Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nečakané komplikácie pri fotení svetových lídrov: Čakanie na Zemana, priviezli ho na vozíku

Miloš Zeman v Číne na seba upozornil. Zobraziť galériu (3)
Miloš Zeman v Číne na seba upozornil. (Zdroj: Facebook/Xinhua)

BRATISLAVA - Museli si počkať. Lídri svetových krajín na návšteve Číny chceli na záver rodinnú fotku. No niekto chýbal. Bol to český prezident Miloš Zeman, ktorý meškal. Nakoniec ho doviezli vozíkom.

Pri návšteve Číny, ktorú v Šanghaji zavŕšil Miloš Zeman, bola na českom prezidentovi niekoľkokrát poznať únava. Okolie mu muselo často pomáhať pri chôdzi a pri spoločnej fotografii štátnikov na summite k Hodvábnej ceste na neho ostatní politici museli čakať, než ho na miesto dopravil vozík. Podľa Zemanova hovorcu Jiřího Ovčáčka je dôvodom náročný program; na šesťdňovej ceste do Číny prezident odišiel priamo z návštevy Libereckého kraja. Hovorca vylúčil, že by Zeman mal zdravotný problém.
 
Nečakané komplikácie pri fotení
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Xinhua)
 
Takýto moment v Pekingu zaznamenala na videu čínska tlačová agentúra Nová Čína pri spoločnom fotografovaní štátnikov na konferencii o Hodvábnej ceste. Takmer tri desiatky politikov sa k miestu robení fotografie vydali z rokovacej haly pešo.
 
Pre českého prezidenta bola ale vzdialenosť príliš veľká a na miesto ho preto dopravil vozík. Na záberoch je vidieť, že ostatní politici, vrátane čínskeho či ruského prezidenta, museli na Zemanov príchod niekoľko desiatok sekúnd čakať.

Zeman trpí cukrovkou a polyfunkčnou neuropatiou, čo je porušenie nervov, kvôli ktorému nemá cit v nohách od členkov dole. Prezident má problémy s chôdzou, na schodoch mu musí výrazne pomáhať sprievod a na dlhšie vzdialenosti často využíva golfový vozík.

Viac o téme: ČínaMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu