Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Zriedkavý úkaz vystrašil dovolenkárov: Dvojmetrové cunami ničilo všetko na pláži

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

AMSTERDAM - Pláž v Holandsku zaliala približne dvojmetrová vlna cunami. Podľa miestnych médií išlo o taký zriedkavý úkaz, že bol vôbec prvýkrát dobre zdokumentovaný. Správy o blížiacej sa prílivovej vlne strednej výšky sa objavili v pondelok ráno.

VIDEO Katastrofa v Moskve: Najničivejší uragán za posledných sto rokov zabil 14 ľudí

Na záberoch nasnímaných z balkóna bytu v pobrežnom letovisku Zandvoort je vidno, ako voda zmietla plážové stoličky, člny a slnečníky. Muža, ktorý záznam urobil, počuť, ako niekoľkokrát povie "cunami". Zdá sa, že sám neverí tomu, čo vidí.

Na ďalšom videu natočenom z 25 km vzdialeného letoviska Katwijk dopadá na breh veľká vlna a v pozadí ožarujú nebo blesky. Našťastie nedošlo k zraneniam ľudí, iba ku škodám na majetku.

Tento jedinečný fenomén sa nazýva meteocunami alebo meteorologické cunami. Vytvára sa pri rýchlych zmenách v atmosférickom tlaku a častokrát predznamenáva búrku. Vyskytuje sa častejšie na jar, keď je voda v Severnom mori stále studená.

V pondelok sa k Holandsku priblížila od mora veľká búrka a bola zaznamenaná inverzia, čo potom viedlo k zmene tlaku vzduchu a k vyvolaniu meteocunami. Profesor David Tappin z Britského geologického výskumu pre portál MailOnline uviedol, že väčšina cunami je geologická a môže byť spôsobená zemetrasením alebo zosuvom pôdy. Meteocunami je však spôsobené počasím.

VIDEO Zriedkavý úkaz vystrašil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Pri rýchlej zmene atmosférického tlaku len o niekoľko milibarov sa môže hladina mora zdvihnúť o niekoľko centimetrov. V hlbokom oceáne to nemusí byť rozpoznateľné, ale v plytkej vode áno.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu