Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Snajper zabil teroristu na neuveriteľnú vzdialenosť: Americká superzbraň, guľka letela 3 sekundy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSÚL - Cieľ bol vzdialený takmer dva a pol kilometra. Za tri sekundy bolo po ňom. Zaslúžila sa o to presná muška elitného vojaka a superzbraň, ktorú použil. Štyri hodiny prenasledoval "lovec svoju korisť". Zásah tohto britského snajpera sa považuje vo fachu vojakov za unikátny.

Príslušník jednotky SAS, seržant a veterán z Afganistanu a Iraku, zabil irackého teroristu zásahom priamo do krku. Vojak použil pušku CheyTac M200, ktorá sa považuje za najpresnejšiu na svete. So špeciálnym nábojom zbraň môže mať dostrel až tri kilometre. Zásah sa udial zhruba pred dvomi týždňami počas jednej vojenskej operácie pri oslobodzovaní Mosúlu.

Jedna z najpresnejších pušiek na svete
Zobraziť galériu (4)
Jedna z najpresnejších pušiek na svete  (Zdroj: internet)

Terorista z Islamského štátu mal ruskú pušku Dragunov, a taktiež bol snajper. Predtým mal na svojom konte niekoľko mŕtvych a zranených. Tím elitných vojakov ho prenasledoval na predmestiach Mosúlu, keď sa presúval z budovy do budovy.

Zdroj povedal pre britský portál Daily Star, že "Bola to klasická protisnajperská operácia. Strelec Islamského štátu sa stále presúval, aby získal čo najlepšie postavenie na streľbu. Tím SAS (Special Air Service) ho mal zameraného viackrát, no nikdy ho nezasiahol. Na dlhú vzdialenosť ovplyvňuje náboj veľa faktorov," tvrdí nemenovaný zdroj s tým, že takmer tento lov vzdali.

Mósul
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Bram Janssen)

Už keď sa už zdalo, že im utečie, zahliadli ho. Keď si prehadzoval svoju zbraň na plece, snajper ho zastrelil. "Bolo to tak ďaleko, že to trvalo tri sekundy, kým ho zasiahol," nechal sa počuť zdroj.

Zničený Mosúl poskytuje pre snajperov dokonalé úkryty
Zobraziť galériu (4)
Zničený Mosúl poskytuje pre snajperov dokonalé úkryty  (Zdroj: SITA/AP/Felipe Dana)

Viac o téme: Islamský štátDaešSnajper
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu