Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kontroverzné články tureckého denníka o terorizme: Tie slová majú niečo do seba

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber, file)

ANKARA - Pondelkový útok samovražedného atentátnika v britskom Manchestri je dôkazom toho, že terorizmus funguje ako bumerang pre tie krajiny, ktoré ho podporujú v iných častiach sveta. Napísal to dnes turecký islamistický denník Yeni Akit, z ktorého cituje agentúra DPA.

"Kto seje vietor, žne búrku," napísali tieto provládne noviny. Článok sprevádza záber ľudí počas evakuácie z Manchester Areny, kde sa útok odohral. Denník označil Britániu za "krajinu, ktorá ponechala Turecko samé v boji proti terorizmu", pričom "privítala teroristov s otvorenou náručou".

Ankara považuje Ľudové obranné jednotky (YPG), kurdské milície pôsobiace v Sýrii, za teroristickú skupinu s väzbami na v Turecku zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK). YPG sa však v uplynulých rokoch stali kľúčovým spojencom Západu v boji proti džihádistickej skupine Daeš.

"Terorizmus je ako bumerang - vráti sa a udrie vás," uviedol Yeni Akit, ktorý zároveň obvinil Belgicko, Francúzsko, Holandsko a Spojené štáty z "podporovania terorizmu". Denník tiež zmienil prejav tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z vlaňajšieho júna, v ktorom varoval, že teroristi by mohli zaútočiť na európske krajiny.

Útok môže zmeniť voľby

V kampani parlamentných volieb môžu britskí konzervatívci profitovať z teroristického útoku v Manchestri, respektíve zo silnejúceho odmietania prisťahovalectva, povedal dnes v maďarskej verejnoprávnej televízii M1 analytik inštitútu Századvég István Kiss. Odpor voči prisťahovalcom, ktorý po tomto pondelňajšom teroristickom čine silnie, poslúži Konzervatívnej strane, ktorá v kampani sľubuje, že zníži pomer prisťahovalectva.

Súčasne však manchesterský útok môže podľa Kissa vládnym konzervatívcom v kampani predčasných volieb aj poškodiť, pretože premiérka Teresa Mayová bola predtým i ministerkou vnútra a známa tým, že robila poriadok v krajine. Ak si teda po tomto druhom významnejšom teroristickom útoku v krajine voliči vytvoria dojem, že bezpečnosť sa zhoršila, môže to Konzervatívnej strane uškodiť.

Najnovší zo série teroristických útokov na európskom kontinente sa odohral v pondelok večer, keď halu Manchester Arena opúšťali návštevníci koncertu americkej speváčky Ariany Grande. Samovražedný atentát, pripisovaný 22-ročnému Salmanovi Abedimu, si vyžiadal 22 obetí na životoch a 59 zranených vrátane detí. Mnohí zranení sú v kritickom stave. 

Viac o téme: TerorizmusTureckoBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu