Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Konflikt bezpečnosti a slobody: Zákaz ruských sociálnych sietí NATO podporuje, aktivisti nie

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Chuzavkov)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia sa domnieva, že ukrajinské embargo na ruské sociálne siete je záležitosťou národnej bezpečnosti a nesúvisí so slobodou prejavu, uviedol v utorok pre agentúru TASS nemenovaný predstaviteľ NATO.

"Ukrajinská vláda objasnila, že táto vyhláška je otázkou bezpečnosti, nie slobody prejavu. NATO spolupracuje s Ukrajinou na posilňovaní jeho reforiem, a to aj v oblasti demokracie, zákonnosti a ľudských práv. Aj sloboda prejavu sa vzťahuje na tento dialóg. Dôverujeme záväzku Ukrajiny plniť si svoje medzinárodné záväzky, ako aj systému bŕzd a protiváh na Ukrajine," dodal zdroj z NATO.

Ukrajina uvalila embargo na ruské sociálne siete VKontakte (VK.ru) a Odnoklassniki (OK.ru), ako aj na obľúbenú e-mailovú službu Mail.ru, uvádza sa v dekréte, ktorý vydal v pondelok ukrajinský prezident Petro Porošenko. Ukrajinskí poskytovatelia internetu sú povinní prístup k uvedeným stránkam zablokovať.

Embargo, ktoré sa týka aj viacerých ruských právnických a fyzických osôb, je podľa Porošenkovho dekrétu odvetou za podiel Ruska na ukrajinskej kríze, ktorá vypukla v roku 2014. Rusko vtedy anektovalo Krymský polostrov, základňu svojej Čiernomorskej flotily. Od toho času Moskva prinajmenšom formálne podporuje aktivity proruských separatistov v dvoch oblastiach - Doneckej a Luhanskej -, ktoré ležia na ukrajinsko-ruských hraniciach.

Ukrajinskí predstavitelia obviňujú Rusko, že dodávkami zbraní a vysielaním posíl separatistom udržiava konflikt na východe Ukrajiny pri živote, čo ale Moskva dôrazne popiera. Podľa odhadov OSN si tento konflikt vyžiadal od svojho vzniku približne už 10.000 životov.

HRW volá po zrušení sankcií

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vyzvala ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby okamžite zrušil sankcie voči ruským sociálnym sieťam VKontakte (VK.ru) a Odnoklassniki (OK.ru), ako aj voči obľúbenej e-mailovej službe Mail.ru a internetovému vyhľadávaču Jandeks.

Vo svojom vyhlásení, z ktorého dnes citovala agentúra TASS, HRW upozorňuje, že Porošenkovo rozhodnutie je "neodpustiteľným porušením práva Ukrajincov na informácie""Porošenko musí zákaz okamžite zrušiť," uviedla Tanya Cooperová, odborníčka HRW pre krajiny Európy a strednej Ázie. Svojím výnosom Porošenko podľa nej "zasadil obrovskú ranu slobode slova na Ukrajine."

"Toto je ďalší príklad ľahkosti, s akou sa prezident Porošenko nezmyselne snaží kontrolovať verejnú diskusiu na Ukrajine. Porošenko sa môže pokúsiť zdôvodniť tento krok, ale ide o cynický, politicky výhodný útok na právo na informácie, ktorý postihuje milióny Ukrajincov, ich osobný i profesionálny život," povedala Cooperová.

S odvolaním sa na názor riaditeľky Inštitútu pre masové informácie Oksany Romaňukovej Cooperová zdôraznila, že takéto obmedzenia nemožno uplatňovať bez zmien v legislatíve. Podobné opatrenia proti webovým stránkam a poskytovateľom internetu môže podľa nej nariadiť len súd.

Viac o téme: Sociálne sieteInternet RuskoNATOUkrajinaPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu