Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin chce pomáhať, Venezuele dá každý mesiac tisícky ton pšenice na zmiernenie potravinovej krízy

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko poskytne Venezuele každý mesiac 60.000 ton pšenice na zmiernenie potravinovej krízy, ktorá sužuje túto juhoamerickú krajinu. Ruský prezident Vladimir Putin to prisľúbil tento týždeň počas telefonického rozhovoru so svojím venezuelským mocenským náprotivkom Nicolásom Madurom.

Krok prichádza v čase, keď tisícky Venezuelčanov demonštrujú v uliciach za riešenie ekonomickej krízy a vysokej inflácie krajiny, ako aj za vypísanie nových volieb. Maduro je obviňovaný zo zodpovednosti za nárast kriminality a nepokojov, ktoré si vyžiadali najmenej 46 mŕtvych vrátane niekoľkých príslušníkov bezpečnostných síl.

Maduro však viní zo vzniknutej situácie opozičných predstaviteľov. Tvrdí, že sa ho snažia zosadiť a že prebieha pokus o prevrat, ktorý podporujú Spojené štáty. Múka je vo Venezuele momentálne nedostatkovým tovarom. V bežných obchodoch ju ťažko dostať, čo núti obyvateľov k jej kupovaniu za vysoké ceny na čiernom trhu. Americkí činitelia vyjadrili medzičasom obavy z narastajúceho vplyvu Ruska vo Venezuele, ktorá od Moskvy takisto nakupuje produkty zbrojárskeho priemyslu.

Viac o téme: PšenicaRuskoVladimir PutinVenezuelaNicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu