Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V USA to vrie! Najväčší škandál od nástupu Trumpa: Začiatok jeho konca, nový Watergate

Richard Nixon a James Comey Zobraziť galériu (7)
Richard Nixon a James Comey (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Začiatok svojho konca? Americký prezident Donald Trump v noci nadnes nečakane odvolal riaditeľa (FBI) Jamesa Comeyho. Tento krok zdôvodnil potrebou "obnoviť dôveru verejnosti" vo vyšetrovací úrad. Jeho rozhodnutie vyvolalo však vlnu pobúrenia. Comey totiž vyšetroval Trumpa za podozrivé kontakty s Ruskom. Od čias veľkej aféry sa niečo podobné v Amerike nestalo.

Ako blesk z jasného neba. Keď Trump odvolával šéfa FBI, prednášal vtedy svojim zamestnancom v Los Angeles. Dozvedel sa to až z obrazovky televízie, kde sa objavila na pozadí rýchla správa, že končí. Meno Comeyho nástupcu Biely dom neoznámil. Ako dôvod Trump uviedol, že je to kvôli vyšetrovaniu Hillary Clintonovej. No skutočný dôvod môže byť celkom inde.

James Comey
Zobraziť galériu (7)
James Comey  (Zdroj: YouTube)

Masaker sobotnej noci

Exšéf FBI  mohol totiž ohroziť Trumpov úrad. "Prezident Trump vyhodil muža, ktorý mu zrejme pomohol stať sa prezidentom - a muža, ktorý mohol ohroziť jeho budúcnosť," píšu americké noviny New York Times (NYT). Od škandálu Watergate prezident neodvolal osobu, ktorá ho vyšetrovala pre podozrivé spojenia s Ruskom počas nedávnej volebnej kampane.. Aj preto to pripomína "masaker sobotňajšej noci", ako sa hovorí udalosti, kedy prezident Nixon odvolal špeciálneho žalobcu. Ten vyšetroval vlúpanie, ktoré vošlo do dejín práve pod názvom Watergate.

Richard Nixon
Zobraziť galériu (7)
Richard Nixon  (Zdroj: YouTube)

Prekročil normálne hranice

Ako pripomínajú americkí novinári, Trumpovo rozhodnutie prišlo ako blesk z čistého neba. Zástupcovia obidvoch strán (Republikáni a Demokrati) sú prekvapení. "Jeho nekonvenčné ťahy počas štvormesačného prezidentovania dokážu stále šokovať. No odvolanie šéfa FBI v strede vyšetrovania prekročilo všetky normálne hranice," domnieva sa Peter Baker z NYT.

Môže to byť začiatok konca Trumpa

Americký portál vox.com upozorňuje, že rozhodnutie odvolať Comeyho môže viesť ku koncu Trumpa. "Zaručí to, že škandál sa bude ťahať až do konca Trumpovho úradu - a potenciálne ho môže predčasne ukončiť."

Trump neprestáva prekvapovať
Zobraziť galériu (7)
Trump neprestáva prekvapovať  (Zdroj: SITA/AP/Susan Walsh)

Spolupráca na kampani s Ruskom

Trump sa stále nestriasol škandálu, keď viacerí členovia jeho štábu mali byť v kontakte s Ruskom, z čoho vznikajú podozrenia z koordinácie kampane. Práve preto odvolanie Comeyho je veľmi kontroverzné. Trump spájanie s Ruskom označuje za "fake news", teda falošné správy, no odvolanie Comeyho svedčí zrejme o tom, že to nie je náhoda.

Muž, ktorý potopil Clintonovú

Trump pristúpil k tomuto kroku krátko po tom, čo FBI korigovala znenie jednej vety z Comeyho minulotýždňového miestoprísažného vyhlásenia pred Kongresom, podľa ktorého bývalá blízka spolupracovníčka niekdajšej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej Huma Abedinová poslala na laptop svojho manžela "stovky a tisícky" e-mailov, pričom niektoré z nich údajne obsahovali utajené informácie. Tento Comeyho ťah mohol spôsobiť, že jazýček na váhach sa vo voľbách priklonil na stranu Trumpa.

Hillary Clintonovej stačilo málo a mohla byť prezidentkou
Zobraziť galériu (7)
Hillary Clintonovej stačilo málo a mohla byť prezidentkou  (Zdroj: SITA/AP)

Podľa dvojstranového vyjadrenia, ktoré FBI vydala v utorok, bol na laptop v skutočnosti preposlaný iba "malý počet" z tisícok e-mailov, ktoré v ňom našli. Naopak, väčšina z týchto e-mailov sem bola údajne uložená pomocou elektronických zariadení.

Comeyho vymenoval do úradu v roku 2013 na desaťročné funkčné vtedajší prezident Barack Obama.

O čom bol Watergate

Odhalením vlámania do ústredia Demokratickej strany vo Washingtone začala pred 40 rokmi, 17. júna 1972, aféra Watergate. Jeden z najväčších politických škandálov v americkej histórii vyústil po dvoch rokoch v abdikáciu republikánskeho prezidenta Richarda Nixona a otriasol vierou v tradičné americké hodnoty.

vaja novinári, ktorí stáli za odhalením Watergate -  Carl Bernstein a Bob Woodward
Zobraziť galériu (7)
vaja novinári, ktorí stáli za odhalením Watergate - Carl Bernstein a Bob Woodward  (Zdroj: democraticunderground.com, telegraph.co.uk)

Celá kauza sa začala vlastne nenápadne, keď bezpečnostná ochranka washingtonského komplexu Watergate zalarmovala políciu s podozrením na vlámanie. O pol tretej ráno prichytili policajti v kanceláriách Demokratickej strany päť mužov. Chceli tu fotografovať dokumenty a opraviť odpočúvacie zariadenie, ktoré v kancelárii tajne umiestnili už v máji.

Vyšetrovanie postupne odkrylo mnohé nezákonné aktivity za Nixonovho úradovania - sledovanie a odpočúvanie politických súperov, diskreditáciu protivníkov a ďalšie nelegálne aktivity financované z čiastočne ilegálnych fondov.

Američania sa tiež dozvedeli o existencii tajného nahrávacieho zariadenia priamo v Bielom dome. Vydanie pások s dlhotrvajúcimi záznamami sa stalo predmetom hlavnej politickej a právnej bitky medzi Kongresom a prezidentom. Ich vydanie nariadil Nixonovi v júli 1974 až Najvyšší súd. Pár dní potom začal právny výbor Snemovne reprezentantov prvé kroky v procese odvolania prezidenta (impeachmentu) kvôli porušeniu ústavy, 8. augusta Nixon radšej sám rezignoval.

Viac o téme: FBIJames ComeyDonald trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu