Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V predvolebnej debate bolo poriadne horúco: Macron a Le Penová si kontrovali v týchto témach

Emmanuel Macron a Marine Le Penová stále proti sebe v predvolebnej debate. Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron a Marine Le Penová stále proti sebe v predvolebnej debate. (Zdroj: SITA/AP Photo/Laurent Ciprian)

PARÍŽ - V napätej atmosfére sa niesla stredajšia televízna debata dvoch francúzskych prezidentských kandidátov. Najhlasnejšie rozpory zazneli pri debate o Európskej únii a bezpečnostných témach. Do prekrikovania a vzájomných útokov kandidátov zasahovala dvojica moderátorov minimálne.

Vnútorná bezpečnosť a islamský terorizmus

Marine Le Penová dlhodobo presadzuje vyhostenie 11.000 ľudí, ktorí majú podľa francúzskych tajných služieb kontakty s teroristami. Tejto téme sa podľa nej Emmanuel Macron v programe nevenuje.

"Je potrebné zastaviť financovanie islamských radikálov zo zahraničia, napríklad zo Saudskej Arábie a Kataru," vyhlásila kandidátka Národného frontu (FN). Tiež navrhuje zatvorenie salafistických mešít na francúzskom území a zákaz radikálnych spoločenských a športových organizácií blízkych radikálnemu islamu.

Macronovi pripomenula jeho straníka Mohammeda Saoua. Ten na sociálnej sieti v súvislosti s útokom na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo povedal: "Ja nie som Charlie a nikdy nebudem Charlie." Macron ho najprv bránil, ale neskôr ho zbavil straníckych funkcií.

Emmanuel Macron a Marine
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Eric Feferberg/Pool Photo via AP)

Líder hnutia Vpred! súperke oponoval, že boj proti terorizmu je jednou z jeho priorít. Chce posilniť spravodajské služby a zasahovať proti problémovým jednotlivcom, pri čom by sa spoliehal na spoluprácu s ostatnými členskými štátmi EÚ.

Odmietol plošné vyhostenie ľudí, ktorých tajná služba vyhodnotila ako problémových. Na druhej strane navrhol namiesto trestného stíhania pokutovanie menších trestných činov a priestupkov, napríklad krádeží.

Európska únia a eurozóna

Marine Le Penová zopakovala, že po zvolení by iniciovala rokovania s EÚ a je proti užšej ekonomickej integrácii. "Euro, to je mena bankárov, nie ľudu," zvolala kandidátka a vyslovila sa za návrat franku. Ten by podľa nej fungoval paralelne na vnútroštátnej úrovni popri eure v medzinárodných transakciách.

Exminister financií jej oponoval, že takýto systém "jednoducho nie je možný". Súperke položil otázku, ako by fungovali firmy, keby obchodovali v eurách a platili výplaty vo frankoch, pričom národná mena by mohla devalvovať. Macron vyjadril názor, že plán jeho súperky by priniesol chaos a oslabenie francúzskej ekonomiky a priemyslu.

Medzinárodné vzťahy a Rusko

"Chcem silné Francúzsko, ktoré bude schopné garantovať mier, a chcem bojovať proti terorizmu," skonštatoval Macron. Vyjadril sa za partnerstvo s prezidentom USA Donaldom Trumpom a silný spoločný európsky trh. Na Putina by tlačil, aby deeskaloval konflikt na Ukrajine a Le Penovej odkázal, že by ruskému prezidentovi "nebol podvolený ako ona".

Le Penová zas hlásala návrat k nezávislosti Francúzska v medzinárodnom systéme. "Francúzsko by malo rešpektovať všetky národy a ich spôsob vlády. Mali by sme udržiavať vzťahy s Ruskom i USA, treba hovoriť s každým," vyhlásila. Na európskej úrovni vidí problém v nevyvážených vzťahoch medzi Nemeckom a Francúzskom. Paríž je podľa nej podvolený v rámci EÚ nemeckej ekonomike.

Emmanuel Macron a Marine
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Eric Feferberg/Pool Photo via AP)

Počas prvej fázy debaty Le Penová svojmu súperovi vyčítala, že bol poradcom prezidenta a ministrom hospodárstva, ale nezrealizoval vtedy návrhy, ktoré teraz navrhuje v kampani. Označila sa za ochrankyňu francúzskej kultúry a historického dedičstva. Spomenula problematiku vyslaných pracovníkov z ostatných členských štátov, ktorí podľa nej zarábajú na úkor Francúzov.

Macron jej zakontroval tvrdením, že Le Penová vkuse klame a nemá konštruktívny politický program. V debate diskutovali Marine Le Penová a Emmanuel Macron o približne tucte tém. O budúcej hlave štátu Francúzi rozhodnú v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb.

Macron bol presvedčivejší

Stredajší televízny duel kandidátov na funkciu francúzskeho prezidenta vyhral podľa prieskumov verejnej mienky centrista Emmanuel Macron. Za presvedčivejšieho ho označilo 63 percent divákov, zatiaľ čo jeho protikandidátka Marine Le Penová oslovila 34 percent respondentov. Tri percentná opýtaných divákov nedokázali zaujať stanovisko. Vyplýva to z prieskumu inštitútu Elabe, ktorý sa uskutočnil na objednávku televízie BFMTV.

Pre 64 percent opýtaných lepší program pre Francúzsko ponúka Macron, zatiaľ čo Le Penovej víziu považuje za lepšiu 33 percent. Rovnakým pomerom sa skončilo aj vyhodnotenie odpovedí na otázku, ktorý z kandidátov má viac vlastností nutných na výkon funkcie prezidenta. Macrona považuje za čestnejšieho 62 percent opýtaných televíznych divákov, kým pre tretinu opýtaných je to Le Penová.

Idey a hodnoty, ku ktorým sa hlási Macron, sú bližšie 60 percentám opýtaných, zatiaľ čo Le Penovej názory zdieľa 36 percent respondentov. Pokles preferencií u Macrona sociológovia zaznamenali v odpovediach televíznych divákov na otázku, ktorý z kandidátov lepšie chápe bežných ľudí - Macronovi dalo svoj hlas 55 percent opýtaných, kým kandidátku Národného frontu podporilo 42 percent divákov.

Viac o téme: VoľbyFrancúzskoMarine Le PenováEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu