Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvomájové protesty zachvátili celý svet: VIDEO Násilnosti v Paríži, Istanbule aj Brne

Násilné protesty v Istanbule. Zobraziť galériu (6)
Násilné protesty v Istanbule. (Zdroj: TASR/AP)

ISTANBUL/PARÍŽ - V metropolách i menších mestách mnohých štátov sveta sa včera konali prvomájové pochody a mítingy, ktorých organizátori a účastníci zväčša brojili za zníženie nezamestnanosti, lepšie pracovné podmienky či proti rozpočtovým škrtom. Vo viacerých prípadoch však mali aj politický nádych a nezaobišli sa bez výtržností a zásahu polície.

Francúzsko

Politický podtón mali tohtoročné oslavy prvého mája vo Francúzsku. Desaťtisíce ľudí naprieč krajinou využili oslavy Dňa práce na kritiku Národného frontu (FN), ale aj ekonomického liberalizmu Marine Le Penovej. Odborové organizácie nie sú jednotné v tom, koho voliť v druhom kole prezidentských volieb. V Paríži došlo aj k stretom medzi políciou a demonštrantami. Polícia proti davu použila slzotvorný plyn.

Prvomájové protesty zachvátili celý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Turecko

Dramatická situácia vznikla v tureckom Istanbule, kde polícia včera zadržala najmenej 200 ľudí, ktorí sa pokúšali prejsť na námestie Taksim a zísť sa tam na zhromaždení pri príležitosti 1. mája. Policajti na ich rozohnanie použili slzotvorný plyn a streľbu gumenými projektilmi. Úrad istanbulského guvernéra podľa agentúry Reuters informoval, že polícia pri zásahu proti demonštrantom zhabala 40 zápalných fliaš, 17 ručných granátov a 176 kusov zábavnej pyrotechniky. Skonfiškovala aj plagáty a transparenty. Krátko pred tým sa v agentúrach objavila správa, že polícia zadržala na Taksime dve ženy, ktoré sa tam pokúšali umiestniť transparent.

Prvomájové protesty zachvátili celý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Česko

Potýčky pravicových extrémistov a antifašistov sprevádzali prvomájový pochod Brnom, ktorý zvolala Robotnícka mládež. Zišlo sa asi 150 priaznivcov krajnej pravice a 300 ich odporcov, povedala hovorkyňa juhomoravskej polície Štěpánka Komárová. Podľa nej polícia zaistila 11 ľudí z oboch strán. Ich prehrešky bude riešiť. Ďalších 50 ľudí z radov odporcov polícia obmedzila na slobode kvôli tomu, že blokovali pochod sedením na električkových koľajniciach.

USA

Desaťtisíce Američanov protestovali na 1. mája proti prisťahovaleckej politike prezidenta Donalda Trumpa. Demonštrácie v uliciach amerických miest mali prevažne pokojný priebeh, no vyskytli sa aj výnimky. Nepokoje vypukli v centre Portlandu v štáte Oregon, kde časť účastníkov protestného pochodu začala na policajtov hádzať dymovnice a rozbíjať výklady a autá. Vo väzbe skončili asi dve desiatky anarchistov. V Seattli v štáte Washington došlo k fyzickým potýčkam medzi odporcami a stúpencami prezidenta Trumpa a polícia tam zadržala päť osôb. Zrážky medzi demonštrantmi a policajtmi hlásili aj z metropoly štátu Washington Olympia, kde zaistili deväť ľudí podozrivých z výtržností.

Prvomájové protesty zachvátili celý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Nemecko

Počas tradičných prvomájových pochodov došlo na území Nemecka k viacerými násilným stretom demonštrantov s políciou, informovala agentúra DPA. V berlínskej štvrti Kreuzberg hádzali demonštranti na policajtov fľaše a odpaľovali petardy. Viacerí zaútočili na policajtov aj vlajkovými žrďami. Obnovenie poriadku si tam polícia vynútila použitím paprikového spreja, pričom nakrátko zadržala zhruba 40 demonštrantov.

Na tzv. revolučnej prvomájovej demonštrácii v Berlíne sa zúčastnilo zhruba 8000 prívržencov radikálnej ľavice. Ich pochod síce úrady nepovolili, polícia sa ho však napriek tomu rozhodla tolerovať, pričom do oblasti nasadila aj vrtuľníky. V nemeckej metropole sa v rovnakom čase konal aj tradičný pouličný festival, vytvorený ako protiváha voči zmienenej akcii. Zúčastnilo sa na ňom zhruba 10.000 ľudí. Do berlínskych ulíc bolo 1. mája nasadených okolo 5400 policajtov.

Prvomájové protesty zachvátili celý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Španielsko

V Španielsku sa konali prvomájové pochody vo viac ako 70 mestách. Ich organizátorom boli odborárske organizácie UGT a CC.OO, ktoré od konzervatívnej vlády žiadali, aby stiahla svoj návrhy týkajúce sa pracovného trhu. Nezaobišli sa však bez vystrájania vandalov.

Prvomájové protesty zachvátili celý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Grécko

Niekoľko tisíc demonštrantov sa zišlo aj pred budovou gréckeho parlamentu v Aténach, aby protestovali proti novým úsporným opatreniam, ktoré od krajiny žiadajú jej zahraniční kreditori. Toto zhromaždenie sa konalo v čase, keď vrcholili rokovania predstaviteľov gréckej vlády a zahraničných kreditorov o záchrannom balíku pre Grécko. Najväčší grécky odborový zväz, GSEE, zvoláva na 17. mája generálny štrajk na protest proti najnovšiemu úspornému balíčku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu