Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zdrvujúce odhalenie vedcov tesne pred letnou sezónou: Nebezpečné opaľovacie krémy, škodia DNA

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRNO - Látka obsiahnutá v niektorých opaľovacích krémoch je pod vplyvom ultrafialového žiarenia nestabilná a v premenenej forme môže poškodzovať DNA, zistili vedci z Masarykovej univerzity v Brne. Etylhexyl metoxycinamát so skratkou EHMC sa vyskytuje aj v niektorých ďalších výrobkoch dennej starostlivosti, napríklad v pleťových krémoch, lakoch na vlasy a parfumoch. Našťastie, postupne sa vo výrobe prestáva používať.

O publikovanom výskumu informovala Ema Wiesnerová z tlačového odboru univerzity. Látka EHMC má výrobky chrániť pred znehodnotením prostredníctvom slnečného žiarenia, sama však pod jeho vplyvom mení priestorové usporiadanie svojich molekúl. Dochádza u nej k takzvanej izomerizácii. Izoméry sú zlúčeniny s rovnakým počtom atómov a rovnakou chemickou značkou, ale s iným priestorovým usporiadaním, čo môže ovplyvniť ich vlastnosti.

Odborníci vysvetlili, ako často treba vymieňať slnečné okuliare: Ich rada vás prekvapí

„Vlastnosti nezmeneného EHMC sa skúmali, ale biologické účinky premenenej formy doposiaľ nie,“ uviedol vedúci tímu z Centra pre výskum toxických látok v prostredí Pavel Čupr. Výskumníci sa preto na látku v premenenej forme zamerali a zistili, že v laboratórnych podmienkach vykazuje významný genotoxický efekt. „Znamená to, že môže poškodzovať DNA človeka a potenciálne tak spôsobiť mutácie v genóme, ktoré by mohli vyvolať aj závažné ochorenia,“ opísala doktorandka Anežka Sharma, ktorá sa na výskume podieľala.

Reagovať by mala aj Európska únia

Genotoxicitu vedci študovali ako na bakteriálnych bunkách, tak na bunkách ľudských, a to vrátane kmeňových buniek pečene. Najskôr mali hotové testy na baktériách, ktorých výsledky zverejnili. Pri ďalšom hľadaní výrobkov dennej starostlivosti, ktoré látku EHMC obsahujú, potom zistili, že ich na trhu postupne ubúda.

Zdrvujúce odhalenie vedcov tesne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa Pavla Čupra výsledky skúmania ukazujú, že je potrebné používanie EHMC dôsledne prehodnotiť. Chce sa zasadiť o to, aby sa o výskume dozvedeli napríklad inštitúcie Európskej únie, ktoré sa vplyvom látok na človeka zaoberajú.

Viac o téme: OpaľovanieOpaľovací krémDNAEHMC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu