Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Útok na jednotky OSN: Útok militantov v Mali zobral život trom mierotvorcom

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Karadjias)

BAMAKO - Traja príslušníci mierových síl OSN zahynuli pri útoku ozbrojencov na severe afrického štátu Mali. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie mierovej misie OSN v Mali (MINUSMA).

Podľa misie došlo k útoku vo štvrtok v meste Kidal. Tábor mierotvorcov čelil najprv intenzívnemu raketovému a mínometnému útoku. Vzápätí došlo k útoku mimo tábora, pričom zahynuli traja príslušníci mierových síl OSN a traja ďalší utrpeli zranenia. Ich štátnu príslušnosť nezverejnili.

V roku 2012 sa severu Mali zmocnili na istý čas islamskí militanti, kým proti nim nezasiahli francúzski vojaci. V tejto západoafrickej krajine však odvtedy opakovane dochádza k útokom džihádistov. Výnimočný stav v Mali platí od novembra 2015 a bol opakovane predlžovaný. Bezpečnostným silám umožňuje zadržiavať ľudí a prehľadávať súkromné i verejné budovy bez súhlasu sudcu. Mierová misia OSN v Mali má za úlohu stabilizovať krajinu. MINUSMA je považovaná za najnebezpečnejšiu misiu mierových síl OSN na svete.

Viac o téme: OSNMali
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu