Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Macron s poľským prezidentom dohodli politickú spoluprácu: Summit povedie Francúzsko

Emmanuel Macron a Francois Hollande
Emmanuel Macron a Francois Hollande (Zdroj: SITA/Eric Feferberg, Pool via AP)

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda a novozvolený francúzsky prezident Emmanul Macron sa v piatok telefonicky dohodli na tom, že nový francúzsky prezident bude predsedať najbližšiemu summitu Weimarského trojuholníka, ktorý združuje Francúzsko, Nemecko a Poľsko.

Riaditeľ poľskej prezidentskej kancelárie Krzysztof Szczerski povedal tlačovej agentúre PAP, že Duda i Macron považujú za dôležité, aby Weimarský trojuholník "začal čo možno najrýchlejšie fungovať v novom zložení na úrovni hláv vlád a štátov". Dodal, že termín stretnutia ešte nebol stanovený. Najskôr ho treba dohodnúť s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorú v súčasnosti zamestnáva predvolebná kampaň v Nemecku.

Prezidenti Poľska a Francúzska hovorili aj o plánoch na politickú spoluprácu. Na otázku, či sa to týkalo posilnenia integrácie krajín eurozóny Szczerski odpovedal, že obaja lídri chcú diskutovať o budúcnosti Európy na separátnom dvojstrannom stretnutí. "Prezident Macron jasne zdôraznil, že obchod a európsky priemysel sú oblasti európskej politiky, kde by sa malo poľsko-francúzskemu partnerstvu mimoriadne dariť," dodal.

Viac o téme: FrancúzskoPoľskoAndrzej DudaEmmanuel MacronWeimarský trojuholník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu