Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Teroristický útok v Londýne: Zahynulo 7 ľudí, padlo 50 výstrelov, traja útočníci mŕtvi

Teror v Londýne, útočníkov zneškodnili Zobraziť galériu (24)
Teror v Londýne, útočníkov zneškodnili (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - Ďalšia krvavá noc pre Londýn! Turistami obľúbené mesto bolo v noci dejiskom dvoch útokov, polícia označila incidenty za terorizmus. Podľa posledných informácií do nemocníc previezli najmenej 48 ľudí, hlásia už 7 mŕtvych.

- Teroristi útočili na London Bridge a Borough Market

- útok trval osem minút

- zomrelo 7 ľudí

- zranených je najmenej 48 ľudí, 21 z nich je vo vážnom stave

- atentátnici vrazili dodávkou medzi ľudí a potom útočili nožmi

- polícia troch útočníkov zastrelila

Benefičný koncert na podporu obetí májového teroristického útoku v Manchestri sa uskutočnil aj napriek atentátu v Londýne. Po koncerte Ariany Grandeovej sa odpálil samovražedný atentátnik. Zabil 22 ľudí.

Policajti spacifikovali útočníkov 50 výstrelmi a postrelili nevinného

Päťdesiat výstrelov vystrelilo osem ozbrojených britských policajtov na troch útočníkov v Londýne. "Situácia, s ktorou sa stretli títo policajti, bola kritická - bola to otázka života a smrti. Traja ozbrojení muži oblečení v tom, čo vyzeralo ako samovražedné opasky, zaútočili na verejnosť a zabili jej členov a museli byť ihneď zastavení," citovala agentúra DPA asistenta policajného komisára Marka Rowleyho.

"Nie som prekvapený, vzhľadom na to, že čelili, ako sa obávali, trom samovražedným bombovým útočníkom, že policajti vystrelili bezprecedentný počet striel, aby si boli úplne istí, že tieto hrozby zneutralizovali," dodal Rowley, ktorý je tiež čelným britským protiteroristickým predstaviteľom, na dnešnej tlačovej konferencii. Podľa jeho slov pri tejto streľbe zranili jedného z ľudí v bezprostrednom okolí. Povedal, že jeho zranenia nie sú kritické a bude sa tomu venovať nezávislé vyšetrovanie.

Verejnosť by v súvislosti s vyšetrovaním najnovšieho útoku v Londýne mala očakávať zvýšené bezpečnostné opatrenia, pokračoval. Polícia potrebuje zistiť, či sa na plánovaní sobotňajšieho nočného útoku nepodieľali okrem troch útočníkov aj ďalší. Povedal, že bielu dodávku, ktorú použili na Londýnskom moste, si prenajal jeden z útočníkov. Bezpečnostné kordóny zostanú natiahnuté okolo mosta až do odvolania.

Neoficiálna snímka dodávky.

 

ONLINE 

20:00 ONLINE spravodajstvo sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť. 

19:40 Londýnčania hodnotia veľmi pozitívne rýchly zásah polície. 

19:05 Medzi pobodanými je aj tehotná žena, teroristi útočili loveckými nožmi.

18:16 Britská verejnosť si obete útoku uctí minútou ticha v utorok o 11.00 hodine miestneho času (12.00 h SELČ), oznámil dnes premiérkin úrad na Downing Street č. 10.

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Foto: SITA/David Mirzoeff/PA via AP)

18:15 Identita všetkých zranených a mŕtvych nie je stále k dispozícii. Na základe čiastočných informácií sa vie, že medzi zranenými je niekoľko osôb z Nemecka, štyria Francúzi, dvaja Austrálčania a najmenej jeden človek z Nového Zélandu. Príslušné úrady nezverejnili zatiaľ ani identitu trojice zabitých útočníkov.

18:13 Medzi mŕtvymi je aj jeden Kanaďan, potvrdil dnes vo vyhlásení kanadský premiér Justin Trudeau, ktorý zároveň vyjadril ľútosť pozostalým. Dodal, že jeho krajina ostro odsudzuje tento "nezmyselný" útok a stojí po boku britského ľudu. Kanadská vláda podľa neho nezverejní identitu tohto človeka, berúc ohľad na jeho rodinu.

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Foto: SITA/David Mirzoeff/PA via AP)

18:10 Britská premiérka dnes súkromne navštívila v nemocnici King's College Hospital niekoľko zranenýc . V tomto zdravotníckom zariadení je hospitalizovaných 14 z celkovo 48 ľudí, ktorí utrpeli pri útoku zranenia rozličného rozsahu. Podľa Národnej zdravotníckej služby (NHS) sa 21 z týchto obetí nachádza stále v kritickom stave. Zranení sú hospitalizovaní v celkovo piatich londýnskych nemocniciach, informuje spravodajská stanica BBC.  

18:06 Hrdinom včerajšieho útoku sa stal rumunský kuchár. Na krik a paniku vybehol zo svojej pekárne na Borough Market. "Hľadeli sme z okna, videli sme, že každý bol rozrušený, všetci bežali, ľudia, ženy padali, vyšli sme von, aby sme zistili, čo sa deje," povedal pre agentúru AP a dodal, že zbadal dvoch pobodaných ľudí. Jedného z útočníkov sa mu podarilo udrieť bedňou. "Z reproduktora z policajného auta sa ozývalo - Bež, bež! a policajti hodili granát. Potom som bežal a spoločne s 20 ľuďmi sme vbehli do mojej pekárne," opísal. 

17:45 Krátko po incidente.

16:56 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR odporúča Slovákom, aby sa vyhýbali lokalite Londýnskeho mosta a priľahlým oblastiam Borough Market, Southwark Bridge, Borough High Street, Southwark Street, Lower Thames Street, King William Street, Gracechurch Street a Canon Street. Rezort o tom informuje na svojej internetovej stránke s tým, že ide o prvý stupeň varovania. "V uvedených oblastiach je obmedzený pohyb a naďalej v nich prebieha policajné vyšetrovanie. Súčasne je odporúčané vyhýbať sa aj miestam s väčšou koncentráciou osôb. Je možné predpokladať zvýšenú kontrolu osôb a možnosť prehliadky osobných batožín," upozorňuje rezort diplomacie.

16:55 Ruddová pre stanicu ITV uviedla, že sa musí spraviť viac pre boj proti "náporu džihádistickej propagandy na internete".

16:54 Britská ministerka vnútra Amber Ruddová oznámila, že stupeň teroristického ohrozenia sa nezvýši z aktuálneho vážneho na najvyšší - kritický; polícia je totiž presvedčená, že na úteku už nie sú žiadni páchatelia.

16:50 Vyšetrovanie napreduje rýchlo. Britská premiérka Theresa Mayová obvinila z incidentu islamských extrémistov.

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: FOTO: Sita/AP Photo/Frank Augstein, Matt Dunham, Yui Mok/PA via AP)

16:45  Medzi zranenými sú aj dvaja policajti, z ktorých jeden bol v inkriminovanom čase mimo službu.

16:00 "Tí chlapi vyzeral otrasene" povedal svedok pre The Guardian a dodal, že na vlastné oči videl ako dvaja muži opakovane bodali dve ženy. "Bol som na pokraji sĺz," opísal.

14:58 Lajčák zaslal sústrastný telegram svojmu britskému kolegovi Borisovi Johnsonovi. 

14:41 Podľa Metropolitnej polície vyšetrovanie rýchlo napreduje.  

14:40 Podľa Sky news vo východolondýnskom predmestí Barking zatkli v súvislosti s útokom 12 podozrivých. Policajti pokračujú v domových prehliadkach v Barkingu.

14:28 Veľvyslanectvo SR v Londýne aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR situáciu v Londýne podrobne sledujú a sú v kontakte s príslušnými britskými úradmi. "Okruh uzatvorenej časti Londýna bol v súvislosti s prebiehajúcim vyšetrovaním rozšírený a momentálne zahŕňa London Bridge, Southwark Bridge, Borough High Street, Southwark Street, Lower Thames Street, King William Street, Gracechurch Street a Canon Street. Popri zatvorenej železničnej stanici London Bridge bola zatvorená aj stanica metra Borough," varuje ministerstvo.

14:25 Slovenskí občania, ktorí sa nevedia spojiť so svojimi príbuznými v Londýne, môžu kontaktovať nepretržitú diplomatickú službu na telefónnom čísle 02 5978 5978. Rezort diplomacie SR o tom informuje na svojej internetovej stránke, pričom aj naďalej nedisponuje informáciami o obetiach medzi občanmi SR.

14:20 Útočníkov polícia zastrelila do ôsmich minút po prvom núdzovom telefonáte, uvádza spravodajská stanica BBC. Šéfka metropolitnej polície Cressida Dicková vyzdvihla "výnimočnú statočnosť" svojich kolegov, ktorí útočníkov zneškodnili.

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR/AP)

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: FOTO: Sita/AP Photo/Frank Augstein, Matt Dunham, Yui Mok/PA via AP)

14:15 Teroristický útok v Londýne ukázal, že v Británii je v súčasnosti "príliš veľa tolerancie" voči islamskému extrémizmu, uviedla dnes britská premiérka Theresa Mayová, ktorú cituje webový denník The Independent.

13:34 Britská premiérka Theresa Mayová sa dnes predpoludním pred svojím sídlom na Downing Street č. 10 vyjadrila k sobotňajšiemu teroristickému útoku v Londýne, ktorý - rovnako ako nedávny bombový útok v Manchestri - ostro odsúdila. Informujú o tom agentúry AP a DPA.

Britská premiérka Theresa Mayová
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR/AP)

13:30 Na východolondýnskom predmestí Barking prebieha policajná operácia, informujú britské médiá. Metropolitná polícia Scotland Yard sa ale odmietla vyjadriť k tomu, či operácia súvisí so sobotňajším teroristickým útokom v centre mesta, informovala agentúra AP.

Forenzní policajti zaisťujú stopy
Zobraziť galériu (24)
Forenzní policajti zaisťujú stopy  (Zdroj: FOTO: Sita/AP Photo/Frank Augstein, Matt Dunham, Yui Mok/PA via AP)

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: FOTO: Sita/AP Photo/Frank Augstein, Matt Dunham, Yui Mok/PA via AP)

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: FOTO: Sita/AP Photo/Frank Augstein, Matt Dunham, Yui Mok/PA via AP)

12:50 Britská Labouristická strana a Škótska národná strana oznámili dnes prerušenie predvolebnej kampane v dôsledku sobotňajšieho teroristického útoku v Londýne, informovala agentúra AP.

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR/AP)

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR/AP)

12:26 "Bolo to odporné. Nevedel som, čo mám robiť. Došli dve mladé dievčatá, vzal som ich, a proste vzal odtiaľ. Preč tak ďaleko, ako to bolo možné," povedal pre The Guardian taxikár Chris. 

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: FOTO: Sita/AP Photo/Frank Augstein, Matt Dunham, Yui Mok/PA via AP)

12:19 Talianskemu fotografovi Gabrieleovi Sciottoovi sa podarilo odfotiť mŕtvych atentátnikov. "Bežal som na miesto činu. Všimol som si troch mužov s výbušnými pásy na hrudi," povedal pre BBC. Údajne videl aj to, ako ich polícia prenasledovala a zastrelila. "Muži sa dali na útek a policajti sa snažili dostať sa k nim pomedzi dav ľudí. Prišli ďalší policajti a za pár sekúnd po krátkom rozhovore tých troch zastrelili," opísal Sciotto.

 

12:17 Premiérka tiež povedala, že nedávne teroristické útoky v Británii spolu nesúvisia, ale majú napriek tomu jedno spoločné: spája ich zlá ideológia, ktorá prekrúca islam a prekrúca pravdu.    

12:15 Mayová tiež vyhlásila, že volebná kampaň, ktorú strany po atentáte prerušili, v pondelok znova začne. Predčasné parlamentné voľby sa budú konať podľa plánu vo štvrtok 8. júna, uviedla šéfka britskej vlády.

12:13 Britská premiérka Theresa Mayová dnes v reakcii na sobotňajší teroristický útok v Londýne vyzvala na prísnejšiu kontrolu internetu, aby sa zabránilo šíreniu extrémistických názorov, a k sprísneniu postoja voči domácim radikálom. Británia podľa nej bola proti extrémistom "až veľmi tolerantná".

12:05 Dnešný benefičný koncert na podporu obetí májového teroristického útoku v Manchestri sa uskutoční aj napriek atentátU v Londýne. Britským médiám to potvrdil manažér speváčky Ariany Grandeové, pri ktorej koncerte v Manchestri sa odpálil samovražedný atentátnik. Zabil 22 ľudí.

12:03 Podľa austrálskeho premiéra Malcolma Turnbull je potvrdené zranenie jedného Austrálčana, ktorý je v nemocnici, a úrady preverujú možné zranenia druhého austrálskeho občana. Podľa britských médií boli zranení aj dvaja Novozélanďania.

12:00 Pri atentáte v Londýne boli zranení štyria Francúzi, z toho jeden vážne, oznámil dnes francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian. Spresnil tak predchádzajúce bilanciu Elyzejského paláca, ktorá hovorila o dvoch zranených francúzskych občanoch.

11:54 Príslušné úrady zvažujú, či sa zvýši stupeň teroristického ohrozenia z aktuálneho vážneho na najvyšší - kritický.

11:50 Dicková ďalej uviedla, že situácia je pod kontrolou, avšak v danej oblasti - južne od Temže - stále zostáva početný policajný kordón. V Londýne budú posilnené policajné hliadky vrátane ozbrojených zložiek. Polícia zatiaľ nepozná totožnosť atentátnikov.

10:48 Šéfka metropolitnej polície Cressida Dicková potvrdila, že počet obetí sobotňajšieho teroristického útoku v Londýne sa zvýšil na sedem. Podľa jej vyjadrenia zomrelo sedem civilistov plus traja útočníci. Trojicu útočníkov v priebehu niekoľkých minút zastrelila polícia.

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP)

10:40 "Prvá vec, ktorú som ráno videla, bola krv doslova všade. Na ulici boli topánky a oblečenie rozptýlené a množstvo krvi. Ako v Británii narodená moslimka je pre mňa hrozné, ako sa zneužíva islam na tieto barbarské činy, najmä v mesiaci Ramadam. Islam je náboženstvom mieru, takže je to naozaj zlé," doplnila Hannah.

10:38 "Bývam doslova vedľa Borough Market. Vychádzal som zo stanice metra a íšla som domov. Zrazu som počul ľudí kričať - Bež, bež!, tak som bežala. Ruky sa mi triasli, ale ale podarilo sa mi dostať dovnútra môjho domu. Bolo to tak hrozné vidieť všetku tú paniku.Nevedeli sme, čo sa deje. Bývam tu 28 rokov a nečakáte, že sa niečo také stane," povedala  Hannah Ellis-Petersen pre The Guardian.

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP)

11:20 Šéf protiteroristickej jednotky Mark Rowley uviedol, že medzi chvíľou, keď dostal správu o aute, ktoré narazilo do ľudí, a zabitím troch útočníkov ubehlo osem minút.

11:02 Na sedem stúpol počet obetí sobotňajšieho teroristického útoku v Londýne, informovala dnes spravodajská stanica BBC. Hospitalizovaných je 48 ľudí.

10:57 Ide o tretí teroristický útok v Británii v priebehu troch mesiacov. V marci po útoku vo Westminsteri zomrrelo 5 ľudí. Pred necelými dvoma týždňami v Manchesteri po koncerte zomrelo 22 ľudí.

10:37 Premiér Robert Fico na sociálnej sieti odsúdil amorálny útok.

10:33 Počet obetí ešte nemusí byť konečný. Jeden Novozélanďan upadol do kómy. Podľa austrálskych médií bol pobodaný do tváre, krku a oblasti brucha. 

10:30 Mená troch útočníkov ešte nie sú známe. 

10:07 Ešte niekoľko hodín po útokoch bola policajne uzavretá veľká časť centrálneho Londýna a ľudia boli vyzývaní, aby sa oblasti vyhli. Mnohí Londýnčania aj turisti tak mali problémy dostať sa domov. Útočisko im poskytli niektoré reštaurácie a hotely.

10:05 Násilie premenilo oblasť plnú barov a reštaurácií vo scénu paniky a chaosu. Policajti na preplnených uliciach volali na ľudí, aby utiekli, popisovala situáciu agentúra AP.

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP)

10:04 Očitá svedkyňa incidentu BBC povedala, že pri incidente na moste videla bielu dodávku, ako vyšla z cesty a zasiahla päť alebo šesť ľudí. Dodávku údajne riadil muž rýchlosťou približne 80 kilometrov za hodinu.

10:02 Na Londýnskom moste najprv vošla biela dodávka vysokou rýchlosťou na chodník a zrazila niekoľko peších. Útočníci potom pokračovali v jazde až k trhovisku Borough Market, ktoré je plné reštaurácií a barov. Tam teroristi vystúpili a napádali ľudí nožmi s dlhou čepeľou. Podľa CNN dobodali najmenej dve osoby. BBC s odvolaním sa na jedného zo svedkov informovala, že atentátnici kričali: "Toto je pre Alaha".

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP)

9:59 Polícia aj britská premiérka Theresa Mayová uviedli, že incidenty boli zrejme teroristickými činmi. V Londýne sa kvôli atentátu zíde vládny výbor pre krízové situácie COBRA a okolo 11:00 SELČ sa očakáva vyhlásenie predsedníčky vlády.

9:56 Podľa austrálskeho premiéra Malcolma Turnbull je potvrdené tiež zranenie jedného Austrálčana, ktorý je v nemocnici, a úrady preverujú možné zranenia druhého austrálskeho občana.

9:43 Svedkovia pre britskú stanicu BBC uviedli, že útočníci boli veľmi agresívni. Jeden z prítomných povedal, že videl chlapa, ktorý držal v ruke nôž s veľkou čepeľou. "Bežali a kričali - To je pre Alaha. Jeden potom bodal dievčinu možno 10-krát, 15-krát. Ona kričla - Pomôž mi, pomôž mi," opísal.  

9:24 Zranenia utrpel aj policajt, ktorý išiel bezprostredne po útoku na pomoc, jeho stav nie sú život ohrozujúci. 

9:20 Trojica atentátnikov mala na sebe atrapy viest, aké používajú samovražední atentátnici. Očití svedkovia podľa britských médií vypovedali, že útočníci vykrikovali" "To je za Alaha!"

9:10 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zatiaľ neeviduje žiadneho slovenského občana, ktorý by bol zranený, alebo utrpel inú ujmu pri nočnom útoku v Londýne. Informoval o tom šéf tlačového odboru rezortu diplomacie Igor Skoček. "Zastupiteľský úrad v Londýne je v spojení s britskými orgánmi a je pripravený poskytnúť pomoc slovenským občanom," uviedol Skoček. 

9:08  Najmenej dvaja francúzski občania utrpeli zranenia pri sobotňajších útokoch teroristov v Londýne. Jeden z nich je vo vážnom stave, informovala spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na úrad francúzskeho prezidenta.

9:04 Starosta Londýna Sadiq Khan v rozhovore pre BBC označil páchateľov za mizerných zbabelcov. "Neexistujú slová popisujúce smútok a hnev, ktoré naše mesto cíti. Som zdesený a rozzúrený z toho, že títo zbabelí teroristi úmyselne zaútočili na nevinných Londýnčanov a návštevníkov, ktorí si užívali sobotňajšiu noc. Jednoznačne odsudzujem týchto teroristov. Sú to mizerní zbabelci a Londýn sa nikdy nenechá zastrašiť. Nikdy nedopustíme, aby zvíťazili," povedal starosta.

9:00  Podľa polície traja páchatelia najprv dodávkou zrazili ľudí na chodníku Londýnskeho mosta (London Bridge), potom pokračovali v jazde na Borough Market, kde na ulici, v baroch a reštauráciách nožmi útočili na ľudí. Polícia všetkých troch zastrelila. Útoky si vyžiadali šesť obetí na životoch, hospitalizovaných bolo 48 ľudí.

Britská polícia zasahovala na moste London Bridge v centre britskej metropoly po tom, ako tam včera večer dodávka narazila do chodcov. Podľa spravodajskej stanice BBC zranených bolo pritom asi päť ľudí. Incident potvrdila aj londýnska Metropolitná polícia, ktorá ho označila za závažný. Polícia informovala, že dopravu na moste zastavili v oboch smeroch. Trasy autobusov, ktoré viedli cez most, odklonili. Podľa očitých svedkov sú na mieste ozbrojené zložky, uviedla spravodajská stanica BBC. 

Svedkovia informovali, že biela dodávka vyšla z cesty na chodník, kde narazila do chodcov. Reportérka BBC Holly Jonesová, ktorá bola v čase incidentu na moste, uviedla, že vozidlo šoféroval muž. Auto šlo podľa nej rýchlosťou asi 80 km/h. Dodávka prišla na most od centra a smerovala na južný breh rieky Temža, spresnila BBC.

Vodiča dodávky, ktorá v Londýne narazila do chodcov, zadržali

Britská spravodajská stanica BBC dnes informovala, že polícia zadržala vodiča dodávky, ktorá dnes v Londýne na moste London Bridge vrazila do chodcov. Polícia potvrdila, že incident si vyžiadal niekoľko zranených. Policajti prehľadávajú aj rieku Temža. BBC s odvolaním sa na očitú svedkyňu uviedla, že sa zrejme pátra po najmenej dvoch ľuďoch, ktorí boli v čase nárazu auta v blízkosti zábradlia.

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa reportérky BBC polícia vodiča auta po incidente zadržala a odviedla ho z miesta činu v putách.  Jonesová uviedla, že záchranári na mieste ošetrovali piatich alebo šiestich ľudí. Podľa jej slov zranenia najmenej štyroch osôb sú vážne.  Televízia Sky s odvolaním sa na jedného zo svedkov uviedla, že počas incidentu bolo počuť aj streľbu.

Ľudí z mosta evakuovali a polícia i primátor mesta Sadiq Khan vyzvali verejnosť vyhnúť sa tejto lokalite a rešpektovať pokyny polície. 

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP)

Dopravu na moste zastavili v oboch smeroch. Trasy autobusov, ktoré viedli cez most, odklonili. Stanice metra London Bridge, Waterloo East, London Charing Cross and London Cannon Street sú na žiadosť polície zavreté a vlakové súpravy nimi prechádzajú bez zastavenia.

Britská polícia zasahovala v Londýne pri ďalšom incidente neďaleko London Bridge

Britská polícia zasahovala pri ďalšom incidente v centre Londýna. Ide o streľbu v lokalite Borough Market, ktorá sa nachádza neďaleko mostu London Bridge. Informovala o tom spravodajská stanica BBC. 

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP)

Metropolitná polícia potvrdila, že na mieste zasahujú jej ozbrojené zložky. Borough Market je turistami vyhľadávaná časť mesta, kde sa nachádzajú bary a reštaurácie. 

Polícia potvrdila, že incident na London Bridge si vyžiadal viac ako jednu obeť

"Viac ako jednu obeť" si vyžiadal incident, ku ktorému došlo v sobotu večer na moste London Bridge v centre britskej metropoly, kde dodávka vyšla na chodník a zámerne vrazila do chodcov. S odvolaním sa na policajné zdroje to dnes uviedla spravodajská stanica BBC. Medzitým sa objavila správa, že po incidentoch na London Bridge a v lokalite Borough Market polícia zasahuje v Londýne aj na treťom mieste - ide o Vauxhall na juhu metropoly. Podľa BBC polícia teraz pátra po troch mužoch, ktorí môžu byť ozbrojení - údajne dlhými nožmi.  BBC zosumarizovala, že v Londýne sa v noci nadnes odohrali tri incidenty, ktoré si vyžiadali viac ako jednu obeť a niekoľko zranených. 

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP)

K prvému incidentu došlo na moste London Bridge, kde dodávka zámerne vrazila do ľudí na chodníku. Krátko na to velenie polície potvrdilo, že jej zložky zasahujú aj pri incidente v neďalekej lokalite Borough Market, kde páchatelia útočili nožmi. V oblasti sa strieľalo, ale nateraz nie je známe, kto použil strelné zbrane.

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vzápätí sa objavila správa o policajnom zásahu vo Vauxhall. Podrobnosti o tomto incidente polícia zatiaľ neoznámila.  O udalostiach v Londýne bola informovaná aj britská premiérka Theresa Mayová. Správu o nich dostal aj americký prezident Donald Trump.

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP)

Británia pred týždňom znížila stupeň teroristickej hrozby v krajine z najvyššieho "kritického" -- vyhláseného po útoku v Manchestri z 22. mája -- na "vážny", teda druhý najvyšší z piatich. Vo štvrtok britské ministerstvo obrany oznámilo ukončenie týždňového nasadenia vojakov po boku policajtov, aby im pomohli zvládnuť zvýšenú úroveň ohrozenia terorizmom v krajine po spomínanom bombovom útoku v Manchestri, pri ktorom zahynulo 22 ľudí vrátane detí a tínedžerov.

Mayová: Ide o potenciálny akt terorizmus, zvoláva tím Cobra

Za potenciálny akt terorizmu označila dnes britská premiérka Theresa Mayová incidenty, ku ktorým došlo v noci nadnes v centre britskej metropoly - na moste London Bridge a v lokalite Borough Market. Oznámila, že dnes ráno sa uskutoční zasadnutie krízového štábu Cobra. Informovala o tom agentúra Reuters.

K udalostiam v Londýne sa okrem Mayovej vyjadril aj líder labouristov Jeremy Corbyn. 
Uviedol, že ide o brutálne a šokujúce činy. Dodal, že myslí na obete a ich rodiny, a poďakoval sa záchrannej službe za efektívny zásah.
      
Americký prezident Donald Trump v noci nadnes vo svojom tweete vyjadril podporu Londýnu a Británii a ubezpečil, že Spojené štáty urobia čokoľvek, aby im pomohli. "Sme s vami. Boh vám žehnaj," napísal Trump.
 

Polícia označila incidenty na London Bridge a Borough Market za terorizmus

Londýnska metropolitná polícia dnes označila zámerné vrazenie autom do chodcov na moste London Bridge a útoky nožom v neďalekej lokalite Borough Market, ktoré sa odohrali v sobotu neskoro večer, za teroristické činy. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Facebook po útokoch v Londýne aktivoval funkciu kontrola bezpečia

Spoločnosť Facebook v noci nadnes po sérii incidentov v Londýne spustila službu Safety Check. Vďaka nej mohli ľudia, ktorí sa nachádzali priamo v dejiskách útokov alebo v ich blízkosti, oznámiť svojim blízkym, že sú v poriadku. Novú funkciu s názvom Kontrola bezpečia predstavil Facebook v roku 2014.

 Ak ju má používateľ aktivovanú, Facebook v krízových situáciách skontroluje jeho IP, poslednú známu polohu a miesto, kde podľa profilu býva. V prípade, že by sa mohol nachádzať v postihnutej oblasti, sieť ho notifikáciou vyzve, aby označil, že je v poriadku. Túto informáciu môžu následne vidieť jeho priatelia. Nápad zaviesť túto službu vznikol po ničivom zemetrasení a následnej vlne cunami v Japonsku v roku 2011.

Polícia obyvateľov i návštevníkov Londýna požiadala, aby boli pokojní, ale v strehu a opatrní. Ubezpečila ich, že podniká všetky kroky nutné v súvislosti s incidentmi, ku ktorým došlo v noci nadnes na moste London Bridge a v lokalitách Borough Market a Vauxhall. Britská spravodajská stanica BBC informovala, že ľudia, ktorí boli v dejiskách nočných incidentov alebo v ich blízkosti, boli šokovaní, nastala panika, krik a plač. 

Podobne ako v Machestri, kde sa pred dvoma týždňami odohral samovraždený atentát v multifunkčnej hale, aj medzi Londýnčanmi sa zdvihla vlna solidarity s tými ľuďmi, čo po útokoch kvôli policajnej uzávere uviazli v centre. Pomoc im ponúklo viacero reštaurácií či hotelov, pričom do niektorých z nich záchranári sústredili zranených schopných chôdze. Ochotu pomôcť prejavili na sociálnych sieťach aj  radoví občania. Najmenej jedna taxislužba ponúkala bezplatný odvoz pre uviaznuvších v centre Londýna.

Do londýnskych nemocníc po útokoch v centre previezli najmenej 20 zranených

Po útokoch na Londýnskom moste (London Bridge) a neďalekom Borough Market previezli do šiestich nemocníc v rôznych častiach Londýna najmenej 20 zranených. Menej vážne zranených ošetrovali tímy záchranárov na mieste, informovali dnes londýnske zdravotnícke úrady. Sobotňajší útok v centre Londýna si vyžiadala šesť obetí na životoch a 20 zranených. Podľa spravodajskej stanice BBC o tom informovala britská polícia. Polícia tiež oznámila, že smrteľne postrelila tri osoby podozrivé z útoku. Dodal, že sa domnieva, že do útoku na moste boli zapletení traja ľudia. Dodala však, že túto hypotézu treba ešte preveriť.

Útočníci z Londýna mali na sebe atrapy viest samovražedných atentátnikov

Útoky v centre Londýna si vyžiadali šesť obetí na životoch. Do nemocníc previezli najmenej 30 ľudí - nie 20, ako zdravotné úrady pôvodne uvádzali. Londýnska Metropolitná polícia dnes informovala, že sobotňajšie útoky v centre Londýna spáchala jedna skupina páchateľov. Polícia sa súčasne domnieva, že útočníkov nebolo viac ako traja. Túto svoju hypotézu bude však ďalej preverovať. Preto požiadala verejnosť o poskytnutie foto- a videozáznamov.
Podozriví mali na sebe vesty podobné tým, aké používajú samovražední atentátnici. Neskôr sa ukázalo sa, že šlo o atrapy. Výbušninu pri sebe podozrivé osoby nemali, spresnil Mark Rowley, šéf protiteroristickej jednotky Metropolitnej polície.

Totožnosť podozrivých polícia neoznámila. K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil. Očití svedkovia však podľa britských médií vypovedali, že útočníci vykrikovali" "To je za Alaha!". Agentúra Reuters v súvislosti s útokom napísala, že džihádistická organizácia Islamský štát v sobotu prostredníctvom služby Telegram vyzývala svojich sympatizantov, aby počas prebiehajúceho posvätného mesiaca moslimov - ramadánu - podnikli útoky proti "križiakom".

Na snímke britský policajt
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR/AP)

Ako útočný nástroj majú použiť nákladné autá, nože a strelné zbrane. Podľa televízie BBC polícia okamžite uzavrela oblasť, kde k útokom došlo. Ľudia odtiaľ mohli odísť až neskôr, pod dohľadom policajtov a s rukami hore. Polícia počas zásahu vyzývala Londýnčanov i návštevníkov mesta, ktorí sa nachádzali v oblasti miesta činu, aby "ušli, skryli sa a až potom, v bezpečí, volali na políciu". 

Britský denník Sun v noci nadnes, po útokoch, informoval o dvoch kontrolovaných explóziách, ktoré polícia uskutočnila v blízkosti sídla reakcie tohto periodika nachádzajúceho sa neďaleko Londýnskeho mosta, kde v sobotu neskoro večer dodávka zámerne vrazila do ľudí do chodníku. Tretiu explóziu bolo počuť o niečo neskôr. Došlo k nej v blízkosti mrakodrapu The Shard neďaleko spomínaného mosta. 

 

 

Viac o téme: NárazDodávkaLondýnLondon Bridge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu