Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump v Jeruzaleme varuje: Irán je obrovská hrozba, nesmie sa dostať k jadrovej zbrani!

Donald Trump na návšteve Jeruzalema. Zobraziť galériu (3)
Donald Trump na návšteve Jeruzalema. (Zdroj: SITA/AP)

JERUZALEM - Americký prezident Donald Trump varoval dnes pred hrozbou, ktorú pre Izrael a susedné arabské krajiny predstavuje Irán. Trump sa takto vyjadril po tom, ako sa v Jeruzaleme stretol s izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom.

"Medzi vašimi arabskými susedmi dochádza k čoraz väčšiemu uvedomovaniu si spoločnej hrozby pochádzajúcej z Iránu," povedal podľa agentúry DPA Trump v sídle prezidenta v Jeruzaleme. "Iránu nesmie byť nikdy dovolené vlastniť jadrovú zbraň," dodal.

Prezident Rivlin Trumpovi poďakoval za americké zásahy v Sýrii a dodal, že sú isté hranice, ktoré "sa nikdy nesmú prekračovať". Reagoval tým na odvetný raketový útok Spojených štátov na leteckú základňu sýrskej armády Šajrát, ktorý USA vykonali po aprílovom chemickom útoku v meste Chán Šajchún v provincii Idlib.

Donald Trump na návšteve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Po stretnutí s Rivlinom Trump spoločne so svojou manželkou Melaniou, dcérou Ivankou a zaťom Jaredom Kushnerom vydal na prehliadku jeruzalemského Starého mesta, pričom si prezrel aj Baziliku Svätého hrobu a zastavil sa tiež pri Múre nárekov. Stal sa tak vôbec prvým úradujúcim prezidentom USA, ktorý navštívil túto jeruzalemskú pamätihodnosť. 

Donald Trump na návšteve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Izrael je druhou zastávkou Trumpa na jeho prvej zahraničnej ceste od nástupu do funkcie. Na bezpečnosť v jeruzalemských uliciach počas jeho návštevy dozerá viac ako 10.000 policajtov.  

Viac o téme: Donald TrumpJeruzalem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu