Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Boje medzi vzbúrencami pri Damasku neutíchajú: Hlásia už 100 mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/SANA via AP)

DAMASK - Najmenej 95 ľudí bolo zabitých v bojoch, ktoré tento týždeň prepukli medzi rivalskými vzbúreneckými skupinami neďaleko sýrskeho hlavného mesta Damask.

Podľa agentúry DPA o tom dnes informovala monitorovacia organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Medzi mŕtvymi je 87 bojovníkov z radov povstalcov a osem civilistov. Násilnosti vypukli v piatok na východnom okraji Damasku, v oblasti Východná Ghúta - dôležitej bašte sýrskej opozície. Bojujú tam proti sebe Džajš al-islám, hlavná povstalecká skupina v danej oblasti, a Fajlak ar-rahmán, posilnená svojím na al-Káidu napojeným spojencom, skupinou Džabhat fatah aš-Šám.

Zmienené vzbúrenecké oddiely zvádzali medzi sebou ťažké boje aj dnes, keď každá strana posilnila svoje mužstvo, dodalo SOHR. V posledných týždňoch každá z týchto skupín obviňovala tú druhú z toho, že napadla jej stúpencov. Oblasť, v ktorej tieto oddiely operujú, je obkľúčená sýrskymi vládnymi vojskami.  

Minulý rok boli vo Východnej Ghúte v bojoch medzi povstaleckými frakciami zabité stovky vzbúrencov i civilov. V posledných mesiacoch však sýrska armáda, podporovaná Ruskom, zaznamenala v rozličných častiach vojnou poničenej Sýrie územné zisky.

Viac o téme: VzbúrenciSýriaDamask
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu