Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Počas policajného zásahu evakuovali jednu z manchesterských ulíc: Zatknutý je už desiaty podozrivý

Britská polícia počas jednej z razií
Britská polícia počas jednej z razií (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - V dôsledku "policajného zásahu" uzavreli dnes ulicu Wigan Lane v metropolitnom okrese Wigan, ktorý leží približne 27 kilometrov od centra Manchestru. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Očitý svedok pre tlačovú agentúru PA uviedol, že celú ulicu polícia evakuovala.

 "Policajti prišli zrejme nadránom okolo 01.30 h a vtrhli do jedného z bytov. Potom tam boli celý deň, ale len jeden či dvaja zostali vonku pred domom. Následne tak okolo 04.00 h prišli pravdepodobne forenzní experti a približne o 05.30 h nám povedali, aby sme opustili svoje byty," uviedol svedok.

Iný svedok uviedol, že videl, ako policajti vykladajú z auta pyrotechnického robota. Podľa denníka Guardian nad miestom zásahu krúžil popoludní policajný vrtuľník. Manchesterská polícia neskôr vydala vyhlásenie, podľa ktorého zásah súvisí so stredajším zadržaním osoby v jednom z bytov, v ktorom sa našli "potenciálne podozrivé predmety" a z toho dôvodu bola oblasť evakuovaná. 

"Ľudí sme evakuovali z preventívnych dôvodov, pretože verejná bezpečnosť je pri našom vyšetrovaní prvoradá," citovala televízia Sky News z vyhlásenia.

Britská polícia zatkla desiateho podozrivého v súvislosti s útokom v Manchestri

Britská polícia zadržala dnes ďalšieho podozrivého v súvislosti s bombovým útokom v Manchestri, informovala agentúra DPA. K zatknutiu nemenovaného muža došlo v časti Manchestru nazývanej Moss Side. Ide v poradí už o desiatu osobu zadržanú v spojitosti s pondelkovým útokom. 

Vo väzbe za účelom vypočúvania však zostávajú len ôsmi podozriví. Zvyšní dvaja - muž a žena - boli medzitým prepustení na slobodu. Útok v Manchestri si vyžiadal 22 obetí na životoch vrátane detí a tínedžerov. Zranenia utrpelo ďalších 119 ľudí, z ktorých je 75 hospitalizovaných. Polícia sa domnieva, že predpokladaný samovražedný páchateľ útoku v hale Manchester Arena, 22-ročný Salman Abedi, bol súčasťou zločineckej siete.

Britská polícia zatkla ďalšieho podozrivého v súvislosti s útokom v Manchestri

Britská polícia zadržala dnes ráno v rámci vyšetrovania bombového útoku na koncerte v Manchestri ďalšieho podozrivého, ktorý by mohol byť spolupracovníkom páchateľa tohto činu. Informovala o tom britská polícia, ktorá sa spoločne s tajnými službami pokúša predísť ďalším útokom. Vo väzbe naďalej zostávajú kvôli vypočúvaniu ďalší ôsmi podozriví.

Útok v hale Manchester Arena si vyžiadal 22 obetí na životoch vrátane detí a tínedžerov. Zranenia utrpelo ďalších 119 ľudí, z ktorých je 75 hospitalizovaných. Polícia sa domnieva, že predpokladaný samovražedný útočník, 22-ročný Salman Abedi, bol súčasťou zločineckej siete. Abedi bol pre svoje radikálne postoje v hľadáčiku polície už skôr.

Úrady preto pátrajú po jeho možných kontaktoch s militantmi v Manchesteri, v Európe, ale i v Severnej Afrike a na Blízkom východe. Podozrivý útočník mal podľa agentúry AP krátko pred svojím činom telefonovať príbuzným. Totožnosť najnovšieho zadržaného ani ďalších podozrivých polícia nezverejnila.

Polícia dosiahla vo vyšetrovaní bombového útoku "nesmierny" pokrok

Polícia už v súvislosti s pondelňajším samovražedným bombovým útokom v Manchestri zaistila veľkú časť teroristickej siete, avšak vyšetrovanie ešte ani zďaleka nie je ukončené, uviedol dnes v rozhovore pre spravodajskú televíziu Sky News šéf protiteroristických operácií londýnskej Metropolitnej polície Mark Rowley. Podľa Rowleyho polícia urobila vo vyšetrovaní "nesmierny" pokrok a je presvedčená, že sa podarilo zadržať niektorých "kľúčových členov" siete, avšak je pravdepodobné, že zadržané budú aj ďalšie osoby. "Osem osôb zostáva vo väzbe a stále robíme veľké pokroky," povedal Rowley.

Spresnil, že polícia sa vo vyšetrovaní sústreďuje na pochopenie spôsobu života hlavného podozrivého zo samovražedného útoku v Manchestri, ktorým je 22-ročný Salman Abedi, a to podrobnou analýzou materiálu zaisteného pri domových prehliadkach.

Rowleyho slová potvrdil na dnešnej tlačovej konferencii aj šéf manchesterskej polície Ian Hopkins, ktorý zároveň uviedol, že zadržané osoby sú vo veku od 18-38 rokov a v súčasnosti prebiehajú v Manchestri domové prehliadky na 12 miestach. Hopkins obyvateľov mesta vyzval, aby sa nenechali strhnúť emóciami a nepáchali zločiny z nenávisti, ktorých počet od pondelňajšieho útoku oproti priemeru mierne stúpol.

Viac o téme: EvakuáciaManchesterVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu