Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Debata Le Penovej a Macrona sa začala zostra: Výčitky a osočovanie

Marine Le Penová a Emmanuel Macron Zobraziť galériu (3)
Marine Le Penová a Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Eric Feferberg/Pool Photo via AP)

BRUSEL/PARÍŽ – Zostra sa začala televízna debata dvoch francúzskych prezidentských kandidátov. Marine Le Penová vyčítala svojmu súperovi Emmanuelovi Macronovi, že v ministerskej funkcii nepresadil návrhy, ktoré predkladá teraz v kampani. Macron zas rivalke povedal, že dokáže len klamať a nemá reálny program.

"Pán Macron je kandidátom divokej globalizácie, zastupuje ekonomické záujmy a je pokračovateľom (terajšieho prezidenta Francoisa) Hollanda," vyhlásila v úvode relácie Le Penová. Svojmu súperovi vyčítala, že bol poradcom prezidenta a ministrom hospodárstva, ale nezrealizoval vtedy návrhy, ktoré teraz navrhuje v kampani.

Marine Le Penová a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Eric Feferberg/Pool Photo via AP)

Le Penová sa označila za ochrankyňu francúzskej kultúry a historického dedičstva. Spomenula problematiku pracovníkov z ostatných členských štátov EÚ, ktorí podľa nej zarábajú na úkor Francúzov. "Už 40 rokov máme Le Penovcov kandidujúcich na prezidenta. Mňa to nezaujíma," opätoval útok Macron. Le Penovú označil za nositeľku porážky, odchodu z EÚ a zatvorenia hraníc.

Marine Le Penová a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Eric Feferberg/Pool Photo via AP)

"Vašou stratégiou je veľa klamstiev, ale nenavrhujete nič," zvolal Macron. Za hlavný problém vo vnútornej politike označil desaťpercentnú nezamestnanosť, z čoho je veľká časť mladých. V dnešnej televíznej debate diskutujú Le Penová a Macron na približne desiatku tém. O budúcej hlave štátu Francúzi rozhodnú v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb.

Viac o téme: Marine Le PenováEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu