Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dovolenka v Chorvátsku vyjde opäť drahšie: Aj tento rok sa zvyšujú diaľničné poplatky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook)

PRAHA/BRATISLAVA - Slovákov cestujúcich do Chorvátska k moru tento rok čakajú drahšie diaľnice aj dopravné obmedzenia. Diaľničné poplatky v Chorvátsku vzrástli už v marci o päť percent a o ďalších desať percent sa zvýšia počas prázdnin v júli až v septembri. Pre tých, ktorí zvyknú prechádzať cez Rakúsko, je tu ďalšia zlá správa, ceny diaľničných známok vzrástli o 0,8 percenta. Novinárom to povedal hovorca českej ÚAMK Petr Vomáčka.

Briti zverejnili zoznam najbezpečnejších dovolenkových krajín: Slovensko medzi nimi nie je

Kritické pre cesty budú hlavne soboty v júli a auguste. Vôbec najhorším časom pre odchody má byť obdobie od 28. do 30. júla, kedy začínajú prázdniny vo veľkej časti Nemecka. Zdržanie sa môže vyskytnúť kvôli diaľnici A4 Ptuj - Macelj, ktorá je vo výstavbe, a tradične bývajú zápchy okolo hlavného mesta Záhreb.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: wikimedia)

Dávajte si pozor na pokuty

Motoristi by mali podľa Vomáčku pamätať na odlišné miestne požiadavky ohľadom povinnej výbavy vozidla alebo iné spotrebiteľské správanie. Napríklad v Chorvátsku hrozí za nevyplnenie formulára o dopravnej nehode sankcia 5000 kún (cca 670 eur), za neodobratie účtenky v obchode 200 (27 eur) až 2000 kún (270 eur). Za jazdu pod vplyvom liekov alebo pri únave polícia môže na niekoľko dní zakázať jazdu. V Rakúsku môžu policajti kvôli zlému technickému stavu odobrať registračné značky a vymerať pokutu až 5000 eur.

Dovolenka v Chorvátsku vyjde
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock)

Za neplatnú alebo chýbajúcu diaľničnú nálepku hrozí v Rakúsku pokuta 120 eur za auto a 65 eur za motocykel, v Slovinsku 300 až 800 eur.

Od roku 2015 niektoré krajiny vymáhajú pokuty po vodičoch v krajine ich pôvodu. Vymáhajú pokuty za nepovolenú rýchlosť, jazdu na červenú, bez pásov, za alkohol alebo drogy za volantom, telefonovanie za jazdy, riadenie motocykla bez helmy alebo jazdu v odstavnom pruhu. Pokuty vymáha Rakúsko, Nemecko, Taliansko, Švajčiarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Holandsko alebo severské štáty.

Dovolenka v Chorvátsku vyjde
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Chorvátsko navštevujú predovšetkým Nemci, Slovinci a Rakúšania, ale je vyhľadávanou dovolenkou destináciou aj Slovákov. Celkovo vlani Chorvátsko navštívilo 13,6 milióna turistov, čo je medziročný rast o deväť percent.

Viac o téme: PoplatkyDovolenkaDiaľnicaChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu