Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Európska komisia začína vyšetrovanie: Pozrú sa na predražené lieky proti rakovine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že začala oficiálne vyšetrovanie farmaceutickej spoločnosti Aspen Pharma pre podozrenie z nadmernej tvorby cien v súvislosti s piatimi liekmi proti rakovine. Komisia preskúma, či táto spoločnosť nezneužila dominantné postavenie na európskom trhu, čo je v rozpore s antitrustovými pravidlami Európskej únie (EÚ).

Eurokomisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová dnes v stanovisku pre médiá upozornila, že farmaceutické spoločnosti by mali byť odmeňované za to, že vyrábajú lieky predlžujúce a zachraňujúce naše životy, keď však ceny liekov náhle stúpnu o niekoľko stoviek percent, ide o záležitosť, ktorú exekutíva EÚ musí preskúmať.

"V tomto konkrétnom prípade budeme posudzovať, či Aspen porušuje pravidlá hospodárskej súťaže EÚ tým, že účtuje nadmerné ceny pre niektoré zo svojich liekov," uviedla komisárka. Vyšetrovanie sa týka cenových praktík spoločnosti Aspen, ktoré obsahujú účinné farmaceutické zložky chlorambucil, melfalán, merkaptopurín, tioguanín a busulfán. Ide o lieky, ktoré sa používajú na liečbu rakoviny, napríklad pri hematologických nádoroch, a ktoré sa predávajú pod viacerými značkami. Spoločnosť Aspen získala tieto lieky po uplynutí platnosti ich patentovej ochrany.

Pôjde o prvé vyšetrovanie EK týkajúce sa nadmerných cenových praktík vo farmaceutickom priemysle. Komisia chce prešetriť informácie, ktoré naznačujú, že spoločnosť Aspen neoprávnene zvýšila cenu týchto liekov - až o niekoľko stoviek percent. Komisia získala informácie, že Aspen v niekoľkých členských štátoch EÚ hrozil, že ak takýto nárast cien nebude prijatý, spoločnosť stiahne uvedené lieky z predaja, k čomu v niektorých prípadoch aj došlo.

Takéto správanie môže byť v rozpore s antitrustovými pravidlami EÚ a tiež Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), ktoré zakazujú zavádzanie nespravodlivých cien alebo nekalé obchodné podmienky pre spotrebiteľov. Vyšetrovanie sa vzťahuje na všetky krajiny EÚ a EHP s výnimkou Talianska, ktoré už vlani v septembri rozbehlo proti Aspenu právne konanie. Aspen Pharma je globálna farmaceutická spoločnosť so sídlom v Južnej Afrike. Má viacero dcérskych spoločností v krajinách EHP.

Viac o téme: LiekyAspen Pharma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu