Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovenskí poslanci volia francúzskeho prezidenta: Takto by vyzerala krajina galského kohúta

Emmanuel Macron a Marine Le Penová Zobraziť galériu (10)
Emmanuel Macron a Marine Le Penová (Zdroj: SITA / AP)

BRATISLAVA - Francúzsko čaká v sobotu veľké rozhodovanie. Prikloní sa na stranu krajne pravicovej kandidátky Marine Le Penovej, ktorá sľubuje odklon od Európskej únie, alebo centristu Emmanuela Macrona? Slovenskí politici to vidia jednoznačne.

Pred nedeľnou voľbou dávajú odborníci väčšie šance práve proeurópskemu kandidátovi Macronovi, ktorému veria aj naši zákonodarcovia. Prečítajte si, ako by volili vo francúzskych voľbách a ako odôvodnili svoj výber.

Juraj Droba, SaS

Juraj Droba, Foto: SITA/Peter Maďar
Zobraziť galériu (10)
Juraj Droba, Foto: SITA/Peter Maďar  (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

Ak by som volil vo Francúzsku, moja voľba by bol Macron. Marine Le Pen neostáva nič dlžná rasistickej a xenofóbnej politike svojho otca a bola by rovnakou hanbou pre liberálno-demokratické Francúzsko, akou je, bohužiaľ, Kotleba a jeho družina pre Slovensko.

Ľuboš Blaha, Smer-SD

Ľuboš Blaha, Foto: TASR / Andrej Galica
Zobraziť galériu (10)
Ľuboš Blaha, Foto: TASR / Andrej Galica  (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Sú chvíle, kedy človek musí voliť menšie zlo. Ale keďže nie som Francúz, tak našťastie nemusím. A preto nebudem vyjadrovať podporu ani neoliberálom s bankárskou minulosťou, ani ultranacionalistom s fašistickou minulosťou. Macron aj Le Penova sú z pohľadu ľavičiara zlou voľbou. Je veľká škoda, že v druhom kole nie je Melenchon. Nech vyhrá ktokoľvek, pre pracujúcich ľudí to bude smutná správa.

Andrej Hrnčiar, Most-Híd

Andrej Hrnčiar, Foto: TASR / Martin Baumann
Zobraziť galériu (10)
Andrej Hrnčiar, Foto: TASR / Martin Baumann  (Zdroj: TASR / Martin Baumann)

Moja odpoveď je jednoznačná - Macron. Víťazstvo Le Penovej by bolo fatálnou správou pre EÚ. Macrona by som volil hlavne kvôli jeho názorom na EÚ. 

Martin Klus, SaS

Martin Klus, Foto: SITA/Peter Maďar
Zobraziť galériu (10)
Martin Klus, Foto: SITA/Peter Maďar  (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

Ako francúzsky občan, by som v druhom kole prezidentských volieb podporil Emmanula Macrona. Nie preto, že by som sa s ním stotožňoval vo videní budúcnosti Európy, alebo viacerých ekonomických či sociálnych témach, ale preto, lebo ako mladý a dynamický líder plný elánu preukázal, že je presne tou dôležitou zmenou, ktorý Elizejský palác nevyhnutne potrebuje. Navyše, pre financovanie kampane, ale aj škandály v Europarlamente, ale predovšetkým kampani založenej na nenávisti, je pre mňa Marine Le Penová neprijateľný kandidát.

Alojz Hlina, KDH

Alojz Hlina, Foto: TASR / Oliver Ondráš
Zobraziť galériu (10)
Alojz Hlina, Foto: TASR / Oliver Ondráš  (Zdroj: TASR / Oliver Ondráš)

Francúzsko je krásna krajina, bola by škoda keby ju zničil populizmus. Držím Francúzom palce, aby to zvládli. Samozrejme, Macron je lepší kandidát na prezidenta.

Miroslav Beblavý, nezaradený

Miroslav Beblavý, Foto: TASR / Martin Baumann
Zobraziť galériu (10)
Miroslav Beblavý, Foto: TASR / Martin Baumann  (Zdroj: TASR / Martin Baumann)

Volil by som Macrona, ktorý je proeurópsky a protrhový kandidát so silným sociálnym rozmerom.

Martin Fedor, Most-Híd

Martin Fedor, Foto: SITA/Jakub Julény
Zobraziť galériu (10)
Martin Fedor, Foto: SITA/Jakub Julény  (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Z ponúkaného výberu by som volil Emmanuela Macrona. Jeho protikandátka Le Penová zosobňuje populizmus, ktorý má potenciál zlikvidovať Európsku úniu. Nemusím rozvádzať, že aj pre Slovensko by to malo hrozné následky. Hoci nevieme presne predvídať ako sa bude pán Macron správať pri moci, v zásadných otázkach sa zdá byť realistický politik.

Uvedomuje si dôležitosť jednotnej Európy, presadzuje zníženie korporátnych daní a zdôrazňuje aj význam bezpečnosti (napríklad presadzuje spojenú európsku rozviedku). Už len to je dosť na to, aby získal moju podporu - pretože som presvedčený, že Slovensku sa bude lepšie dariť, ak bude súčasťou Európy, kde vládnu rozhľadení, skúsení politici, nepodliehajúci populistickým extrémom.

Jozef Viskupič, OĽaNO

Jozef Viskupič, Foto: SITA/Marko Erd
Zobraziť galériu (10)
Jozef Viskupič, Foto: SITA/Marko Erd  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Ja by som si vybral Macrona, samozrejme. Je to z pozície do ktorej sa po založení hnutia En Marche! definuje ako centristický politik s liberálnymi pohľadmi na ekonomiku.

Díval som sa aj na debatu, poslednú, asi najukričanejšiu debatu vo francúzskych dejinách. Súhlasím s takým komentárom, že Le Penová sa rozprávala o Macronovi a Macron o Francúzsku. Aj z hľadiska jeho možnej zahranično-politickej orientácie, ktorá súvisí aj s nami a Európskou úniou, je to voľba jasná. 

Peter Osuský, SaS

Peter Osuský
Zobraziť galériu (10)
Peter Osuský  (Zdroj: SITA)

Z tejto dvojice by som celkom očakávateľne volil Macrona, lebo madame Le Pen nie je reálne alternatíva. A nie som tak škodoradostný, aby som francúzskym občanom prial to, čo by ich postihlo, ak by sa "sľuby" tejto osoby naplnili. 

Viac o téme: Marine Le PenováEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu