Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mayová veľký náskok nedosiahne: Zbabrala kampaň, zabudla na brexit

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/PA via AP)

LONDÝN - Súčasnej premiérke Therese Mayovej sa pravdepodobne v dnešných parlamentných voľbách nepodarí dosiahnuť väčšinu, akú si predstavovala. Dnes to konštatoval realitný maklér Martin Holzer, ktorý žije v Londýne desať rokov.

"Dnes máme v Londýne veľmi zaujímavý deň z toho dôvodu, že krajina je už takmer rok rozpoltená. Tá rozpoltenosť sa preniesla i k dnešným voľbám, v ktorých sa predpokladá veľmi malý náskok súčasnej premiérky. Pred mesiacom-dvoma sa očakávalo, že získa výraznú väčšinu, dnes už sa skôr očakáva, že bude mať o jedno až tri percentá viac ako líder labouristov Jeremy Corbyn."

Corbynovi podľa Holzera stúpli počas predvolebnej kampane preferencie preto, že je "človek ľudí" - veľa ľudí ho má rado, pretože si ich vypočuje a zákony, ktoré chce predostrieť, im majú pomáhať. "Ďalším faktom je, že sa nebojí zodpovedať akúkoľvek otázku. To znamená, že keď ho novinári požiadajú, aby išiel do televízie alebo rádia, ide," spresnil Holzer. Zároveň poukázal na opačný postoj Mayovej, ktorá, keď ju pozvali do televíznej debaty spolu so všetkými lídrami, poslala namiesto seba ministerku vnútra.

"Čo je znak vypovedajúci o tom, že nejde o človeka, ktorý by mal viesť a vie viesť. Z môjho pohľadu je to človek, ktorý sa potrebuje obkolesiť silnými osobnosťami a silným tímom ľudí, čo nie je zlé, ale premiér alebo premiérka by mal byť človek, ktorý sa vie postaviť akejkoľvek otázke," povedal Holzer.

Premiérke podľa neho ublížili i veľké škrty v počtoch policajtov v minulosti a avizovaný záujem o privatizáciu zdravotníctva. "Drvivá väčšina krajiny je proti tomu, napriek tomu ju budú voliť, veľmi veľa ľudí ju bude voliť. Najmä ľudia z vyšších vrstiev, lebo potrebujú im vyhovujúce ekonomické zákony, ktoré bude implementovať. Tí ľudia nepotrebujú sociálne dávky, štartovacie pôžičky, rôzne balíčky, ktoré pomôžu mladším ľuďom, ktorí začínajú a chcú si založiť rodinu," konštatoval 27-ročný realitný maklér. Podľa neho Mayovej voliči pochádzajú zo strednej a vyššej vrstvy a majú 35-40 rokov a viac.

Britskí voliči dnes hlasujú v predčasných parlamentných voľbách, ktoré v apríli nečakane ohlásila súčasná premiérka s poukázaním na rozpory v Dolnej snemovni ohľadne procesu vystúpenia Británie z Európskej únie. Predčasné voľby sa konajú takmer presne rok po referende, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za vystúpenie krajiny z EÚ. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h miestneho času (23.00 h SELČ). Bezprostredne po skončení hlasovania sa očakávajú prvé odhady výsledkov.

Podcenila brexit

Hlavným dôvodom, prečo podpora súčasnej premiérky Theresy Mayovej v predvolebných prieskumoch klesá, je, že vybudovala svoju kampaň na získaní silného mandátu pre rokovania s EÚ. Pre TASR to uviedol analytik Anton Spišák z britského Inštitútu pre vládu (The Institute for Government).

Navyše pred niekoľkými týždňami zožala súčasná premiérka kritiku v súvislosti s navrhovanými sociálnymi politikami. Keďže Británia je demograficky starou populáciou, v budúcnosti bude problémom, ako financovať sociálnu starostlivosť pre starých ľudí. Už v súčasnosti podľa neho vidieť, že verejný rozpočet to nezvláda a britská vláda musí hľadať nové cesty financovania. 

Návrh britskej premiérky spočíval v tom, že starší ľudia, ktorí by boli nútení ísť do sociálnych zariadení, by museli na časť pobytu prispieť z vlastného vrecka, a to financiami z predaja ich nehnuteľnosti. Premiérka však nechcela konkretizovať, o akú časť by išlo. "Niektorí voliči Konzervatívnej strany to vnímali ako sklamanie," vysvetlil analytik.

Aj to bol jeden z dôvodov, prečo labouristom začala rásť podpora v predvolebných prieskumoch. "Theresa Mayová vybudovala volebnú kampaň na svojej pozícii ako jedinej líderky, ktorá je schopná viesť rokovania o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie. Napriek tomu však odmietla otvorene diskutovať s opozičnými politikmi, čo stálo v priamom protiklade s vnímaním jej osoby ako silnej líderky," konštatoval.

Podľa Antona Spišáka napriek tomu, že Jeremy Corbyn získal momentálne silnejšie postavenie, je pravdepodobné, že labouristi nezískajú taký silný mandát, ako sa očakáva. "Prieskumy v Británii tradične zvyknú dávať Labouristickej strane vyššie odhady než je napokon skutočnosťou, pretože zvyknú preceniť, koľko mladých ľudí, ktorí podporujú labouristov, sa napokon rozhodne ísť k volebným urnám," zdôraznil.

Podľa neho by však Theresa Mayová nemala prehrať voľby. "Kľúčová otázka je tá, akú bude mať väčšinu. Naposledy to bolo len 17 poslancov. Keďže sa britská premiérka rozhodla zvolať voľby práve z dôvodu posilnenia svojho postavenia, neschopnosť podstatne zvýšiť parlamentnú väčšinu by bolo sklamaním pre Konzervatívnu stranu," dodal.

Ak premiérka nezíska očakávaný výsledok, podľa analytika sa ďalej ponúka otázka, ako sa zachová a či sa rozhodne naďalej viesť stranu, alebo ju niekto zvnútra strany vyzve na boj o predsednícke kreslo. To by však malo veľký vplyv na vývoj situácie v priebehu ďalších týždňov, ako aj na rokovania s EÚ, ktoré by sa mali začať 19. júna.

Viac o téme: VoľbyTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu