Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Trump odstrčil rukou čiernohorského premiéra: Pobúrenie verejnosti, Markovič to chápe

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

BRUSEL - Prezident USA Donald Trump na štvrtkovom summite NATO v Bruseli odstrčil rukou čiernohorského premiéra Duška Markoviča a pretlačil sa pred neho, aby sa dostal do čela skupiny lídrov aliancie, keď kráčali v priestoroch jej nového sídla a pripravovali sa na skupinovú fotografiu. Trumpovo správanie vyvolalo pobúrenie na Balkáne a pozornosť na sociálny sieťach - ale mužovi, ktorého odstrčil nabok, to nepokazilo náladu.

Trump na summite v Bruseli položil pravú ruku na pravé rameno čiernohorského premiéra Markoviča a predral sa pred neho. Keď pózovali pre spoločnú fotografiu, Trump stál vedľa Markoviča a rozprával sa s litovskou prezidentskou Daliou Grybauskaite. Video z incidentu sa šírilo na sociálnych sieťach v mnohých jazykoch.

"Zdalo sa, akoby Trump nechcel, aby ho niekto na summite zatienil," napísali čiernohorské noviny Vijesti. Ďalšie balkánske webové stránky priniesli titulky "Amerika na prvom mieste" a "Vieš, kam ideš?"

Samotný Markovič však nad týmto znevážením iba mávol rukou. "Ani som si to nevšimol. Práve som si prezeral reakcie na to v sociálnych médiách. Bola to jednoducho neškodná situácia," povedal premiér novinárom po summite.

Namiesto toho, aby sa Markovič urazil, využil príležitosť a poďakoval sa Trumpovi za podporu členstva Čiernej Hory v NATO. Malá bývalá republika Juhoslávie sa má stať 29. členom NATO už na budúci mesiac. Ako Markovič ďalej povedal, v každom prípade "je prirodzené, že prezident Spojených štátov je v prednom rade".

Trump je jednou nohou v NATO, druhou von

Americký prezident Donald Trump na summite NATO zaváhal nad záväzkami Spojených štátov voči aliancii a dal najavo, že v nej stojí len jednou nohou, napísal denník Washington Post. "Vo štvrtok prezident Trump na ceremoniáli NATO v Bruseli zjavne - v momente zachytenom na videu – odtlačil na bok iného svetového lídra, aby sa dostal na miesto vpredu. To podnietilo znalcov ku vtipkovaniu o tom, že po ôsmich rokoch Obamovej opatrnej zahraničnej politiky Spojené štáty už viac 'nevedú zozadu'. Ale Trumpove poznámky na podujatí pripomínajúcom článok 5 vzájomnej obrannej dohody zanechali dojem prezidenta, ktorý, pokiaľ ide o americké multilaterálne záväzky, pokračuje vo vedení z boku – s jednou nohou vo vnútri a jednou nohou von,' napísal reportér novín David Nakamura.

Spojené štáty podľa neho zatiaľ neponúkli líderstvo ani pokiaľ ide o NATO, ani pokiaľ ide o parížsku klimatickú dohodu, iránsky jadrový program či Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA). "Trumpova vláda váha a hovorí nejasne. Nie je schopná ponúknuť súhlas vyslovený na plné pľúca a tým umožňuje, aby boli tieto dohody bez amerického líderstva a podpory naďalej v nepríjemnom stave neistoty," dodal Nakamura.

Práve podujatie v centrále NATO malo podľa reportéra dať koniec neistote medzi spojencami a partnermi USA v Európe. Namiesto toho Trump vo svojom príhovore ani nespomenul článok 5 zmluvy, ktorý hovorí práve o spolupráci a vzájomnej pomoci. "Bol som plne presvedčený, že to urobí, pretože je to veľmi jednoduché. Bol to perfektný okamih, keď stál pri tej troske. Je veľmi prekvapujúce, že to neurobil. Myslím, že je to preňho skutočný problém. Automaticky to mení jeho zahraničnú cestu na zlyhanie," uviedol pre noviny expert na Európu z washingtonského inštitútu Brookings.

Trump predniesol príhovor pri novom pamätníku symbolizujúcom zmluvu – pokrútenej kovovej troske zo Svetového obchodného centra z 11. septembra 2001. Práve po teroristických útokoch na Spojené štáty bolo po prvý a zatiaľ jediný raz v histórii aliancie využité ustanovenie článku 5 o tom, že útok na jedného člena je útokom na všetkých. Biely dom sa podľa Washington Post snažil kritiku zjemniť. Hovorca Sean Spicer povedal, že samotná účasť Trumpa na podujatí demonštrovala jeho podporu, a že je "trochu nezmyselné, aby musel znovu potvrdiť" podporu svojej vlády pre článok 5. To, že tak mal urobiť práve na ceremónii oslavujúcej článok, je podľa neho "takmer na smiech".

Vzťahy členov NATO k Spojeným štátom budú podľa Washington Post naďalej definované neistotou a nepokojom, čo môže spôsobiť, že niektoré krajiny pôjdu vlastnou cestou. "Bude tam istý pohyb smerom k väčšej koordinácii v rámci Európy a bude tam menej spolupráce so Spojenými štátmi," povedal pre denník predstaviteľ Eurasia Group, konzultačnej firmy v oblasti globálnych rizík.

Washington Post pripomenul, že poradcovia Donalda Trumpa tvrdia, že jeho zahraničná politika je zámerne nepredvídateľná. Cieľom je vyviesť iné krajiny z rovnováhy a dať tak Spojeným štátom lepšiu pozíciu vo vyjednávaní alebo v boji.

Viac o téme: Donald TrumpDuško Markovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu