Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rusko chystá vojnovú kamufláž, varuje minister obrany: Akcia namierená proti NATO

Na Červenom námestí začala vojenská prehliadka ku Dňu víťazstva. (ilustračné foto) Zobraziť galériu (3)
Na Červenom námestí začala vojenská prehliadka ku Dňu víťazstva. (ilustračné foto) (Zdroj: SITA/AP/Ivan Sekretarev, Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin)

RIGA - Je to iba kamufláž, Rusko simuluje útok na štáty NATO. Litovský minister obrany si nerobí ilúzie o blížiacom sa cvičení Ruska a Bieloruska. Tisícky členov vojenského personálu budú onedlho cvičiť pri východných hraniciach Severoatlantickej aliancie.

Rusko a Bielorusko pripravujú nacvičovanie útoku proti Severoatlantickej aliancii (NATO), varuje Litva. Blížiace sa spoločné vojenské cvičenie sa môže stať zámienkou pre tieto operácie, uvádza portál Delfi, ktoré prevzali aj svetové portáli. "Toto nie je defenzívna (simulácia)," povedal litovský minister obrany Raimundas Karoblis pre litovskú televíziu LRT ešte v nedeľu.

Rusko chystá vojnovú kamufláž,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Je to zrejmé

Minister má jasno, o čo ide Rusom a Bielorusom. "Je to viditeľná simulácia ofenzívy proti NATO, konkrétne proti baltickým štátom a evidentne proti Poľsku," myslí si Karoblis. Vojenské cvičenie s názvom Západ sa bude konať na západných hraniciach týchto dvoch krajín. Tie však susedia s krajinami NATO a možno práve preto minister nadobudol tento dojem.

Proti NATO

Do cvičenia sa zapojí 13 tisíc členov vojenského personálu, pripomína americký portál Newsweek. Nad tento počet personálu nemusí dohliadať medzinárodná inšpekcia. Hlavným problémom ruských cvičení je ich transparentnosť, myslí si litovský minister obrany. "Jemne povedané, nepríjemné je to, že je to simulácia proti takýmto krajinám, teda štátom NATO", tvrdí minister a upokojuje s odvolaním sa na správy tajných služieb, že prípadný útok však neočakáva.

Rusko chystá vojnovú kamufláž,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Rusi podobné cvičenie zorganizovali minulý rok. Volalo sa Kaukaz a zúčastnilo sa ho približne 120 tisíc členov vojenského personálu. Na masívnom cvičení sa zúčastnili príslušníci ruského pozemného vojska, letectva a námorníctva. Ruské ozbrojené sily predviedli najmodernejšiu vojenskú techniku a zbraňové systémy, ktoré majú vo výzbroji.

Treba však pripomenúť, že samotný ruský minister zahraničia Sergej Lavrov minulý rok vyhlásil, že Rusko "nikdy nenapadne žiadneho spojenca NATO".

Najzásadnejším rozhodnutím v oblasti posilnenia kolektívnej obrany bolo práve schválenie posilnenej predsunutej prítomnosti NATO v Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku rozmiestnením jednej mnohopráporovej skupiny v každom z uvedených členských štátov.

Každú z týchto práporových skupín vedie jedna tzv. rámcová krajina. Kontingent NATO v Poľsku pôsobí pod americkým velením, v Estónsku pod britským, v Lotyšsku pod kanadským a v Litve pod nemeckým. Viaceré členské štáty už na summite vo Varšave ohlásili svoje konkrétne príspevky do jednotlivých práporových skupín, pričom ohlásenie príspevku sa očakáva od všetkých členských krajín NATO.

Viac o téme: RuskoBieloruskoLitvaRaimundas Karoblis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu