používanou radikálnymi stúpencami prezidenta Vladimira Putina v boji proti jeho odporcom. Navaľnyj má po tomto útoku poškodené oko.

Protest v Rusku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Navaľnyj je v súčasnosti - minimálne od vraždy opozičného vodcu Borisa Berezovského, z ktorej objednania mnohí podozrievajú Putina - najviditeľnejším a najpopulárnejším predstaviteľom ruskej opozície. Do pozornosti verejnosti sa dostal pôvodne najmä ako bloger, upozorňujúci na korupčné kauzy súvisiace s najvyššími predstaviteľmi štátu. Navaľnyj už ohlásil, že sa chce v roku 2018 uchádzať o funkciu ruského prezidenta.

Protest v Rusku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: ProtestRuskoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu