Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prvé FOTO útočníka, ktorý zabíjal v Manchestri: Záhadná cesta Abediho (†22) pred atentátom

Salman Abedi Zobraziť galériu (5)
Salman Abedi (Zdroj: ph)

MANCHESTER - Samovražedný atentátnik Salman Abedi (22), ktorý je podozrivý zo spáchania teroristického útoku s 22 obeťami v britskom Manchestri, údajne v poslednom čase navštívil vlasť svojich rodičov v Líbyi. Napísal to dnes denník The Independent. Bezpečnostné zložky teraz preverujú, či bol napojený na tamojšiu pobočku teroristickej organizácie Islamský štát (Daeš). Daeš sa prihlásil k zodpovednosti za tento masaker.

Teroristický útok IS! Prvé FOTO po atentáte, známe aj meno páchateľa

Abedi sa narodil v Manchestri líbyjským rodičom, ktorí do Británie prišli ako utečenci v snahe uniknúť prenasledovaniu zo strany režimu niekdajšieho líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

Paktoval Abedi s Islamským štátom?

Salfordská univerzita sídliaca neďaleko Manchestru potvrdila, že Abedi bol jej žiakom. Nemenovaný študent školy denníku The Times povedal, že Abedi sa nedávno vrátil z Líbye. Denník pripomenul, že v Líbyi fungujú tábory, v ktorých je možné absolvovať teroristický výcvik. "Pred troma týždňami odišiel do Líbye a pred pár dňami sa vrátil," vyhlásil študent. Krátko pred útokom vraj prišiel Abedi do Manchestru vlakom z Londýna.

Polícia prehľadala včera Abediho dom vo štvrti Fallowfield v Manchestri.
Zobraziť galériu (5)
Polícia prehľadala včera Abediho dom vo štvrti Fallowfield v Manchestri.  (Zdroj: SITA/AP)

Veriaci z mešity na manchesterskom predmestí Didsbury uviedli, že Abediho otec mešitu predtým pravidelne navštevoval, teraz ale žije - rovnako ako Abediho sestra - v Líbyi. Odišli tam vraj hneď po revolúcii v roku 2011, pri ktorej bol Kaddáfí zabitý.

Prvé FOTO útočníka, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Polícia v utorok prehľadala Abediho dom v Manchestri a rovnako v rámci vyšetrovania zadržala 23-ročného muža. Podľa správ britských médií ide zrejme o brata Salmana Abediho. Salmana popísali susedia ako vysokého, štíhleho mladíka, ktorý často nosil tradičný islamský odev. Prakticky nikto zo susedov ho ale bližšie nepoznal.

Zadržaný 23-ročný mladík.
Zobraziť galériu (5)
Zadržaný 23-ročný mladík.  (Zdroj: YouTube)

Vyjadrenia rodiny a susedov

"Bol vždy priateľský, nič nenasvedčovalo, že by bol násilník. Keď mám byť úprimný, vyzeral úplne normálne," uviedol pre Daily Star rodinný priateľ, ktorý si neželal byť menovaný. Abediho 16-ročný bratranec povedal, že neverí tomu, že útok spáchal: "Poznám ho a viem, aký typ človeka je. Je to dobrý chalan, hrávame spolu Battlefield na PS4".

Abediho susedka Lina Ahmedová (21) však tvrdí, že ho videla na ulici spievať v arabčine: "Je to líbyjská rodina a správal sa divne. Pred pár mesiacmi spieval islamskú modlitbu nahlas na ulici. Hovoril: "Je len jeden Boh a prorok Mohamed je jeho posol"."

Útok si vyžiadal 22 obetí

Pri útoku na multifunkčnú halu v severoanglickom Manchestri, kde koncertovala americká speváčka Ariana Grande, zahynulo v noci na utorok 22 ľudí, vrátane osemročného dievčatka, a ďalších 59 osôb utrpelo zranenia. Zatiaľ nie je jasné, či predpokladaný atentátnik Abedi konal sám, alebo mu pomáhali ďalší ľudia.

Fotografia zachytávajúca paniku po výbuchu
Zobraziť galériu (5)
Fotografia zachytávajúca paniku po výbuchu  (Zdroj: SITA/AP)

K akcii sa prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát, podľa agentúry Reuters bol ale v jeho vyhlásení rad nezrovnalostí. Agentúra Reuters upozornila, že IS neuviedol meno atentátnika, hoci tak pri svojich útokoch spravidla činí. Naopak na sociálnej sieti telegram písal o tom, že nálož bola "nastražená na zhromaždení križiakov". Agentúra AMAKO, ktorú islamisti na komunikáciu so svetom používajú, trochu odlišne spočiatku tvrdila, že útok spáchala "skupina útočníkov". Toto tvrdenie bolo podľa agentúry Reuters neskôr vymazané.

Kufor s náložou položil vo foyeri koncertnej haly

Hlavný podozrivý z bombového útoku v Manchestri, pri ktorom v pondelok večer zahynulo 22 ľudí, zanechal krátko pred výbuchom kufor s náložou vo foyeri multifunkčnej haly, kde sa práve skončil koncert americkej popovej speváčky Ariany Grande. Informoval o tom dnes denník Times. "V pondelok večer položil na podlahu vo foyeri Manchesterskej arény kufor, ktorý krátko nato vybuchol," uviedol Times na základe záznamu z bezpečnostnej kamery získaného políciou.

Otec údajného útočníka z Manchestru poprel, že jeho syn vraždil

Otec predpokladaného atentátnika z Manchestru Salmana Abediho poprel dnes tvrdenia, že jeho syn udržiaval kontakty s militantmi alebo že bol strojcom samovražedného bombového útoku, pri ktorom v noci na utorok zahynulo 22 ľudí.

Ramadan Abedi v telefonickom rozhovore pre agentúru AP z Tripolisu uviedol, že sa so svojím synom Salmanom, ktorý sa údajne chystal na návštevu Saudskej Arábie, rozprával pred piatimi dňami a zdal sa mu "normálny".

Po návšteve Saudskej Arábie sa Salman podľa svojho otca chystal odcestovať do Líbye, kde chcel u príbuzných stráviť posvätný moslimský mesiac ramadán. V médiách sa predtým objavili správy, že Líbyu navštívil tesne pred atentátom v Manchestri, čo však jeho otec poprel a dodal, že sa z krajiny, odkiaľ jeho rodina pochádza, vrátil pred poldruha mesiacom. "Neveríme v zabíjanie nevinných. Také veci my nerobíme," uviedol podľa AP na synovu obhajobu Ramadan Abedi. Zároveň potvrdil, že jeho ďalšieho syna Ismaila zadržala polícia v utorok v Anglicku. 

Ramadan Abedi utiekol z líbyjskej metropoly Tripolis v roku 1993, keď bol naňho za režimu vtedajšieho líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího vydaný zatykač. Napokon skončil v Spojenom kráľovstve, kde požiadal o politický azyl. V súčasnosti pôsobí ako administratívny pracovník ústredných bezpečnostných síl v Tripolise.

AP predtým s odvolaním sa na bývalého líbyjského bezpečnostného predstaviteľa uviedla, že Ramadan Abedi bol v 90. rokoch členom Líbyjskej islamskej bojovej skupiny (LIFG) prepojenej s teroristickou sieťou al-Káida. Po rozpustení LIFG prešiel k hnutiu Salafí džihádí. Je známy aj ako abú Ismáil.

V Tripolise zadržali mladšieho otca a brata údajného atentátnika z Manchestru

Protiteroristické komando polície zadržalo v utorok večer v líbyjskej metropole Tripolis Hashema Abediho, mladšieho brata Salmana Abediho narodeného v roku 1997. Ten je podozrivý zo spáchania samovražedného bombového útoku v Manchestri, pri ktorom v pondelok v noci zahynulo 22 ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu špeciálnych jednotiek líbyjského ministerstva vnútra RADA.

V líbyjskej metropole Tripolis dnes zadržali Ramadana Abediho, otca Salmana Abediho, ktorý je podozrivý zo spáchania pondelňajšieho samovražedného útoku v Manchestri. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa hovorcu miestnych protiteroristických síl. Svedok uviedol, že Abediho spútali ozbrojení muži, ktorí ho odviezli v jednom z dvoch neoznačených vozidiel.

Viac o téme: AtentátTeroristický útokManchesterSalman AbediSalmon Abedi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu