Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší škandál u Trumpa: Vyzradenie tajných informácií o Daeš Rusom, Izrael v ohrození?

Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON/MOSKVA - Americký prezident Donald Trump minulý týždeň na stretnutí s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom vyzradil podľa denníka The Washington Post tajné informácie súvisiace s teroristickým hnutím Islamský štát (Daeš). Trump obvinenia odmieta a tvrdí, že Rusku chcel v rámci boja proti radikálom isté údaje poskytnúť, čo je v jeho právomociach. Podľa amerických médií odovzdal tajnú informáciu Washingtonu Izrael. Nespokojný Kongres žiada, aby mu Biely dom poskytol stenografický záznam Trumpovej besedy s Lavrovom. Ďalší škandál je tak na svete.

V USA to vrie! Najväčší škandál od nástupu Trumpa: Začiatok jeho konca, nový Watergate

Vznik kauzy

Podľa denníka The Washington Post Trump minulý týždeň na schôdzke s Lavrovom a ruským veľvyslancom Sergejom Kisljakom v Oválnej pracovni Bieleho domu hovoril o istom pláne Daeš na zneužitie notebookov na palube lietadiel a tiež o meste, kde bola hrozba zachytená.

Tým ale podľa denníka ohrozil bezpečnosť zdroja, ktorý danú informáciu cez nemenovaného amerického spojenca Washingtonu odovzdal. USA zistenie kvôli ochrane zdroja považovali za mimoriadne citlivé, preto nebolo určené k ďalšiemu zdieľaniu. Detaily Washington nevydal ani svojim spojencom a prístup k nim bol prísne obmedzený aj v rámci americkej vlády.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (4)
Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/AP)

Ohrozenie Izraela?

Americké médiá špekulujú, že pôvodcom informácie zverenej Washingtonom by mohol byť Izrael a jeho tajná služba. Denník The New York Times v utorok napísal, že izraelská strana pritom Američanov výslovne varovala, aby so zverenými údajmi zaobchádzali opatrne. Biely dom sa odmietol k pôvodu informácií vyjadrovať.

Trump vraj chybu neurobil

Biely dom počas dňa opakovane novinárov upozorňoval, že Trump sa žiadneho prehrešku nedopustil. Bezpečnostný poradca Herbert McMaster konštatoval, že informácie dané Rusom boli "úplne primerané" a boli založené na správach z otvorených zdrojov. V žiadnom prípade vraj šéf Bieleho domu nevyzradil spravodajské zdroje ani metódy. Diskusia s Rusmi bola "rutinným zdieľaním informácií" medzi prezidentom a zahraničnými vodcami, povedal poradca.

Trump však poskytnutie informácie nepoprel. "Ako prezident som chcel informácie Rusku poskytnúť, na čo mám úplné právo," napísal Trump na twitteri s tým, že predložené fakty sa týkali terorizmu a leteckej bezpečnosti. "Z humanitárnych dôvodov a tiež chcem, aby Rusko výrazne vystupňovalo svoj boj proti Daeš a terorizmu," vysvetlil dôvody svojho počínania.

Kongres žiada prepis

Z oboch parlamentných komôr a oboch poslaneckých táborov silnejú výzvy, aby Biely dom text besedy Trumpa s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom a veľvyslancom Sergejom Kisljakom poskytol poslancom. Vodca demokratickej menšiny v Senáte Chuck Schumer povedal, že Trump musí Kongresu odovzdať "úplný, needitovaný prepis".

Senátorka Barbara Comstocková zdôraznila, že Kongres by mal byť bezodkladne oboznámený s celou situáciou, "aby vedel prinajmenšom toľko, čo vedia Rusi".

Rusko obvinenia odmieta

Rusko akýkoľvek Trumpov prehrešok poprelo. "Pre nás to nie je téma, ale ďalšia hlúposť," povedal o kauze novinárom hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. "Nechceme s tým mať nič spoločné, je to úplná hlúposť. Nie je tu čo potvrdzovať, ani vyvracať," zdôraznil.

Dmitrij Peskov a Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
Dmitrij Peskov a Vladimir Putin  (Zdroj: SITA)

Putin obrátil tému na žart

Vladimir Putin dnes na spoločnej tlačovej konferencii s talianskym premiérom Paolom Gentilonim v Soči ponúkol prepis rozhovoru Trumpa s Rusmi. Putin zároveň žartom podotkol, že Lavrova "potrestá" za to, že sa s ním "o tie tajomstvá nepodelil".

Kritika Trumpa

Trumpovo počínanie medzi americkými republikánskymi aj demokratickými politikmi vyvolalo nevôľu. Vplyvný demokratický senátor Dick Durbin v tejto súvislosti hovoril o Trumpovej nebezpečnosti a ľahkomyseľnosti. Hovorca republikánskeho predsedu Snemovne reprezentantov Paula Ryana uviedol, že ochrana tajných informácií USA je kľúčová. Republikán Bob Corkery, ktorý predsedá senátnemu výboru pre zahraničné vzťahy, vyhlásil, že ak bola tajná informácia skutočne prezradená, je to veľmi veľký problém.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Trumpov možný diplomatický prehmat je podľa kritikov v kontraste s jeho predvolebnými vyhláseniami, kedy tvrdo kritizoval svoju demokratickú sokyňu Hillary Clintonovú za jej používanie súkromného e-mailu na pracovné účely. Trump vtedy hovoril o tom, že Clintonová ohrozila americkú bezpečnosť.

Viac o téme: Donald TrumpIzraelIslamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu