Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Severná Kórea chce zmeny: USA by mali nahradiť dohodu o prímerí medzi krajinami mierovou zmluvou

James Mattis
James Mattis (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Severná Kórea vyhlásila, že Spojené štáty by mali nahradiť dohodu o prímerí medzi oboma krajinami úplnou mierovou zmluvou. Vláda USA by mala zaujať voči Pchjongjangu nový prístup, ktorý by zaistil trvalý mier na Kórejskom polostrove, povedal na tlačovom brífingu v New Yorku v piatok zástupca severokórejského veľvyslanca pri OSN Kim In-rjong.

 Americký minister obrany James Mattis medzitým povedal, že Spojené štáty sa budú naďalej usilovať o nájdenie riešenia pre severokórejské provokácie, a to v snahe zabrániť možným "tragickým" dôsledkom, ktoré by mohlo priniesť vojenské riešenie.

"Ak to zájde k vojenskému riešeniu, bude to tragické v neuveriteľnom rozsahu, preto sa snažíme spolupracovať s OSN, Čínou, Japonskom, Južnou Kóreou na nájdení východiska z tejto situácie," uviedol Mattis na tlačovej konferencii vo Washingtone. Bezpečnostná rada OSN tento týždeň odsúdila najnovšiu raketovú skúšku Severnej Kórey a jej členovia sa zišli, aby diskutovali o sprísnení sankcií voči Pchjongjangu.

Kim In-rjong v súvislosti s najnovším odpálením rakety, ktorá by podľa severokórejskej štátnej tlačovej agentúry KCNA mohla niesť jadrovú hlavicu, povedal, že išlo o oprávnený krok sebaobrany. USA podľa neho musia zanechať svoj "nepriateľský postoj" ku KĽDR. Severokórejský diplomat dodal, že je "absurdné" spájať Severnú Kóreu s rozsiahlym počítačovým útokom, ktorý zasiahol 150 krajín sveta. Niektorí experti na počítačovú bezpečnosť uviedli, že časť kódu použitá v škodlivom softvéri WannaCry naznačuje spojenie so Severnou Kóreou. Kim vyhlásil, že je typické pre USA spustiť "hlasnú kampaň proti KĽDR" vždy, keď "sa stane niečo neobvyklé", citovala ho agentúra DPA.

Viac o téme: USASeverná KóreaJames Mattis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu