Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Miesta v Paríži, kam sa boja ženy vkročiť: Tvrdia, že ich obťažujú gangy migrantov

Štvrť La Chapelle Zobraziť galériu (3)
Štvrť La Chapelle (Zdroj: google maps)

PARÍŽ - Parížanky sú príliš vystrašené na to, aby vstúpili do tzv. "no go" zón, odkiaľ prišli hlásenia, že migranti a obchodníci s drogami obťažovali ženy. Jednou z nich je aj okres Chapelle-Pajol, na východe francúzskeho hlavného mesta, ktorý sa v posledných rokoch stáva pre nežné pohlavie čoraz nebezpečnejším, keďže ho zaplavili mladí africkí a arabskí muži. Informuje o tom denník Le Parisien.

Po Paríži sa túlajú stovky migrantov: Radnica bojuje proti nepovoleným táboriskám balvanmi

Osemdesiatnička z uvedeného okresu tvrdí, že bola sexuálne napadnutá, keď kráčala v noci domov. Iná, 38-ročná žena, uviedla, že kaviareň pod jej bytom sa stala výlučne mužským priestorom. Niektoré dievčatá sa sťažujú, že nemôžu opustiť svoje domovy bez toho, aby ich verbálne nenapádali migranti. Istá matka zakázala svojej 12-ročnej dcére chodiť samej po uliciach, keď ju našla uprostred hádky medzi prisťahovalcami.

Miesta v Paríži, kam
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: google maps)

Desiatky žien v Paríži minulý týždeň protestovali proti takzvaným "no go"  zónam. "Problémy v tejto oblasti sú reálne," povedala pre The Local Clare Rougyová, jedna z demonštrantiek. "Vládne tu agresia a vidíte mužov, ktorí sa bijú v uliciach. Ženy sa necítia bezpečne," dodala.

Medzi zhromaždenými bola aj 50-ročná Natalie, ktorá žije v oblasti už 30 rokov. Vysvetlila, že ženy musia zvádzať boj a obáva sa, že nakoniec budú musieť zmeniť svoje návyky aj oblečenie. Niektoré ženy to už dokonca vzdali.

Aurélie, podľa ktorej sa miestna kaviareň stala výlučne miestom "len pre mužov", povedala: "Musím počúvať veľa poznámok, keď prejdem popred ňu, najmä odvtedy, čo veľa pijú."

SOS La Chapelle, ktorá organizovala protest, spustila on-line petíciu vyzývajúcu parížske orgány, aby sa zamerali na obťažovanie, obchodovanie s drogami a kriminalitu, ktorá postihuje túto oblasť. Doteraz ju podpísalo viac ako 18 000 ľudí.

Starostka mesta Anne Hidalgová tento problém pripustila a povedala, že Paríž nebude tolerovať oblasť, kde dochádza k prípadom diskriminácie žien. "Nezodpovedá to hodnotám Paríža ani republiky. Chcem informovať miestnych obyvateľov, že sme na ich strane a že zakročíme, kým sa situácia nevráti do normálu," uviedla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu