Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MIMORIADNA SPRÁVA Z radarov zmizlo lietadlo: 120 ľudí na palube, v mori našli trosky

(Zdroj: topky)

NEYPYIJTO - Dnes popoludní miestneho času zmizlo z radarov mjanmarské vojenské lietadlo s viac ako 100 ľuďmi. Informovala o tom agentúra AFP, ktorej to potvrdili armádne zdroje. Podľa hovorcu letectva sa našli trosky v Andamanskom mori, asi 218 km od mesta Dawei, ktoré leží na juhovýchode krajiny. Správy o preživších sa zatiaľ neobjavili.

Vojenské lietadlo vyrazilo z mesta Myeik o 13:06 miestneho času a smerovalo do Rangúnu. Vrchný veliteľ mjanmarskej armády agentúre AFP spresnil, že na palube bolo 106 vojakov a ich rodinných príslušníkov a ďalej 14 členov posádky. Pôvodne sa hovorilo o 116 ľuďoch.

"Komunikácia sa náhle stratila asi o 13:35 hod. (09:05 SELČ), keď sa stroj dostal približne 32 km západne od mesta Dawei," oznámil vo vyhlásení vrchný veliteľ mjanmarskej armády. Podľa denníka China Plus dosiahol vtedy výšku 5400 metrov a bol na spiatočnej misii na trase Rangún-Myeik-Pokkpyin-Myeik-Rangún.

Lietadlo sa v čase zmiznutia nachádzalo nad Andamanským morom, dodala armáda vo svojom komuniké. Takéto lety sú vraj organizované dvakrát do mesiaca pre rodiny členov armády.

"Domnievame sa, že išlo o technickú poruchu. Počasie v oblasti bolo dobré," povedal agentúre AFP letiskový zdroj. Presná príčina tragédie sa určí až na základe údajov z čiernych skriniek.

Práve prebieha veľká pátracia a záchranná akcia. Nezvestných hľadajú tri armádne lietadlá a šesť lodí, ktoré už ohlásili nájdenie trosiek.

Predpokladá sa, že išlo o čínsky stroj Shaanxi Y-8, dodaný krajine v marci minulého roka, ktorý mal podľa portálu aerotime.aero zaznamenaných viac ako 800 letových hodín.

Pád vojenského vrtuľníka v júni 2016 si v Mjanmarsku vyžiadal tri obete, na vine boli zlé meteorologické podmienky. Predchádzajúce veľké letecké nešťastie sa odohralo v auguste 1997, kedy zahynulo 39 ľudí pri havárii lietadla spoločnosti Myanmar Airways.

Viac o téme: MjanmarskoLetecká katastrofa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu