Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Britské voľby, Brexit v ohrození: Posledná šanca pre Mayovú, koalícia s nacionalistami

Theresa Mayová utŕžila debakel. Zobraziť galériu (16)
Theresa Mayová utŕžila debakel. (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/PA via AP)

LONDÝN - Voľby v Británii skončili veľkým prekvapením. Konzervatívci Theresy Mayovej utŕžili obrovskú porážku. Naopak, veľké zisky zaznamenali Labouristi pod vedením Jeremyho Corbyna. Najpodstatnejší fakt je ten, že súčasná premiérka Mayová sama nezloží vládu. Je otázne, čo sa bude diať teraz. Výsledky skomplikujú vystúpenie Británie z EÚ.

  • Konzervatívci Mayovej utŕžili napriek víťazstvu veľké straty

  • Labouristi naopak zaznamenali nečakaný úspech

  • Konzervatívci sami vládu nezostavia, čo naznačuje ďalšiu neistotu v budúcnosti

  • Kandidáti konzervatívcov zvíťazili v 315 z nich, čo znamená, že strana bude mať o 12 parlamentných kresiel menej ako doposiaľ. Na väčšinu v Dolnej snemovni by potrebovala 326 poslancov.

Britské voľby, Brexit v
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Twitter)

Predbežné výsledky, spočítať zostáva už iba pár percent hlasov

1. Konzervatívci - 42%, 315 mandátov

2. Labouristi - 40%, 261 mandátov

3. Škótska národná strana - 3,1%, 35 mandátov

4. Liberálni demokrati - 7,3%, 12 mandátov

Účasť na voľbách dosiahla 68,7 percenta.

Britské voľby, Brexit v
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Twitter)

Sever volil škótsku stranu, Londýn Labouristov

Britské voľby, Brexit v
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Twitter)

Najväčší nárast zaznamenali Labouristi pod vedením Jeremyho Corbyna

Britské voľby, Brexit v
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Twitter)

Debakel Mayovej

Výsledky tzv. exitpollov, ktoré boli zverejnené po štvrtkových voľbách v Británii, považuje tamojší profesor politických vied Simon Hix za veľmi prekvapujúce. Upozornil na to, že bývajú väčšinou presné, aj keď nie na 100 percent.

"Nech je to akokoľvek, toto je veľké prekvapenie, pretože všetky prieskumy predpovedali získanie relatívne veľkej väčšiny pre konzervatívcov. Labouristov podporilo predovšetkým veľké množstvo mladých ľudí, ktorí volili proti líderke konzervatívcov Therese Mayovej," uviedol Hix počas povolebnej noci na pôde London School of Economy (LSE) v Londýne.

Za najväčšie prekvapenia označil prognózovaný počet kresiel pre konzervatívcov a Škótsku národnú stranu. Konzervatívcom by malo k väčšine chýbať 12 kresiel, preto, ak budú chcieť vládnuť, musia získať koaličného partnera. Profesor Hix si však nemyslí, že strany budú mať záujem vytvoriť koalíciu s konzervatívcami. Má dojem, že všetky boli skôr proti nim. "Žiadna strana nebude mať záujem sa s nimi spojiť," konštatoval. Domnieva sa, že Britániu čaká veľmi nestabilné obdobie, nevylúčil ani ďalšie predčasné voľby.

Odhadované výsledky podľa Hixa naznačujú, že voličom sa nepáči cesta, ktorou sa krajina uberá. "Myslím si, že verejnosť povedala, že chceme opustiť EÚ, ale odmieta víziu brexitu konzervatívcov. Chcú inú Britániu, veľkorysú spoločnosť, ktorá bude míňať viac peňazí na verejnosť, možno tzv. soft brexit. Teda chcú odlišnú verziu odchodu krajiny z EÚ od tej, ktorú navrhla Theresa Mayová," konštatoval. Momentálne je podľa neho veľmi náročné odhadnúť, aké budú rokovania o brexite. Všetko závisí od skutočných výsledkov a stability budúceho parlamentu.

Príslušníci z radov penzistov Chelsea Pensioners odchádzajú z volebnej miestnosti v Londýne počas predčasných parlamentných volieb v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska.
Zobraziť galériu (16)
Príslušníci z radov penzistov Chelsea Pensioners odchádzajú z volebnej miestnosti v Londýne počas predčasných parlamentných volieb v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska.  (Zdroj: TASR/AP)

Podľa odhadov britských volebných výsledkov, zverejnených po skončení hlasovania, získala Konzervatívna strana premiérky Theresy Mayovej v 650-člennej Dolnej snemovni iba 314 parlamentných kresiel a prišla tak o väčšinu. Opozičná Labouristická strana by mali mať 266 kresiel, Liberálni demokrati 14 a Škótska národná strana (SNP) 34. Strana nezávislosti spojeného kráľovstva (UKIP) sa do parlamentu nedostala.

Craig Oliver: Rozhodnutie vyhlásiť predčasné voľby v Británii sa nevyplatilo

Bývalý riaditeľ komunikácie predchádzajúceho britského premiéra Davida Camerona vo štvrtok večer povedal, že odhady volebných výsledkov otrasú Konzervatívnou stranou. Craig Oliver pre televíziu Sky uviedol, že ak sú tieto odhady presné, "vyvolajú hlboký a trvácny šok" v centrále strany, pretože sa zdá, že rozhodnutie premiérky Theresy Mayovej vyhlásiť predčasné parlamentné voľby malo opačný účinok, ako zamýšľala. "Bolo to to najväčšie riziko, ktoré akýkoľvek politik počas dlhého času podstúpil a ak sa potvrdia odhady výsledov, nevyplatilo sa," zdôraznil Oliver.

Policajti na bicykloch hliadkujú pred volebnou miestnosťou v Londýne
Zobraziť galériu (16)
Policajti na bicykloch hliadkujú pred volebnou miestnosťou v Londýne  (Zdroj: TASR/AP)

Labouristická politička Emily Thornberryová sa domnieva, že ak sa odhady volebných výsledkov potvrdia, premiérka Theresa Mayová by mala zvážiť svoju rezignáciu. "Ak sú správne, myslím si, že by mala zvážiť svoje postavenie. Podľa mňa by mala odísť. Zjavne zlyhala," citovala ju tlačová agentúra AP. Podľa nej Mayová preukázala "veľkú namyslenosť", keď vyhlásila predčasné voľby. "Mala náskok 20 percent a myslela si, že môže robiť s krajinou čokoľvek chce, a my sme povedali 'nie' a mysleli sme to vážne," dodala.

Citáty osobností, ktoré reagovali na odhady výsledkov predčasných parlamentných volieb v Británii

JEREMY CORBYN: "Nech bude konečný výsledok akýkoľvek, naša pozitívna kampaň už zmenila tvár britskej politiky k lepšiemu," uviedol počas zratúvania výsledkov volieb na Twitteri vodca opozičných labouristov, ďakujúc všetkým voličom i členom svojho volebného štábu. Volebný program labouristov poskytol "radikálnu predstavu spravodlivejšej Británie," reagoval na odhad výsledkov, podľa ktorého si jeho strana viedla lepšie, ako sa očakávalo.

GARY LINEKER: "Myslím, že Theresa Mayová si dala vlastný gól sezóny," reagoval bývalý kapitán anglickej futbalovej reprezentácie.

ESWARD SNOWDEN: "Je to všetko nepotvrdené, ale prvé správy naznačujú, že Mayovej kampaň s programom ukončenia ľudských práv v Spojenom kráľovstve nebola rozumná."

Premiérka v utorok sľúbila, že zmení zákony o ľudských právach, ak by jej bránili v boji s terorizmom. "Človek sa musí pýtať, aké čísla by mali teraz labouristi, ak by bola strana nevenovala taký dlhý čas očierňovaniu vlastného lídra," uviedol na Twitteri.

Británia: Konzervatívci by si mohli predsa len udržať väčšinu, tvrdí prognóza

Konzervatívna strana britskej premiérky Theresy Mayovej si môže udržať väčšinu v parlamente aj po štvrtkových voľbách, ktoré podľa prvých odhadov oslabili jej pozíciu. Vyplýva to z prognózy pre britskú tlačovú agentúru PA, zverejnenej po zrátaní odovzdaných hlasov v prvých 100 zo 650 volebných obvodov. Na základe týchto údajov by mali konzervatívci v 650-člennej Dolnej snemovni obsadiť približne 330 kresiel, teda viac ako polovicu, čo by znamenalo, že môžu naďalej samostatne vládnuť.

Prvé odhady výsledkov, zverejnené bezprostredne po skončení hlasovania, predpovedali konzervatívcom zisk 314 kresiel, čo je o 17 menej, ako mali doteraz. Aktuálna prognóza stanice BBC uvádza v prípade konzervatívcov 332 kresiel, teda stále o štyri menej, ako je väčšina. Druhým najsilnejším labouristom BBC predpovedá zisk 261 kresiel. Deklarovaným zámerom Mayovej, ktorá predčasné voľby iniciovala, bolo pritom posilnenie postavenia konzervatívcov pred začatím procesu o vystúpení Británie z EÚ.

Predseda Labouristickej strany - predstaviteľ krajne ľavicového krídla - Jeremy Corbyn gestikuluje po odchode z volebnej miestnosti.
Zobraziť galériu (16)
Predseda Labouristickej strany - predstaviteľ krajne ľavicového krídla - Jeremy Corbyn gestikuluje po odchode z volebnej miestnosti.  (Zdroj: TASR/AP)

Vodca labouristov Corbyn vyzval premiérku Mayovú, aby rezignovala

Vodca britskej Labouristickej strany Jeremy Corbyn dnes vyhlásil, že premiérka Theresa Mayová by mala rezignovať a uvoľniť cestu novej vláde vzhľadom na to, že jej konzervatívci v parlamentných voľbách stratili kreslá, hlasy i podporu. Mayová povedala, že jej strana sa bude usilovať o zaručení stability krajiny bez ohľadu na výsledok volieb. Nepovedala však výslovne čo plánuje, ak sa potvrdí povolebný odhad výsledkov. "Krajina potrebuje obdobie stability a nech bude výsledok akýkoľvek, Konzervatívna strana garantuje, že splníme našu povinnosť a zaručíme stabilitu."

Britské voľby, Brexit v
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP)

Britský politológ: Víťazom volieb je Corbyn, Mayová prehrala na plnej čiare

Predpokladané výsledky štvrtkových parlamentných volieb v Británii sú akýmsi zemetrasením v tamojšej politike. Počas povolebnej noci v Londýne to uviedol profesor politických vied na Queen Mary University of London Tim Bale. Za skutočných víťazov volieb označil labouristov. "Toto je najlepší možný výsledok, ktorý si mohli labouristi predstaviť len vo svojich snoch, a zároveň je to najhoršia noc pre Konzervatívnu stranu. Vláda zrejme stratila väčšinu v parlamente," povedal Bale a dodal, že je potrebné zamyslieť sa nad tým, ako ďalej. Lídra labouristov Jeremyho Corbyna označil za faktického víťaza volieb, zatiaľ čo súčasná premiérka a šéfka konzervatívcov Theresa Mayová podľa neho volebný zápas prehrala na plnej čiare.

Britské voľby, Brexit v
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP)

Bale pripustil možnosť ďalších volieb, avšak zároveň pripomenul, že Britániu čakajú náročné rokovania o vystúpení z EÚ, a preto potrebuje silného lídra. V prípade, že sa odhadované výsledky potvrdia, by konzervatívci podľa neho mali začať "obvolávať" ostatné politické strany, aby zistili, či ich podporia v parlamente. "Jediná strana, ktorá podľa mňa bude spolupracovať s konzervatívcami, je (severoírska) Demokratická unionistická strana," konštatoval politológ, pričom si myslí, že pre krajinu sa začína veľmi náročné obdobie.

Britskí konzervatívci vo voľbách definitívne prišli o parlamentnú väčšinu

Konzervatívna strana britskej premiérky Theresy Mayovej v štvrtkových voľbách stratila absolútnu väčšinu v parlamente. Podľa prognózy stanice BBC po zrátaní hlasov v takmer všetkých zo 650 volebných obvodov už zisk konzervatívcov nemôže narásť do takej miery, aby dosiahli väčšinu v podobe 326 kresiel.

Podľa odhadu BBC by mali mať konzervatívci v novozvolenom parlamente 318 kresiel, čo je o 13 menej, ako mali doteraz. Predpokladaný zisk opozičných labouristov je 262 kresiel, o 30 viac ako pri doterajšom zložení Dolnej snemovne.

Tieňový minister: Labouristi sa pokúsia vytvoriť menšinovú vládu

Britská opozičná Labouristická strana sa pokúsi vytvoriť menšinovú vládu po tom, ako Konzervatívna strana terajšej premiérky Theresy Mayovej vo štvrtkových voľbách neobhájila väčšinu v parlamente. Pre rozhlasovú stanicu BBC to dnes uviedol labouristický tieňový minister financií John McDonnell. Mayová čelí výzvam na odstúpenie z postu predsedníčky vlády i šéfky konzervatívcov po tom, ako jej voliči uštedrili tvrdý úder, keď namiesto silnejšieho mandátu, ktorý vyhlásením predčasných volieb chcela dosiahnuť pre rokovania s EÚ o brexite, pozíciu jej strany oslabili.

Vystúpenie Mayovej sa očakáva o 11.00 h SELČ. Premiérka už naznačila, že využije právo úradujúcej šéfky vlády na to, aby sa ako prvá pokúsila vytvoriť nový kabinet. Nie je však jasné, či na to bude mať dostatočnú podporu. "Navrhneme, že budeme slúžiť krajine a vytvoríme menšinovú vládu. Dôvodom je to, že Konzervatívna strana podľa mňa nie je stabilná, že premiérka nie je stabilná," povedal McDonnell pre BBC. Uviedol tiež, že labouristi nebudú uzatvárať koaličnú dohodu so žiadnou inou stranou.

Premiérka Mayová sa prerátala, plán tvrdého brexitu je minulosť

ritské parlamentné voľby vzali premiérke Therese Mayovej mandát na fungujúcu vládu, krajine priniesli nestabilitu v období nastávajúcich rokovaní o jej odchode z Európskej únie. Plán tvrdého brexitu je minulosťou a situácia v Británii ovplyvní aj ďalšie krajiny, ktoré uvažujú o svojom 'exite' z EÚ. Povedala to analytička portálu Euractiv Lucia Yar.

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (16)
Theresa Mayová  (Zdroj: SITA)

"Voľby ukázali, že mnoho jednotiek v predvolebnej kampani sa výrazne prerátalo. Prerátala sa premiérka Mayová, ktorá v apríli štartovala kampaň ako naoko neporaziteľná líderka a budúca víťazka. Prerátali sa prieskumy verejnej mienky, ktoré jej predpovedali posilnenie mandátu a jasné zaistenie väčšiny. Prerátali sa aj tí, ktorí čakali, že mladí voliči ostanú bokom ako v posledných rokoch," hovorí L. Yar.

Výsledok volieb bude mať veľký vplyv na brexit, tvrdí britský politológ z Leeds

Momentálne nie je isté, že to, ako Briti hlasovali vo štvrtkových (8.6.) parlamentných voľbách, bolo z veľkej miery ovplyvnené brexitom. Uviedol to britský politológ z University of Leeds Richard Hayton. Podľa neho sa dostali počas predvolebnej kampane do popredia otázky domácej politiky. "Je však zrejmé, že výsledok volieb má veľký vplyv na brexit z hľadiska oslabenia autority Theresy Mayovej," uviedol politológ. Zároveň dodal, že sa zneistila i pozícia Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska ako takého.

 Premiérka Mayová požiada kráľovnú o poverenie vytvoriť novú vládu

Britská premiérka Theresa Mayová požiada ešte dnes kráľovnú Alžbetu II. o poverenie na vytvorenie novej menšinovej vlády po tom, ako jej Konzervatívna strana prišla vo voľbách o väčšinu v parlamente. Stretnutie s panovníčkou v Buckinghamskom paláci je naplánované na 12.30 h miestneho času (13.30 h SELČ), oznámil hovorca Mayovej kancelárie.

Spravodajcovia britských médií krátko predtým spred ústredia konzervatívcov hlásili, že Mayová nemá v úmysle odstúpiť ani napriek výzvam, aby takto vyvodila dôsledky zo svojho rozhodnutia vyhlásiť predčasné voľby. Podľa správ sa usiluje o menšinovú vládu podporovanú severoírskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP). Mayovej Konzervatívna strana stratila vo štvrtkových parlamentných voľbách väčšinu v Dolnej snemovni britského zákonodarného zboru, avšak zostáva v nej najväčšou stranou.

Verhofstadt: Britské predčasné voľby sú ďalším gólom do vlastnej brány

Za ďalší "gól do vlastnej brány" označil výsledok britských predčasných volieb vyjednávač Európskeho parlamentu pre brexit Guy Verhofstadt.,

Guy Verhofstadt
Zobraziť galériu (16)
Guy Verhofstadt  (Zdroj: SITA)
 

Verhofstadt takto zareagoval na výsledok štvrtkových volieb, v ktorých vládni konzervatívci premiérky Theresy Mayovej prišli o parlamentnú väčšinu.

Tusk: Dátum začiatku rokovaní o brexite je nie je jasný, ale dátum ich konca áno

Predseda Európskej rady Donald Tusk vyhlásil, že nevie, kedy sa začnú rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ, ale na ich konci by mala byť dohoda. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier zase uviedol, že rokovania by sa mali začať, keď bude Londýn pripravený.

"Nevieme, kedy sa začnú rokovania o brexite. Vieme, kedy sa musia skončiť. Snažme sa čo najviac vyhnúť nedosiahnutiu dohody ako výsledku absencie rokovaní," uviedol Tusk na sociálnej sieti Twitter.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (16)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Grdanoski)

Predseda Európskej rady tým reagoval na slová britskej premiérky Theresy Mayovej, ktorá povedala, že nechce radšej žiadnu dohodu o brexite, ak by mala byť nevýhodná pre Londýn. Tusk dal svojím vyhlásením tiež najavo, že čas na rokovania je obmedzený. Dátum brexitu bol po aktivácii článku 50 Lisabonskej zmluvy stanovený na 29. marca 2019.  "Rokovania o brexite by sa mali začať, keď bude Spojené kráľovstvo pripravené. Časový plán a pozícia EÚ sú jasné. Sústreďme sa spoločne na dosiahnutie dohody," okomentoval výsledok britských predčasných volieb Barnier na Twitteri.

Juncker: EÚ je na brexit pripravená, dúfam v rýchle vytvorenie vlády v Británii

Európska únia je pripravená začať rokovania o odchode Spojeného kráľovstva zo spoločenstva, vyhlásil dnes v Prahe predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Dúfa, že v Británii po predčasných voľbách vznikne čím skôr nová vláda, informoval magazín Politico.

"Sme pripravení začať rokovania. Dúfam, že Briti budú schopní čo najskôr vytvoriť stabilnú vládu. Nemyslím si, že teraz sa veci stali jednoduchšími, ale my sme pripravení," povedal pre Politico v rámci bezpečnostnej konferencie v Prahe predseda EK. Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová podľa agentúry Reuters zase uviedla, že je "ťažké predpovedať", kedy bude mať Británia jasnú stratégiu na rokovania o brexite.

Hovorca eurokomisie: Sme pripravení na rokovania o brexite, čakáme na Londýn

Je vo všeobecnom záujme, aby sa rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ začali čím skôr, povedal dnes hovorca Európskej komisie (EK) Alexander Winterstein v reakcii na výsledok britských predčasných volieb. Viackrát povedal, že Únia je na rokovania pripravená. "Sme pripravení, čakáme," znela odpoveď hovorcu EK na početné otázky novinárov o výsledku britských volieb na pravidelnej obedňajšej tlačovej konferencii v budove eurokomisie. Doplnil, že "je v každého záujme, aby sa rokovania začali čím skôr".

Winterstein skonštatoval, že rozvrh rokovaní o brexite zatiaľ zostáva nezmenený. Prvé kolo rokovaní je naplánované na 19. júna, ale dovtedy musí vzniknúť nová britská vláda. "Je na ľuďoch v Londýne, aby situáciu riešili," vyhlásil hovorca EK v súvislosti s formovaním novej britskej vlády. Rokovania za Britániu mala viesť premiérka Mayová. Keďže ale v predčasných voľbách prišla o väčšinu v parlamente, je otázne, či zotrvá na čele vlády. Vyhlásením predčasných volieb si chcela posilniť mandát pred spustením rokovaní - dosiahla však opačný výsledok.

Napriek opakovaným otázkam hovorca EK nechcel povedať, či je možné posunutie začiatku, alebo očakáva predĺženie rokovaní o brexite. EÚ podľa aktuálneho plánu počíta so spustením rokovaní v júni a s uzavretím dohody o brexite v októbri 2017. Potom by mali nasledovať rokovania o budúcom usporiadaní vzťahov medzi Britániou a Úniou. 

Finálna dohoda by mala byť uzavretá do jesene 2018. Čas medzi októbrom 2018 a marcom 2019 by mal slúžiť na ratifikáciu dosiahnutej dohody oboma stranami. Dátum skutočného brexitu bol stanovený na 29. marca 2019, ak dovtedy Európska rada - teda lídri členských štátov - jednomyseľne nerozhodne o predĺžení dvojročného rokovacieho obdobia. 

Menšinová vláda má zelenú

Britská premiérka Theresa Mayová dnes oznámila, že ostane vo funkcii po tom, ako dostala od kráľovnej Alžbety II. súhlas s vytvorením menšinovej vlády. Mayová po krátkom stretnutí s panovníčkou v Buckinghamskom paláci pred novinármi zdôraznila, že Spojené kráľovstvo teraz potrebuje istotu. Preto chce vytvoriť vládu, ktorá povedie krajinu rokovaniami o brexite.

Predsedníčka vlády prisľúbila, že dodrží určený časový rozvrh odchodu Británie z EÚ. Príslušné rokovania Londýna s Úniou sa majú začať o desať dní, 19. júna. Mayová povedala, že bude spolupracovať "s priateľmi a spojencami, najmä v Demokratickej unionistickej strane (DUP)". Tá je najväčšou stranou v Severnom Írsku a podpora jej desiatich poslancov v britskom parlamente by Mayovej konzervatívcom postačovala na vládnutie.

Kráľovná Alžbeta II. a
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Andrew Matthews/PA via AP)

Farron: Mala by sa hanbiť!

Líder britských liberálnych demokratov Tim Farron dnes povedal, že premiérka Theresa Mayová "by sa mala hanbiť" za vyhlásenie predčasných parlamentných volieb, a pridal sa k výzvam na jej odstúpenie. Farron uviedol, že Mayová "z čistej arogancie a márnomyseľnosti" vypísala predčasné voľby a hazardovala s budúcnosťou Británie. "Ak má čo len štipku sebaúcty, podá demisiu," dodal líder liberálnych demokratov. Briti podľa Farrona vo voľbách odmietli Mayovej verziu "tvrdého brexitu", rokovania o brexite by sa teraz mali pozastaviť.

Aj líderka Škótskej národnej strany (SNP) Nicola Sturgeonová dnes vyhlásila, že treba upustiť od "ľahkomyseľného" prístupu Konzervatívnej strany k odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Sturgeonová uviedla, že po tom, čo Mayová stratila väčšinu v parlamente, "stratila aj všetku autoritu a dôveryhodnosť" a mala by odstúpiť.

Skoro zničila sama seba, komentuje maďarský server

Britská premiérka Theresa Mayová chcela zlikvidovať parlamentnú opozíciu i odporcov vo svojej Konzervatívnej strane, napokon však skoro zničila svoju vlastnú politickú kariéru, komentoval dnes výsledky štvrtkových britských predčasných parlamentných volieb maďarský spravodajský server index.hu.

"Britské voľby sa - v rozpore s očakávaniami - nestali triumfálnym pochodom konzervatívcov, navyše vládna strana prišla aj o väčšinu v parlamente," analyzuje index.hu a dodáva, že situácia výrazne skomplikuje nielen proces brexitu, ale aj celkové vykonávanie vládnej moci v Británii. Britská ľavica sa vrátila a opäť vytiahla sľuby starých dobrých časov o skonsolidovaní zdravotníctva, o bezplatnom školstve, čo však zrejme nebude stačiť, píše sa v analýze index.hu. 

Server konštatoval, že tak veľkú strategickú chybu, akú urobila Mayová, britský premiér neurobil už dlhé desaťročia. Po dosiahnutí dohody so severoírskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP) zrejme Mayová zostaví vládu a zostane premiérkou. Avšak otvára sa aj obrovská šanca na to, že proces odchodu Británie z Európskej únie, ktorý bol doposiaľ tragikomickým, v krátkodobom horizonte vyústi do úplného chaosu, píše index.hu.

Rokovania so severoírskou DUP sú na stole

Líderka severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP) Arlene Fosterová dnes vyhlásila, že strana začne rozhovory s britskou premiérku Theresou Mayovou, ktorej konzervatívci stratili vo štvrtkových predčasných parlamentných voľbách nadpolovičnú väčšinu v Snemovni reprezentantov.

Fosterová v stručnom vyhlásení, z ktorého cituje agentúra AP, uvádza, že s premiérkou už osobne hovorila, a obe strany budú rokovať o tom, "ako zabezpečiť krajine stabilitu v časoch obrovských úloh". DUP je momentálne najväčšia politická strana v Severnom Írsku. Mayová už predtým vyjadrila záujem o spoluprácu s DUP.

Arlene Fosterová s expremiérkou
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR/AP)

DUP, ktorá podporuje zotrvanie Severného Írska (Ulsteru) v Spojenom kráľovstve a zaujíma konzervatívny postoj k sociálnym záležitostiam, si vo štvrtkových voľbách zabezpečila desať kresiel. DUP vo vlaňajšom referende o zotrvaní Británie v EÚ podporila brexit, avšak nie jeho "tvrdú" podobu presadzovanú Mayovou.

Mayová si ponechá kľúčových ministrov

Britská premiérka Theresa Mayová ponechá vo funkciách kľúčových ministrov svojej doterajšej vlády, informovala dnes televízia BBC. Na svojich postoch by mali zostať šéfovia rezortov financií a diplomacie Philip Hammond a Boris Johnson, ako aj ministerka vnútra Amber Ruddová. K personálnej zmene by podľa novín The Sun nemalo dôjsť ani na ministerstve pre brexit, ktoré naďalej povedie David Davis. Svoje kreslo by si mal udržať aj minister obrany Michael Fallon. BBC ani The Sun neuviedli zdroje svojich informácií. 

Theresa Mayová dnes oznámila, že napriek strate parlamentnej väčšiny v štvrtkových voľbách zostane vo funkcii. Kráľovná Alžbeta II. totiž súhlasila s tým, aby Mayová vytvorila menšinovú vládu. Nový kabinet by mala podporovať Demokratická unionistická strana (DUP), najväčšia politická strana v Severnom Írsku. Konzervatívci by spolu s DUP mali v 650-člennej snemovni len tesnú väčšinu. Mayovej Konzervatívna strana stratila vo štvrtkových parlamentných voľbách väčšinu v Dolnej snemovni britského zákonodarného zboru, avšak zostáva v nej najsilnejšou stranou.

Podľa analytika z britského vládneho inštitútu Mayová čelí trom veľkým výzvam

Výsledky predčasných parlamentných volieb vo Veľkej Británii sú obrovským sklamaním pre premiérku Theresu Mayovú, ktorá pôvodne očakávala jednoznačné víťazstvo. Uviedol analytik Anton Spišák z britského Institute for Government. "Napriek tomu sa jej podarilo vybudovať menšinovú vládu len vďaka získaniu podpory od desiatich poslancov severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP)," konštatoval.

Podobná situácia, tzv. hung parliament, teda keď víťaz volieb nezíska parlamentnú väčšinu, je v britskom politickom systéme podľa analytika netradičná. Nie je to však prvýkrát, keď sa takáto situácia vyskytla. Naposledy sa udiala v parlamentných voľbách v roku 2010, keď Konzervatívna strana pod vedením Davida Camerona bola schopná zostaviť vládu len vďaka koalícii so stranou Liberálnych demokratov, pripomenul analytik. Súčasná situácia je však iná v tom, že o desať dní sa začnú rokovania o vystúpení Británie z EÚ. Britská premiérka sa rozhodla pre predčasné voľby práve preto, aby získala silnejší mandát v rokovaniach s EÚ. "Výsledok volieb však znamená, že sa jej podarilo vybudovať len veľmi krehkú, menšinovú vládu," uviedol s tým, že bezpochyby bude mať vplyv na rokovania o brexite.

Mayová podľa Spišáka momentálne čelí trom veľkým výzvam. "Prvou je to, že výsledok oslabil jej vlastnú kredibilitu v rokovaniach s jej európskymi partnermi. Verila, že silnejší mandát v týchto voľbách jej umožní získať vplyvnejšiu pozíciu v rokovaniach o vystúpení z EÚ. Opak je však pravdou," vysvetlil.

Za druhú výzvu považuje získanie podpory pre jej víziu tvrdého brexitu, keď sa snažila o to, aby Británia vystúpila z európskeho jednotného trhu a európskej colnej únie. Demokratická unionistická strana sa však podľa analytika chce vyhnúť návratu tzv. tvrdej hranice v Severnom Írsku, ktorá bola odstránená počas mierového procesu v 90. rokoch. "Táto komplikovaná situácia v Severnom Írsku znamená, že je možné očakávať tlak na premiérku zo strany jej nových partnerov, aby udržala bližší vzťah s EÚ, napríklad zotrvaním v colnej únii," priblížil Spišák.

Volebný výsledok taktiež znamená oslabenie Mayovej pozície v Konzervatívnej strane a možnosť straty pozície premiérky. Analytik sa domnieva, že vzhľadom na sklamanie z volebného výsledku nie je vylúčené, že niektorý  Mayovej stranícky kolega by ju mohol vyzvať na súboj o predsednícky post. "Ak by sa jej nepodarilo zotrvať vo funkcii premiérky, spôsobilo by to rozhodne chaos v rokovaniach o vystúpení z EÚ. Je možné, že čoskoro by si to vyžadovalo ďalšie parlamentné voľby," uzavrel Spišák.

Posledný obvod spočítaný, labouristi definitívne s 262 kreslami

Labouristi zvíťazili aj v poslednom spočítanom volebnom obvode v Británii, v Kensingtone. Labouristi tak v predčasných voľbách definitívne získali 262 a konzervatívci 318 z celkových 650 kresiel v britskom parlamente, informovala televízia BBC. V Kensingtone, ktorý predtým patril konzervatívcom, vyhrali labouristi s rozdielom 20 hlasov.

Konzervatívna strana britskej premiérky Theresy Mayovej prišla vo štvrtkových voľbách o absolútnu väčšinu v parlamente. Straty kresiel v prospech labouristov a liberálnych demokratov zaznamenala v Anglicku i Walese napriek tomu, že jej podiel hlasov oproti predošlým voľbám narástol. Kandidáti konzervatívcov zvíťazili v 315 zo 650 volebných obvodov, čo znamená, že strana bude mať o 12 parlamentných kresiel menej ako doposiaľ. Na väčšinu v Dolnej snemovni by potrebovala 326 poslancov.

Hlavná opozičná Labouristická strana získala v novozvolenom parlamente 262 mandátov, teda o 30 viac ako vo voľbách v roku 2015. Tretia skončila Škótska národná strana (SNP), ktorá však bude mať len 35 poslancov namiesto doterajších 56. Strana Liberálni demokrati obsadí 12 kresiel, o štyri viac než doteraz. Pokiaľ ide o získané hlasy voličov, obe hlavné strany si v porovnaní s predošlými voľbami polepšili - konzervatívci o 5,5 na terajších 42,4 percenta a labouristi o 9,5 na 40,1 percenta. Účasť na voľbách dosiahla 68,7 percenta.

Viac o téme: VoľbyBritániaTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu