Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pri meškaní letu môžete dostať stovky eur: Odškodné žiadajte aj v prípade zlého počasia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN/PRAHA - Letecká spoločnosť British Airways sa nedávno dostala do povedomia kvôli meškajúcim letom. Mnohí poškodení cestujúci teraz dúfajú, že im bude vyplatená kompenzácia za vo výške 600 eur na osobu. Prečítajte si, za akých okolností máte aj vy nárok na odškodnenie zo strany leteckej spoločnosti.

Leteckú spoločnosť British Airways postihol počas víkendu výpadok počítačovej siete, ktorý spôsobil zrušenie a pozastavenie letov takmer na celom svete. Najväčšie komplikácie mali londýnske letiská v Heathrow a Gatwicku, výpadok zasiahol aj zvyšok Európy.

Dôchodkyňa (87) preplakala celú 13-hodinovú cestu: Kruté poníženie kvôli meškajúcemu letu

Podľa posledných informácií nebol kolaps systému spôsobený kybernetickým útokom, ale jeho príčinou bol problém s napájaním a energetickým zdrojom. Ak sa príčina omeškania potvrdí, letecký dopravca by mal podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady č. 261/2004 cestujúcim vyplatiť plošné kompenzácie. Poškodený cestujúci tak môže získať až 600 eur na osobu.

Dôvodom na kompenzáciu môže byť aj zlé počasie

V prípade, že sa potvrdia problémy s počítačovými sieťami, mali by mať poškodení cestujúci nárok na finančné odškodnenie stanovené v nariadení Európskeho parlamentu a Rady č. 261/2004. Kompenzácia sa týka tých, ktorých let bol omeškaný o viac ako 3 hodiny, bol zrušený, presmerovaný alebo aj v prípade, ak bol odmietnutý nástup na palubu lietadla. „Typicky ide o útoky na letisko, politické nepokoje alebo zlé počasie,“ vysvetľuje právnik Petr Novák zo spoločnosti Vaše nároky.

„Výpadok interného počítačového systému konkrétnej aerolinky, by však do mimoriadnych okolností spadať nemal a cestujúci by mali žiadať o štandardne stanovenú kompenzáciu, ktorá sa pohybuje od 250 do 600 eur v závislosti od letovej vzdialenosti,“ uvádza právnik. Cestujúci by mali mať nárok nielen na vrátenie peňazí za letenku, ak bol ich let zrušený, ale aj na občerstvenie a zaistenie nocľahu v prípade, že došlo k dlhšiemu meškaniu, a k tomu ešte aj na odškodnenie vo výške 250 až 600 eur.

Pri meškaní letu môžete
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Výška sumy závisí od dĺžky letu

Výška odškodnenia sa podľa nariadenia EÚ stanovuje podľa dĺžky letu. Na 250 eur má cestujúci nárok, ak bol jeho let kratší ako 1 500 kilometrov, na 400 eur, ak bol jeho let v dĺžke od 1 500 do 3 500 kilometrov a kompenzácia v hodnote 600 eur patrí cestujúcemu, pokiaľ bol jeho let dlhší ako 3 500 kilometrov. „Odškodnenie je možné riešiť až dva roky spätne, cestujúci by však so žiadosťou o kompenzáciu nemali otáľať,“ radí Peter Novák.

So svojou žiadosťou o odškodnenie sa môžu cestujúci obrátiť priamo na British Airways. Ak ju však dopravca odmietne plniť, je tu možnosť prípad odovzdať jednej zo špecializovaných spoločností, ktoré sa kompenzáciami za omeškané a zrušené lety zaoberajú. „Zo skúseností vieme, že mnoho dopravcov ako príčinu meškania či zrušenia letu uvádza výnimočnú okolnosť. Často však ide len o výhovorku, aby nemuseli hradiť odškodnenie. Cestujúci by si preto mali vždy overiť, prečo ku komplikácii došlo a či skutočne ide o výnimočnú okolnosť,“ uzatvára Oto Strmiska, riaditeľ spoločnosti Vaše nároky.

 

 

Viac o téme: OdškodnenieKompenzáciaMeškanie letu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu