Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Inšpekcia odhalila drahé šmejdy: Kabelky známej značky predávajú už aj cez sociálne siete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA – Objednávky cez internet sú medzi ľuďmi mimoriadne populárne. Niekto si rád necháva posielať domov oblečenie, iný darčeky pre rodinu. Kto si však objednáva drahú kabelku, mal by si dávať pozor. Česká obchodná inšpekcia (ČOI) totiž na trhu našla falzifikáty v hodnote niekoľko sto eur.

Internetový predaj a sociálne siete sa stávajú frekventovanou obchodnou platformou pre ponuku a predaj tovaru. Nie vždy je však tovar spotrebiteľovi doručený v požadovanej kvalite. Na základe podnetov spotrebiteľov vykonali inšpektori ČOI Stredočeského kraja a Hlavného mesta Prahy kontrolu zameranú na ponuku a predaj tovaru cez internet a sociálne siete Facebook a LETG. Na začiatku mája preverili štyroch predávajúcich a v troch prípadoch zistili nezákonný predaj falzifikátov.

Žena našla na internete skvelú ponuku na ležadlá: Kúpila hneď dve, TO, čo prišlo, ju odrovnalo!

Česká obchodná inšpekcia Stredočeského kraja a Hlavného mesta Prahy uskutočnila štyri kontroly ponuky a predaja tovaru. Dve kontroly sa týkali ponuky a predaja prostredníctvom aplikácie Facebook a LETG. Z dôvodu preukázania tejto činnosti inšpektori viedli s predajcami dlhodobú komunikáciu cez telefón a sociálne siete. Ďalej prebehli dve kontroly internetového predaja, kde zistili tiež pochybenia.

Stovky eur za falzifikáty

V prvom prípade pri kontrole ponuky cez aplikáciu LETG, keď predávajúci bol uvedený pod menom Maja Suchá, boli objednané tri kusy výrobkov označené ochrannou známkou Michael Kors. Celková cena originálnych výrobkov predstavovala 26 000 korún českých (985 eur). Následne bola s predajcom dohodnutá schôdzka na verejnom mieste (Obchodné centrum Galéria Fénix) za účasti Polície ČR, kde prebehol nákup a zaistenie tohto tovaru. Kontrolou bolo zistené, že predávajúca osoba nevlastní žiadne živnostenské oprávnenie. Riešenie porušenia zákona ďalej prebieha.

Inšpekcia odhalila drahé šmejdy:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V druhom prípade prebiehala komunikácia cez Facebook a telefón. Predávajúci tiež prezentoval tovar na showroome na adrese Opletalova 35, Praha 1, avšak bez objednania vopred sa do showroomu nedá dostať. Kontrola inšpektorov v mieste prebiehala štandardným spôsobom. Žiadne výrobky porušujúce niektoré práva duševného vlastníctva neboli v čase kontroly na uvedenej adrese ponúkané, predávané alebo skladované. Predávajúci ich v čase kontroly neponúkal ani na svojich facebookových stránkach. Napriek tomu bolo zistené porušenie zákona o ochrane spotrebiteľa spočívajúce v nesprávnom značení textilných výrobkov ponúkaných spotrebiteľom na predaj.

Ďalej inšpektori ČOI Stredočeského kraja a Hlavného mesta Prahy kontrolovali ponuku a predaj cez internetové stránky www.sbazar.cz/luxurious07. Tu bola objednaná kabelka Louis Vuitton. Kontrolou bola preukázaná ponuka a predaj falzifikátu. Rovnako bol zaistený tovar ponúkaný a objednaný cez www.cz.flame-fashion.com, ktorý bol doručené z Bulharska. Išlo o falšovaný textilný tovar ochrannej známky Adidas. Hoci sú kontroly tohto typu zložité a ťažko realizovateľné, Česká obchodná inšpekcia ich pravidelne a dôsledne vykonáva a v poslednej dobe v tejto oblasti zaznamenáva úspechy.

 

Viac o téme: PredajFalzifikátKabelkySociálne siete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu