Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zaujímavý výskum v USA: Američania sú ochotní pracovať aj po dosiahnutí dôchodkového veku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON – Američanom neprekáža vybavovanie pracovných e-mailov vo voľnom čase a pracovať chcú aj po dosiahnutí dôchodkového veku. Vyplýva to z nových prieskumov verejnej mienky zverejnených v stredu na internetovej stránke Gallupovho inštitútu.

"Zdá sa, že kontrolovanie e-mailov mimo pracovný čas nie je pre amerických pracujúcich záťažou. Približne šiesti z desiatich pracovníkov povedali, že si kontrolujú e-maily mimo pracovnú dobu. Len máloktorí z nich uviedli, že množstvo e-mailov, na ktoré musia odpovedať mimo pracovných hodín, je neprimerané, alebo že negatívne ovplyvňuje ich zdravie a vzťahy s kamarátmi a rodinou," opísal inštitút výsledky prieskumu na svojej webovej stránke. 

Šesť z desiatich Američanov si kontroluje pracovnú e-mailovú schránku aj mimo kancelárie a až 91 percent z nich považuje množstvo e-mailov, ktoré musia vybaviť, za primerané. Z tých, ktorí vybavujú pracovné e-maily aj mimo práce, si zároveň 67 percent myslí, že to nemá vplyv na ich zdravie a až 80 percent nevníma ani negatívny vplyv takejto činnosti na rodinný život a vzťahy s kamarátmi. 

Z prieskumu tiež vyplýva, že tí, ktorí vybavujú pracovné e-maily aj mimo práce, to robia zrejme skôr zo zvyku, závislosti alebo zo záľuby. Len menej než tretina z nich si totiž myslí, že ak by to prestali robiť, ich pracovný výkon by sa zhoršil. Gallupov inštitút pripomenul, že vo Francúzsku, Nemecku, Kanade a v Brazílii vlády aj súkromné firmy obmedzili kontrolovanie pracovných e-mailov mimo pracovný čas. 

"Keď sme sa ich opýtali na francúzsky zákon, ktorý dáva zamestnancom väčších spoločností právo odpojiť sa od emailu a inej digitálnej komunikácie mimo bežných pracovných hodín, šesť z desiatich amerických pracovníkov povedalo, že by takýto zákon v USA privítalo," uviedol Gallupov inštitút. Inštitút sa v inom prieskume Američanov pýtal aj na pracovné plány po dosiahnutí dôchodkového veku.  

"Takmer dvaja z troch zamestnaných dospelých Američanov, 63 percent, uviedlo, že plánujú pracovať aj po dosiahnutí dôchodkového veku, ale len na čiastočný úväzok. Len 11 percent chce pracovať na plný úväzok," uviedol Gallup. Väčšina z tých, ktorí chcú zostať pracovať, to robí preto, že chce, nie preto, že musí. Skutočne odísť do dôchodku tak podľa prieskumu plánuje len 25 percent Američanov. Toto číslo sa pomaly, ale postupne zvyšuje. V roku 2011 chcelo ísť do dôchodku 18 percent opýtaných, v roku 2013 to bolo 22 percent respondentov.

Viac o téme: PrieskumPrácaUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu