Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Putinova nádej zhasla, nezastal sa ho ani Trump: Ďalšia rana pre Rusko?!

Okrúhly stôl na summite lídrov skupiny G7 Zobraziť galériu (4)
Okrúhly stôl na summite lídrov skupiny G7 (Zdroj: TASR/AP)

TAORMINA - Štáty skupiny siedmich najvyspelejších ekonomík sveta (G7) sa v Taliansku zhodli, že sú pripravené zaviesť ďalšie sankcie voči Rusku kvôli jeho počínaniu na Ukrajine. Pokiaľ ale Moskva začne dodržiavať mierové dohody (z Minsku), sú naopak štáty G7 ochotné zvážiť zrušenie sankcií.

Uvádza sa to v záveroch dvojdňového summitu, ktorý dnes skončil v talianskej Taormine na Sicílii. "Sme pripravení prijať nové reštriktívne opatrenia voči Rusku, ak to bude situácia vyžadovať," uvádza sa v záverečnom vyhlásení zo summitu. "Opäť upozorňujeme na skutočnosť, že sankcie sú zviazané s plnením povinností Ruska v rámci minských dohôd a rešpektovanie zvrchovanosti Ukrajiny," citovala z dokumentu agentúra TASS.

Lídri G7 a africkí lídri pózujú pre skupinovú fotografiu na summite lídrov skupiny G7.
Zobraziť galériu (4)
Lídri G7 a africkí lídri pózujú pre skupinovú fotografiu na summite lídrov skupiny G7.  (Zdroj: TASR/AP)

Mierové dohody z Minsku predpokladajú predovšetkým to, že ustanú boje na východe Ukrajiny. Kyjev obviňuje Moskvu z vojenskej podpory tamojších separatistov, Moskva to však opakovane popiera. Zo zodpovednosti za neplnenie dohôd sa vzájomne obviňujú Moskva, Kyjev a separatisti.

Putinova nádej zhasla, nezastal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Dohode o ustanovení týkajúcom sa Ruska a Ukrajiny v záveroch summitu predchádzala podľa agentúr dlhá diskusia. Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula predošlé vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktoré v minulosti signalizovali možné pozitívne vzťahy s Moskvou.

EÚ a USA uvalili sankcie na Rusko po jeho anexii Kryme v roku 2014. Vtedy tiež skupina najvyspelejších krajín sveta, ktorá sa predtým schádzala vo formáte G8, vrátane Ruska, pozastavila Moskve členstvo v tejto skupine.

 Americký prezident Donald
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Naopak zhoda panovala medzi účastníkmi summitu G7 ohľadom KĽDR a jej raketového a jadrového programu. Summit G7 v záveroch vyzval Severnú Kóreu, aby zastavila svoj jadrový a raketový program. Na svetové spoločenstvo lídri G7 apelovali, aby "zdvojnásobilo svoje úsilie" pri presadzovaní rezolúcií OSN voči KĽDR.

NATO bude silnejšie

Americký prezident Donald Trump dnes vyjadril presvedčenie, že NATO bude silnejšie, pretože členské krajiny "výrazne" zvýšili svoje výdavky na obranu. "Mnohé krajiny NATO súhlasili s výrazným zvýšením výdavkov, ako by aj mali. Peniaze začínajú prichádzať - NATO bude oveľa silnejšie," citovala ho tlačová agentúra AP.

Členské krajiny NATO investujú do svojej obrany nákupom vlastných zbraní alebo iných obranných potrieb. Trump podporuje pokračujúce snahy prinútiť členské krajiny aliancie, aby investovali do obrany prinajmenšom dve percentá svojho HDP. Iba päť členov NATO v súčasnosti tento cieľ splnilo, ďalšie krajiny sa zaviazali dosiahnuť tento cieľ do roku 2024.

Viac o téme: Angela MerkelováDonald TrumpG7Emmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu