Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Trump požiadal exšéfa FBI ukončiť vyšetrovanie Flynna v súvislosti s jeho kontaktmi s Ruskom

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump mal vo februári požiadať bývalého riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho, aby upustil od vyšetrovania niekdajšieho poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Mika Flynna v súvislosti s jeho kontaktmi s Ruskom. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na podklady k správe, ktorú si Comey pripravil pred štvrtkovým vypočúvaním pred senátnym výborom pre kontrolu tajných služieb.

Comey v podkladoch k správe ďalej uviedol, že po stretnutí v Oválnej pracovni Bieleho domu, ktorého sa zúčastnilo viac ľudí, ho Trump požiadal, aby ešte neodchádzal. Keď s prezidentom osameli, Trump mu povedal, že Flynn je správny chlap.

"Dúfam, že to necháte tak," povedal podľa Comeyho šéf Bieleho domu v súvislosti s vyšetrovaním Flynna s tým, že obsah rozhovoru s prezidentom zaznamenal v správe, pričom vyšetrovanie Flynna pokračovalo. V máji ho Trump z funkcie šéfa FBI odvolal. Comey má pred senátnym výborom vypovedať vo štvrtok o 10.00 h miestneho času (16.00 h SELČ) v súvislosti s podozreniami zo zásahov Ruska do amerických prezidentských volieb. Po verejnom zasadnutí výboru bude nasledovať rokovanie za zatvorenými dverami.

Trump nečakane odvolal Comeyho z funkcie šéfa FBI 9. mája a odvtedy čelí podozreniam - objavili sa totiž správy, že prezident vyvíjal nátlak na riaditeľa FBI, aby ukončil vyšetrovanie jeho bývalého poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna.

Flynn zo svojej funkcie odstúpil 13. februára po tom, ako pripustil, že "neúmyselne" poskytol americkému viceprezidentovi Mikeovi Penceovi a ďalším "neúplné informácie" o svojej komunikácii s ruským veľvyslancom vo Washingtone Sergejom Kisľakom. Ku komunikácii malo dôjsť vlani 29. decembra.

Viac o téme: Donald TrumpMike FlynmmJames Conney
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu