Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Trump na návšteve v Betleheme: Dohoda Izraela s Palestínčanmi môže znamenať mier

Donald Trump a Mahmúd Abbás
Donald Trump a Mahmúd Abbás (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

RAMALLÁH - Dohoda medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi by mohla odštartovať mierový proces na celom Blízkom východe. Povedal to dnes americký prezident Donald Trump počas návštevy mesta Betlehem na okupovanom západnom brehu Jordánu, kde sa stretol s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

"Ak by Izrael s Palestínčanmi dokázal uzavrieť mier, spustilo by to mierový proces na celom Blízkom východe a to by bol úžasný úspech," povedal Trump počas spoločnej tlačovej konferencie s Abbásom. "(Mahmúd Abbás) ma uistil, že je pripravený pomôcť mi dosiahnuť tento cieľ," dodal.

Ako Trump, tak aj Abbás odsúdili samovražedný útok, ktorý sa v pondelok večer odohral na popovom koncerte v Manchestri a ktorý si vyžiadal najmenej 22 obetí na životoch. "Nenazvem ich monštrami, lebo taký výraz by sa im páčil," povedal Trump na margo strojcov útoku a dodal, že zahynulo množstvo "mladých, krásnych" ľudí. Abbás okrem toho uviedol, že Trumpove úsilie mu dodalo nádej, a zároveň zdôraznil, že palestínsko-izraelský konflikt nie je o náboženstve. "Našim základným problémom je okupácia a osady a tiež neschopnosť Izraela uznať palestínsky štát," povedal.

Izraelskú vládu zároveň vyzval, aby vyhovela požiadavkám zhruba 1000 palestínskych väzňov zadržiavaných v izraelských väzniciach, ktorí vyhlásili protestnú hladovku. Na znak solidarity s týmito väzňami vyhlásili ešte v pondelok Palestínčania v Predjordánsku generálny štrajk. V rámci tohto protestu sa dnes demonštranti zhromaždili aj v Betleheme.

Pre palestínskych väzňov žiadali lepšie podmienky v izraelských väzniciach, konkrétne viac kontaktov s príbuznými a ukončenie praxe zadržiavania bez súdu. Trumpovi zároveň napísali list, v ktorom ho vyzvali, aby v tejto veci zasiahol. Trump sa následne presunul do Jeruzalema, pričom na krátko navštívil Múzeum holokaustu Jad va-šem, kde položil veniec a podpísal sa do návštevnej knihy.

Na dnešnom programe má ešte návštevu Izraelského múzea v Jeruzaleme, kde zrejme viac priblíži svoju predstavu o mieri medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Donald Trump počas svojej prvej zahraničnej cesty v úrade navštívi aj Vatikán, kde ho na audiencii prijme pápež František, a zúčastní sa na summite NATO v Bruseli a na schôdzke lídrov skupiny G7 na talianskej Sicílii. Z Izraela odletí do Ríma ešte dnes.

Viac o téme: Donald TrumpBetlehemMahmúd Abbás
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu