Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slováci ho hltajú takmer denne: Nové zistenia zmenia váš pohľad, hrozí veľké riziko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Požívame ho takmer každodenne. Bez neho si nevieme predstaviť život. O čom je reč? O cukre. Nová kniha však dvíha veľký varovný prst. Cukor môže viesť k obrovským problémom.

Publicista a autor vedeckých kníh Gary Taubes vydal novú knihu – „Proti cukru“. V nej píše o veľmi nebezpečných zdravotných rizikách, ktoré má za následok jedenie cukru. „Musíme radikálne zmeniť vzťah k cukru, lebo nás zabíja,“ píše o jeho knihe portál cbc.ca.

Gary Taubes
Zobraziť galériu (3)
Gary Taubes  (Zdroj: garytaubes.com)

Taubes tvrdí, že za obezitou a diabetesom nie je prejedanie sa a sedavý spôsob života, ako sa zvyčajne hovorí. „Je to veľmi zreteľný zločin – obezita a diabetes cukru – vždy je na scéne zločinu,“ tvrdí Taubes. Podľa neho hormóny regulujú akumuláciu tuku a jedlá majú dopad na hormonálny status. „Keď jete karbohydráty a jete cukor, ktorý zvýši hormón inzulín, ten spôsobí, že kalórie sa ukladajú ako tuk,“ hovorí Taubes.

Najmä fruktóza podľa neho v pečeni metabolizuje a dôkazy majú poukazovať na to, že rezistencia inzulínu začína v pečeni. Rezistencia inzulínu je defekt známy aj ako diabetes (cukrovka) typu dva. Tabues dokonca v jednom článku tvrdí, že cukor zabil viac ľudí ako tabak. „Som veľký kritik cukru a myslím, že spôsobil predčasnú smrť viac ľudí ako tabak,“ napísal pre New York Times.

Viac o téme: CukorGary Taubes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu